Cannes otvoril Allen, príde aj Jodie Foster a Steven Spielberg

Nové filmy Nicholasa Windinga Refna, Xaviera Dolana, Pedra Almodóvara, bratov Dardenneovcov, Jima Jarmuscha či Kena Loacha sa stretnú v súťaži 69. ročníka festivalu v Cannes, ktorý sa začal v stredu večer.

12.05.2016 08:28
Kristen Stewart, režisér Woody Allen a herečka... Foto: ,
Zľava: Herečka Kristen Stewart, režisér Woody Allen a herečka Blake Lively priniesli do Cannes filmovú novinku Cafe Society. Tá otvorí program 69. ročníka slávneho filmového podujatia.
debata

Zostava mien naznačuje, že pôjde o mimoriadne silný ročník. Keď sa však pozrieme do histórie, tak to v Cannes bolo takmer vždy. Preto spolu s Benátkami a Berlínom tvorí trojicu festivalov, ktoré víťazom súťaže rozdávajú najcennejšie a najsledovanejšie trofeje.

O Zlatú palmu sa uchádza 21 filmárov, medzi ktorými je mnoho tvorcov zvučného mena. Hviezdy nechýbajú ani mimo súťaže. Jodie Foster príde na festival s trilerom Hra peňazí (slovenská premiéra 2. júna). Julia Roberts ako producentka finančného televízneho programu a George Clooney ako jeho moderátor sa musia počas hodiny a pol vysporiadať s naozaj rozhnevaným finančníkom, ktorý prišiel o všetok majetok, násilím prevzal kontrolu nad televíznym štúdiom a dostal všetkých do veľmi výbušnej situácie…

Steven Spielberg sa po vojnovom Moste špiónov rozhodol pre rodinný film a na festivale predstaví snímku Kamoš obor – adaptáciu knihy Roalda Dahla o priateľstve malej vystrašenej Sophie a dobráckeho zábavného obra.
Zľava: Herečky Julianne Moore, Susan Sarandon a...
Režisér Woody Allen (tretí sprava) a herci z...
+45Režisér Woody Allen (druhý sprava) pózuje s...

Ryan Gosling bol v posledných rokoch v Cannes stredobodom pozornosti vďaka dvojici ambicióznych projektov Nicholasa Windinga Refna. Tentoraz príde spolu s Russellom Croweom so žánrovkou – mysterióznou parťáckou komédiou Ostrí chlapci (slovenská premiéra 2. júna) režiséra Shanea Blacka (Kiss Kiss Bang Bang), ktorej protagonisti musia v 70. rokoch minulého storočia spojiť svoje sily a riešiť zmiznutie dcéry istého politika aj úmrtie pornohviezdy.

Festival v Cannes, ktorý potrvá do 22. mája, otvorila včera novinka Woodyho Allena Café Society. Mimo súťaže. Allen sa o Zlatú palmu z Cannes uchádzal iba raz – v roku 1985 so snímkou Purpurová ruža z Káhiry. Príbeh nenápadnej čašníčky Cecílie (Mia Farrowová), ktorá v kine hľadá únik pred manželom hrubiánom, si z francúzskej Riviéry odniesol cenu filmových kritikov FIPRESCI. Zlatá palma sa vtedy ušla Emirovi Kusturicovi a jeho druhému celovečernému filmu Otec na služobnej ceste. Hlavnú cenu mu porota pod vedením režiséra Miloša Formana udelila jednomyseľne.

Zatiaľ čo Allenova novinka v hlavných úlohách s Jessem Eissenbergom a Kristen Stewart, ktorá je podľa denníka Guardian poctou zlatému veku Hollywoodu, Cannes otvorila, Kusturicov najnovší film v programe festivalu chýba. Snímka Na mliečnej ceste (On the Milky Road), v ktorom si Kusturica spolu s Monicou Bellucci aj sám zahral, sa v programe neobjavila. „V poslednom čase do toho, ako filmový festival v Cannes funguje, zasahuje vo väčšom a čoraz častejšie politika. Mám podozrenie, že niekto dal príkaz, že by môj film nemali prijať,“ citoval režisérovo vyjadrenie pre ruskú tlačovú agentúru renomovaný portál Hollywood Reporter s tým, že za odmietnutím jeho filmu mala byť Kusturicova podpora Putina.

O deň neskôr sa Kusturica prostredníctvom Screen Daily vyjadril, že s nikým nehovoril, ide o špekuláciu a celé to je inak. „Som naozaj zmätený, netuším, čo sa deje. V žiadnom prípade som nikomu nedával vyjadrenie. "Filmový festival v Cannes film chcel, ale my sme ho ešte nedokončili,“ povedal dvojnásobný držiteľ Zlatej palmy pre Screen Daily.

O tohtoročnom víťazovi Cannes rozhoduje porota pod vedením režiséra a producenta Georgea Millera. Členmi poroty sú aj herečky Vanessa Paradis, Kirsten Dunst, herci Donald Sutherland, Mads Mikkelsen či maďarský režisér Lászlo Nemes, ktorého debut Saulov syn bol senzáciou minulého ročníka festivalu a získal aj Oscara.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Blake Lively #Kristen Stewart #Woody Allen #Kirsten Dunst #Café Society #Cannes 2016