Filmové premiéry: Captain America, Návštevníci 3, Polednice s Geislerovou aj Bubulín

Od štvrtka 5. mája si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť pokračovanie Captaina Americu s podtitulom Občianska vojna aj český horor Polednice.

05.05.2016 16:00
Aňa Geislerová vo filme Polednice. Foto:
Aňa Geislerová vo filme Polednice.
debata

Polednice

Eliška s malou dcérou sa po mnohých rokoch vracia do rodnej dediny svojho muža, aby sa tu pokúsila o nový začiatok. Okrem priateľského prijatia susedov ju však čaká aj stretnutie s miestnou čudáčkou, ženou, ktorá vo svojej pomätenej mysli vlečie tiaž vlastného dávneho nešťastia. Okolo Elišky, vystavenej traumám z osamelosti a postupne vysiľovanej bojom s nekonečným stereotypom, sa postupne začína diať séria prekliatí. Podarí sa Eliške zachrániť seba i dcéru pred mysterióznym zlom, skôr, než ju úplne ovládne tieň Polednice alebo vlastné šialenstvo? Jedna z najobsadzova­nejších českých herečiek, Aňa Geislerová, a herecká dáma, Daniela Kolářová, v polohe, v akej sme ich ešte nevideli, sa stretnú v hlavných úlohách pôvodného českého hororu Polednice.

Captain America: Občianska vojna

Po udalostiach zaznamenaných vo filme Avengers 2: Vek Ultrona, sa pôvodný tím Avengers rozišiel a Steve Rogers preberá vedenie novopostaveného rovnomenného projektu, ktorý sa aj naďalej snaží chrániť ľudstvo. Dôjde však k ďalšiemu incidentu, v ktorom zohrajú Avengers nešťastnú úlohu. Politické tlaky vyústia do vytvorenia vládnej organizácie, ktorá má tím superhrdinov kontrolovať a riadiť. To ich rozdelí na dva tábory. Jeden vedie Steve Rogers, ktorý bráni nezávislosť Avengers, aby mohli svoju úlohu plniť bez vládnych zásahov. Druhý vedie Tony Stark, ktorý nečakane zastáva myšlienku vládneho dozoru a zodpovednosti. Každý si tak musí vybrať svoju stranu…

Príbeh lesa

Po úchvatných dokumentoch Putovanie vtákov a Oceány prichádza dvojica Jacques Perrin a Jacques Cluzaud s Príbehom lesa. Nie toho tropického pralesa s exotickými zvieratami, ale toho nášho, ktorý máme na dosah, a ktorý pulzuje prekvapivo bohatým životom. Tvorcovia nakrúcali dokument štyri roky, s využitím tých najmodernejších technológií, na desiatkach lokalít po celej Európy, dokonca sami žili v lese so sledovanými divokými zvieratami. Iba vďaka unikátnym metódam nakrúcania dokážu autenticky prerozprávať príbeh lesa od doby ľadovej až po súčasnosť a zachytiť vzrušujúci kolobeh života v ňom, ktorý ohromí dospelých aj detských divákov.

Návštevníci 3: Revolúcia

Magori zo stredoveku sa znova pustia do cestovania v čase a stanú sa návštevníkmi v dobe, o ktorej, samozrejme, nemajú ani paru. Jean Reno a Christian Clavier sa vracajú vo svojich slavných postavách v treťom pokračovaní legendárnej komédie Návštevníci. Prvýkrát v roku 1993 sa rytier a jeho sluha dostali omylom až k nám do súčasnosti. V novom a rovnako bláznivom dobrodružstve ich bludisko času vhodí doprostred slávnej Francúzskej revolúcie na konci 18. storočia. História sa zrazí s históriou, niekto z toho bude mať poriadnu hrču a narazený nos a diváci v kinách si perfektne precvičia bránicu.

Stredoveký rytier Godefroy de Montmirail a jeho oddaný sluha Jacquouille sa chytia do labyrintu času, ktorý ich nakoniec vypľuje do vzrušujúceho obdobia epochálnych dejinných zmien a prevratov. Do čias Veľkej francúzskej revolúcie. Okrem nepochopiteľných poriadkov musia obaja čeliť aj svojim potomkom. Extravagantní a zhýraní aristokrati v línii rytiera Godefroya to majú v revolučnej dobe trochu „nahnuté“ a potrebujú sa dostať preč z Francúzska. Zatiaľčo z pra-detí sluhu Jacquouilla La Fripouilla sú nadšení revolucionári a majú v pláne zabaviť ich hrad aj všetko bohatstvo.

Doba nezvratných sociálnych kotrmelcov by zamotala hlavu komukoľvek a klasicky usporiadaná dvojica zo stredoveku „sluha a jeho pán“ to bude mať dvojnásobne tažké. Toľkými situačnými gagmi, šialenými situáciami dialógmi a hláškami sa už žiadna iná revolúcia nebude môcť nikdy pochváliť. A slávny tyran Robespierre si bude priať, aby týchto dvoch magorov nikdy nestretol.

Jean Reno je nezameniteľne známou hviezdou a svoj talent ukazuje v postavách drsniakov (Brutálna Nikita, Leon, Godzilla, Mission: Impossible, Purpurové rieky) aj v komédiách ako Drž hubu! či práve v slávnych Návštevníkoch. Christiana Claviera poznajú diváci nielen vďaka Návštevníkom, ale tiež ako hraného Asterixa albo otca rodiny v populárnej komédii Čo sme komu urobili.

Veľká časť komédie Návštevníci 3 sa natáčala v Prahe a na českých hradoch a zámkoch.

Bubulín

Metrák dobrých úmyslov. Trpká komédia o chlapcovi, ktorý hľadá mužský vzor. A spôsob, ako zapadnúť, aj keď má niekoľko kíl naviac.

Kevin má dvadsať, vyrastá s matkou a dvomi sestrami. Váži 101 kíl. Nezaberá ani akvagymnastika, ani stretnutia s rovesníčkou Alicou, ktorá sa zo všetkého najviac túži zabiť. A keď sa od Kevina odvráti aj jediný priateľ Moukoumbi, zdá sa, že jeho život bude už len plný ústrkov a posmeškov. Ale potom sa objaví mužský vzor. Mladík Patrick pracuje v bezpečnostnej agentúre, má ostrého psa a množstvo historiek o tom, ako slúžil u špeciálnych jednotiek. A aj keď Kevinovi nepovie inak ako Bubulín , aspoň chce z neho vychovať elitného vojaka. Vyhrá Kevin vojnu so samotou a obezitou?

debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry #Polednice #Captain America: Občianska vojna #Príbeh lesa #Bubulín #Návštevníci 3: Revolúcia