Zomrel Burt Kwouk. Cato z Ružového pantera hral aj v bondovkách

Anglický herec Burt Kwouk, ktorý sa preslávil ako sluha inšpektora Clouseaua (Peter Sellers) v sérii filmov o Ružovom panterovi Cato, zomrel v utorok vo veku 85 rokov.

24.05.2016 16:10
debata (1)
Herec Burt Kwouk na archívnej fotografii z roku... Foto: SITA/AP, Michael Crabtree
nepouzivat opakovane Herec Burt Kwouk na archívnej fotografii z roku 2001. Herec Burt Kwouk na archívnej fotografii z roku 2001.

Hoci sa narodil v Anglicku až do svojich 17 rokov vyrastal v Šanghaji, odkiaľ sa neskôr jeho čínski rodičia presťahovali naspäť do Anglicka. Počas svojej kariéry sa Kato objavil v mnohých filmových a televíznych produkciách. Vo filme sa začal objavovať koncom 50. rokov.

V role Cata, ktorého úlohou je prekvapiť inšpektora Clouseaua útokom vtedy, keď to najmenej čaká, sa Kwouk prvýkrát objavil v roku 1964 v snímke Inšpektor Clouseau na stope. Účinkoval aj vo filmoch Návrat Ružového pantera (1975), Ružový panter opäť zasahuje (1976), Pomsta Ružového pantera (1978), a objavil sa aj vo dvojici filmov, ktoré vznikli po Sellersovej smrti, Stopa Ružového pantera (1982) a Kliatba Ružového pantera.

Po boku Petra Sellersa si Kwouk zahral aj v komédii Diabolský plán doktora Fu Manchu, v ktorej takisto stvárnil jeho sluhu.

Kwouk sa objavil aj v trojici filmov s Jamesom Bondom. V Goldfingerovi (1964) si zahral čínskeho komunistického špecialistu na štiepenie jadra atómu Linga, v Žiješ iba dvakrát (1967) si zahral japonského poskoka zloducha Bofelda a ako generál sa objavil v neoficiálnej bondovke Casino Royale (1967). Po boku Laurencea Oliviera a Anthonyho Quinna sa objavil vo filme The Shoes of the Fisherman (1968) a Steven Spielberg ho obsadil do svojej vojnovej drámy Ríša slnka (1987). Kwouk sa venoval aj dabingu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ružový panter #úmrtie #James Bond #Burt Kwouk #Cato #inšpektor Clouseau