Vráti sa Tarzan, Deň nezávislosti, krotitelia duchov aj zábudlivá Nemova kamarátka

Od minulého týždňa sú v kinách Ninja korytnačky 2. Najväčšiu slávu zažívali na prelome 80. a 90. rokov minulého storočia, oživiť ich slávu sa Hollywood pokúsil v roku 2014. Kritiku neohúrili, zato mali celkom slušný komerčný úspech, a tak sa do kín minulý týždeň vrátili. Už počas prvých dní premietania zarobili desatinu svojho rozpočtu.

07.06.2016 09:00
Novým Tarzanom je Alexander Skarsgård. tarzan Foto:
Novým Tarzanom je Alexander Skarsgård.
debata

Kiná čaká v letnej sezóne viacero návratov obľúbených hrdinov. Kto pohorí a kto si opätovne získa srdcia divákov? Rybka Dory z pokračovania animáku Hľadá sa Nemo bude zrejme opäť patriť k obľúbeným filmovým hrdinom, zatiaľ čo prvé reakcie na nových Krotiteľov duchov zatiaľ nie sú pozitívne.

Už na budúci týždeň vo štvrtok má slovenskú premiéru animovaná rozprávka z produkcie štúdií Disney a Pixar Hľadá sa Dory. Diváci rybku Dory poznajú z animáku Hľadá sa Nemo, ktorý pred trinástimi rokmi zobral kiná útokom. S tržbami takmer 937 miliónov dolárov sa stal druhou najúspešnejšou snímkou roka 2003. V rebríčku celosvetových tržieb nechal za sebou dvojicu pokračovaní Matrixu aj prvých Pirátov Karibiku, predbehol ho iba Pán prsteňov: Návrat kráľa.

Pokračovanie dobrodružstiev podmorských hrdinov sa teraz zameriava na modrú rybku Dory, ktorá tak ako Nemo a jeho otec Marlin žije na koralovom útese. Rovnako ako v prvej časti trpí poruchami pamäti, vo svetlej chvíľke si však spomenie, že kedysi mala rodičov, ktorých sa vyberie hľadať a jej plutvy mieria do Morského akvária v Kalifornii. Tu jej pomôžu noví priatelia ako mrzutá chobotnica či krátkozraká veľryba. V slovenskom znení sa divákom v kinách prihovoria Helena Krajčiová, Ján Gallovič, František Výrostko, Dagmar Sanitrová či Zuzana Kronerová. Ďalší obľúbení hrdinovia sa do kín vrátia v polovici júla v snímke Doba ľadová: Mamutí tresk.

Ešte dlhšie ako Nemo čakalo na svoje pokračovanie katastrofické akčné sci-fi Deň nezávislosti Rolanda Emmericha – najúspešnejší film roku 1996 a v tom čase aj druhý najziskovejší film všetkých čias. Po dvadsiatich rokoch čaká Jeffa Goldbluma, Billa Pullmana a ich nových kolegov ako Liama Hemswortha či Charlotte Gainsbourg ďalšia výzva. Mimozemšťania sa vrátili aj s loďou, ktorá na parkovanie potrebuje celý Atlantický oceán, a ľudstvo čaká boj s brutálnym mimozemským nepriateľom, ktorý je technicky mimoriadne vyspelý. Je vôbec niečo, čo môže ľudstvo zachrániť? Evidentne áno, pretože sa už pripravuje aj tretia časť Dňa nezávislosti. Dvojka s podtitulom Nový útok príde do slovenských kín 23. júna (aj vo verzii 4DX), tretia časť premiéru ešte naplánovanú nemá.

Tarzan sa naposledy v kinách objavil s tvárou Caspera Van Diena v roku 1998 v snímke Tarzan a stratené mesto a neohúril ani divákov, ani kritiku. Rok po tomto nízkorozpočtovom prepadáku napravil reputáciu opičieho muža animák z dielne Disney a odvtedy sa Tarzan do kín nedostal. Štúdiá Warner síce začali v roku 2003 pracovať na hranom projekte s týmto hrdinom, do štádia realizácie sa však dostal až po jedenástich rokoch. Chopil sa ho režisér posledných štyroch filmov o Harrym Potterovi David Yeats a výsledok diváci uvidia už 7.¤júla. Vo filme Tarzan už roky žije pohodlný život bohatého lorda Greystoka po boku svojej manželky Jane. Jedného dňa ho však ako obchodného vyslanca britského parlamentu vyšlú do Konga. Hoci chamtivý kapitán Rom (Christoph Waltz) prichystal na Tarzana nebezpečnú lesť, netuší, s kým má do činenia… Ako Tarzan sa vo filme predstaví Alexander Skarsgård, jeho Jane hrá Margot Robbie a diváci sa môžu tešiť aj na Samuela L. Jacksona.

Pred vyše tromi desaťročiami slávili v kinách po svete úspechy Krotitelia duchov. K divákom sa vracajú, z krotiteľov však budú krotiteľky. Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon a Leslie Jones budú mať v réžii Paula Feiga neľahkú úlohu – presvedčiť divákov, aby zabudli na originál a dobre sa s nimi bavili. Trailer k filmu totiž vyvolal rozpačité a väčšinou negatívne reakcie. Komédiu v 3D, v ktorej sa objavia aj herci z pôvodných krotiteľov ako Bill Murray či Sigourney Weaver, si v kinách môžete pozrieť od 28. júla.

Niekoľko filmových návratov čaká divákov aj v auguste – do kín príde pokračovanie Star Treku s podtitulom Do neznáma, výpravný Ben Hur tak, ako ho vidí režisér Timur Bekmambetov, a v úlohe mechanika – elitného zabijaka – sa do kín po piatich rokoch vráti aj Jason Statham.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Krotitelia duchov #Deň nezávislosti 2 #Alexander Skarsgard #Ninja korytnačky 2 #Hľadá sa Dory #Legenda o Tarzanovi #Doba ľadová: Mamutí tresk