Ivana Palúcha si Banská Bystrica uctí festivalom

V Banskej Bystrici sa bude v dňoch 25. - 27. mája konať premiérový ročník filmového festivalu pod názvom Pocta Ivanovi Palúchovi.

23.05.2016 09:00
Ivan Palúch Foto: ,
Herec Ivan Palúch (uprostred) počas slávnostného ceremoniálu osadenia hercovej pamätnej dlaždice na Chodníku slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava.
debata

Dejiskom festivalu bude kinosála Múzea SNP, kde diváci uvidia tri tituly z bohatej filmografie tejto hereckej legendy. V stredu 25. mája to bude legendárna historická dráma Františka Vláčila Markéta Lazarová, ktorá je považovaná za jeden z vrcholov československej filmovej tvorby. Vo štvrtok 26. mája je na programe film Ja milujem, ty miluješ, ktorý natočil Dušan Hanák podľa scenára Dušana Dušeka v roku 1980. Do kín sa však dostal až po nežnej revolúcii.

Ďalším trezorovým filmom, v ktorom účinkoval Ivan Palúch bola Zabitá neděle českej režisérky Drahomíry Vihanovej, ktorá čakala na svoje uvedenie celých dvadsať rokov. Banskobystrickí diváci ju môžu vidieť v piatok 27. mája. Všetky predstavenia majú jednotný začiatok o 18:30 hodine.

Festival venovaný pamiatke Ivana Palúcha, ktorý sa do umeleckého neba odobral predčasne v júli minulého roku, pripravilo občianske združenie Za živa na amfiteátri… „Naše združenie sa snaží predovšetkým o umelecké oživenie amfiteátra. Aj tento festival sa mal pôvodne konať v priestoroch bývalého banskobystrického letného kina, no neskôr sme usúdili, že podujatiu bude lepšie svedčiť komornejšie prostredie, preto sme sa rozhodli pre kinosálu. Nakoniec to bude lepšie aj vzhľadom na ešte vrtkavé počasie. Mimochodom, Ivan Palúch bol jedným z iniciátorov oživenia amfiteátra v krajskom meste,“ vysvetlil pre agentúru SITA predseda občianskeho združenia Vladimír Bahýl.

Herec Ivan Palúch prežil celý svoj život v Banskej Bystrici, kde je aj pochovaný na miestnom cintoríne. Diváci ho poznajú predovšetkým ako Adama Šangalu a princa Bajaju. Výpočet jeho filmových rolí je však oveľa bohatší. Na svojom konte má viac ako 40 filmových úloh a vyše 80 televíznych postáv. Herecké úspechy slávil aj v zahraničí. Na medzinárodnom filmovom festivale v Cannes v roku 1968 mal tri nominácie na Zlatú Palmu. Nakoniec získal striebornú za film Čoskoro bude koniec sveta, kde si zahral so slávnou francúzskou herečkou Annie Girardotovou, s ktorou ostali doživotní priatelia. Žiaľ jeho tvorivý rozlet tvrdo poznačila normalizácia, ktorá ho na takmer pätnásť rokov vyradila z hereckej činnosti.

Ivan Palúch bol držiteľom viacerých medzinárodných ocenení, no doma sa dožil uznania až na sklonku života. Stal sa držiteľom Ceny primátora mesta Banská Bystrica, má pamätnú tabuľu na filmovom Moste slávy v Trenčianskych Tepliciach i dlaždicu na Chodníku slávy pred Divadlom Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave. „ Myslím si, že takýto umelec si plne zaslúži aj poctu v podobe filmového festivalu. Dúfam, že sa nám pilotné podujatie vydarí a že sa nám v budúcnosti podarí získať dostatok prostriedkov, aby ďalšie ročníky mohli byť filmovo bohatšie. Verím, že z podujatia sa stane viacročná tradícia, aby sme aspoň čiastočne splatili dlh, ktorý voči Ivanovi Palúchovi máme,“ dodal Vladimír Bahýl.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Palúch #Markéta Lazarová #Pocta Ivanovi Palúchovi