Televízne tipy Pravdy: Zvodná Vášáryová v Postřižinách aj príbeh Grace Kellyovej

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 26. mája do 2. júna. Televízne tipy pre vás vybrala Helena Dvořáková, redaktorka Magazínu Pravdy.

26.05.2016 09:00
Magda Vášáryová Foto:
Magda Vášáryová a Rudolf Hrušínský vo filme Postřižiny.
debata (1)

Piatok 27.5.

Místa, ČT2, 20.00

Film režiséra Radima Špačka je o dvoch kamarátoch (jedného hrá syn Bolka Polívku Vladimír) a dievčine, ktorá sa páči obom. Sú bujné 90. roky, dej sa odohráva v malom mestečku, kde je najprv nuda, ale potom sa situácia skomplikuje a do vzťahov zasiahne vplyvný otec dievčaťa. Špaček je úspešný režisér – v roku 2010 boli jeho Pouta najlepšie z českej produkcie – ale tento film nevyvolal až také nadšenie. Treba sa presvedčiť na vlastné oči.

Hypnotizér, Jednotka, 23.05

Hypnóza je metódou vyšetrovania vo švédskom krimitrileri z roku 2012. Jednej zimnej noci nájdu v rodinnom dome zavraždenú takmer celú rodinu. Prežil iba pätnásťročný chlapec, ktorý v nemocnici bojuje o život. Detektívny inšpektor prizve známeho odborníka na hypnózu Erika Mariu Barka, aby chlapca zhypnotizoval a zistil, čo sa v tú noc v dome stalo. Hypnóza vyčerpáva médium aj hypnotizéra – príbeh sa vrství, všetko je záhadné, napätie sa dá krájať. Ako sa vyjadrila kolegyňa: brutál, ale napínavé!

Sobota 28.5.

Príbehy slávnych. Miloš Nedbal – 110 rokov: Tatíček profesor, ČT1, 15.55

Nedbal hral v takých slávnych filmoch ako Škola základ života, Cesta do hlbín študákovej duše, Púder a benzín, Peniaze alebo život. To sú veľmi staré filmy a stále žijú, hoci herca už mnohí nepoznajú.

Herecké legendy: Ctibor Filčík, Dvojka, 16.40

Ctibor Filčík bol neobyčajný herec – vzhľadom aj výkonom. Zaujímavým ho robí aj to, že bol partnerom Magdy Lokvencovej-Husákovej. Iste bude vo filme aj niečo o nej – obaja  stoja za spomienku.

Jeho foter, to je lotor!, Doma, 17.25

Film sa dá  pozerať opakovane a vždy sa divák zasmeje. De Niro ako špión a svokor v jednej osobe sa prekonáva. Stiller mu dobre kontruje. A to meno – Jebalovci! Výkon podáva aj perzská mačička. V americkej komédii z roku 2004 hrá aj Dustin Hoffman a Barbra Streisandová.

Postřižiny, ČT1, 20.00

Zasa sa bude Magda Vášaryová kúpať v pivovare. To je asi obľúbená scéna mužov, mne sa páči, ako si robí chute na zabíjačku!

Nedeľa 29.5.

Jak jsme hráli čáru, ČT1, 20.00

Kedysi sa deti viacej hrávali na ulici, nebezpečenstvá im nehrozili. Asfalt býval pokreslený kriedou, skákalo sa, behalo. Na tie časy spomína aj český film Jak jsme hráli čáru, kde účinkuje Milan Lasica, Miro Noga, Szidi Tobias a ďalší slovenskí herci. Je o detských vojnách, prvej láske, prvej zrade, prvom úteku i prvom treste. Dej sa odohráva na sklonku 60. rokov na česko-slovensko-rakúskom  pomedzí. Multi-kulti prostredie. Ako ho vlastne berieme? Film naznačí.

Rivali, JOJ, 20.35

Akčný film z roku 2013 o skutočnom živote Nikiho Laudu. Niki Lauda a James Hunt – dokonalý profesionál verzus neodolateľný plejboj! Brilantní piloti formuly 1 a najväčší športoví rivali, akých svet pamätá! V diskusii k filmu niekto tvrdí, že obaja bývali na začiatku kariéry spolu v jednoizbovom byte. Vo filme to nie je, ten je už o úspechoch a súperení.

Pondelok 30.5.

Grace – Kňažná z Monaka, Doma, 10.55

Na Kidmanovú sa pozerá rovnako dobre ako na monackú kňažnú. Vo filme ide o výsek zo života Grace Kellyovej, ktorý ukazuje, že nebolo jednoduché prísť z Ameriky, stať sa európskou panovníčkou, vlastne štátničkou, a rozhodovať. Nie každý – aj z rodiny – tým bol nadšený! A filmovania sa musela vzdať, hoci ju volal pred kameru sám Hitchcock. Zvolila radšej rolu zodpovednej vládkyne. Film niektorých sklamal, lebo čakali príbeh hviezdy, ale je zaujímavý práve takto.

Pokánie, Jednotka, 20.25

Dievčatá si zvyknú vymýšľať. Niekoho napríklad neprávom obvinia. Bujná fantázia dvanásťročnej Briony Tallisovej spustí sled tragických udalostí, ktoré navždy zmenia osudy troch ľudí. Keď si Briony po rokoch uvedomí, čo napáchala, je už neskoro. Vypukne však svetová vojna a s ňou príležitosť trpieť a kajať sa. Zaujímavý je kontrast kultivovaného života na anglickom sídle v mieri a potom drsnosť vojny. Život sa vie veľmi zmeniť. 

Utorok 31.5.

Cesta do lesa, ČT2, 22.35

Tomáš Hanák hovorí, že to je jeho obľúbený film. Predchádzala mu Cesta z mesta, kde ešte hrdina len z civilizácie utekal, v tomto filme už na vidieku žije. A „v civile“ to Hanák tiež urobil.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Hanák #televízne tipy #Magda Vášáryová #Postřižiny #Cesta do lesa #Kňažná Grace