Televízne tipy Pravdy: Drsný Pišťanek, film, po ktorom prestal byť Liška Idiotom aj Detektív Down

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 2. do 9. júna. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

02.06.2016 14:00
Schopnostiam detektíva s Downovým syndrómom... Foto:
Schopnostiam detektíva s Downovým syndrómom ľudia veľmi nedôverujú. Svein Andre Hofsø v hlavnej úlohe filmu Detektív Down.
debata

Štvrtok 2. 6.:

Na hrane, Jednotka, 20.25

Priaznivci slovenskej herečky Barbory Bobulovej, ktorá urobila kariéru v Taliansku, majú šancu vidieť ju v tejto štyri roky starej dráme. Rozpráva o štyridsiatnikovi Giuliovi, ktorý si žije svoj pokojný a zdanlivo ukážkový život s manželkou a dvoma deťmi. Má stabilnú prácu, dom v prenájme a auto na splátky. Keď však manželka odhalí jeho neveru, všetko sa od základov zmení. Aké následky môže mať rozvod pre muža v jeho veku a ekonomickej situácii? Vraj veľmi silný film.

Americká krása, Jednotka, 22.10

A ešte jeden film o kríze stredného veku, tentoraz od Sama Mendesa, v hlavnej roli skvelý Kevin Spacey. Tešiť sa možno aj na Annette Bening a Thoru Birch. Ktosi to krásne opísal slovami: Film nepredvídateľný ako ľudia v ňom.

Venkovský učitel, ČT2, 22.30

Keď som ten film o homosexuálnom učiteľovi asi pred ôsmimi rokmi videla v kine, nadchol ma. Asi nie som sama. Iný český fanúšik po jeho uvidení napísal: A potom tvrďte, že súčasný domáci film je mŕtvy. Vraj Pavel Liška po ňom prestal byť „idiotom“. Ale aj v Idiotovi bol skvelý.

Piatok 3. 6.:

Detektív Down, ČT2, 20.00

Toto má byť správne čierna komédia. Keď môže v švédsko-dánskom seriáli Most excelovať vyšetrovateľka s Aspergerovým syndrómom, prečo by súkromný detektív v nórskej snímke nemohol mať Downov syndróm? Zisťuje kam a prečo zmizol legendárny korčuliar.

Rivers of Babylon, Jednotka, 23.00

Stručne: drsná metafora o ceste nahor. Kto chce, môže porovnať film Vlada Balca z roku 1998 s tohtoročnou divadelnou verziou románu Petra Pišťanka v réžii Diega de Breu v SND. Diana Mórová si zahrala v oboch.

Nedeľa 5. 6:

Sissi, Doma, 17.35

A opäť šanca porovnať divadelnú a filmovú verziu. Kým romantický film Ernsta Marischku z roku 1955 Jozefa Cillera ani Petra Čaneckého nenadchol a v SND chcú Sissin príbeh podať celkom inak, iným sa film s Romy Schneiderovou páčil. Vraj atmosféra rakúsko-uhorskej doby je tam síce zachytená s istou dávkou pompéznosti, ale aj humoru.

Ďalší život môjho otca, Cinemax, 21.35

Na túto maďarskú čiernu komédiu sa teším. Má nás čakať parádna jazda: Keď sa Mózesovi začne zjavovať duch jeho autoritatívneho nedávno zosnulého otca, nesmelý a neistý mladík je nútený vziať veci pevne do svojich rúk – musí vyriešiť vzťah so svojím otcom raz navždy.

Pondelok 6. 6.:

Frida, Cinemax, 20.00

Mexická maliarka Frida neprestáva ľudí fascinovať. Skvelý portrét umelkyne ponúka režisérka Julie Taymor. Fridu hrá Salma Hayek a jej osudového Diega Riveru zasa Alfred Molina.

Cestujúci v daždi, ČT2, 21.50

Francúz René Clément nakrútil v roku 1969 napínavý psychologický thriller. Osamelú ženu pilota Melie (Marlene Jobert) napadne a znásilní neznámy cudzinec v jej vlastnom dome. Násilník sa však ďalej ukrýva v pivnici jej domu, kde ho Melie objaví a zastrelí. Tá však hrozný čin nenahlási polícii, ale zhodí telo muža z útesov do mora. Dúfa, že tým sa to skončilo. Lenže do mestečka prichádza charizmatický plukovník (Charles Bronson), ktorý začne rozmotávať celý príbeh. Medzitým polícia nájde v mori telo neznámeho, ktorého však nakoniec identifikuje ako muža, ktorý sa stratil už pred rokom…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Salma Hayek #Peter Pišťanek #Bohdan Sláma #Sissi #Barbora Bobulová #Rivers of Babylon #Pavel Liška #televízne tipy Pravdy #Americká krása #Frida #Venkovský učitel #Detektív Down #Marlene Jobert #Cestujúci v daždi