Po Zlatú kameru si do Teplíc príde filmový vizionár Béla Tarr

Béla Tarr je filmový vizionár, ktorý predbieha dobu, vizuálno a svojimi filmami naznačuje filozofiu budúcnosti.

10.06.2016 09:00
Film Cannes The Man from London Photo Call Foto: ,
Maďarský režisér Béla Tarr s britskou herečkou Tildou Swinton na festivale v Cannes, kde premiérovali film Muž z Londýna.
debata

Originálny maďarský režisér si na Medzinárodnom filmovom festivale Trenčianske Teplice prevezme Zlatú kameru. Aj keď na filmové festivaly nechodí, do známeho kúpeľného mestečka príde. „Rozhodne je to jeden z najpozoruhod­nejších filmárov, ktorí znamenajú pre film progres alebo výzvu. Chceli sme, aby sa stretol s mladými filmármi, pretože je to klasik filmu, ale s mladou dušou,“ povedal pre Pravdu člen prezídia festivalu a režisér Peter Hledík.

Festival ho predstaví aj originálnym a nevšedným portrétom Béla Tarr: Byť filmárom. Francúzsky režisér Jean-Marc Lamoure v dokumente sledoval svojho maďarského kolegu a jeho štáb pri nakrúcaní najpôsobivejších scén filmu Turínsky kôň. Poetické podobenstvo, rozprávajúce takmer bez slov o bezradnosti ľudského pokolenia zoči-voči veľkým zmenám, ocenili na Berlinale v roku 2011 Strieborným medveďom aj cenou FIPRESCI. Druhým laureátom Zlatej kamery je slovenský scenárista Marek Leščák.

V programovej ponuke Medzinárodného filmového festivalu Trenčianske Teplice, ktorý sa bude konať od 23. do 26. júna, je viac ako šesť desiatok filmov európskych, juhoamerických aj ázijských režisérov. Viac ako polovica titulov je celovečerných. Medzi delikatesami sekcie Náš svet je komédia Sedem statočných dôchodcov vo svete oceňovaného legendárneho japonského režiséra Takeśiho Kitana. Rozpráva v nej príbeh muža, ktorý si po rokoch pôsobenia v japonskej mafii užíva zaslúžený dôchodok. Ale len dovtedy, kým sa jeho synovi nezačne vyhrážať mladý nastupujúci gang. Všetci však vedia, že siahať na rodinu bývalého člena jakuzy je veľká chyba. Objavom bulharskej kinematografie je režijný debut Svetly Tsotsorkovej Smäd, ktorý si získal poroty viacerých európskych festivalov a tento rok pridal aj cenu za najlepší hraný film na festivale Crossing Europe. Sleduje život šestnásťročného chlapca. S rodinou, ktorá sa živí praním posteľnej bielizne pre miestny hotel, žije na konci dediny. Vody však často niet, problémy má vyriešiť dvojica studniarov. Ale ich príchod výrazne naruší rodinnú idylu. Na transcendentálnu cestu amazonským pralesom pozýva film Objatie hada režiséra Ciro Guerra. Hrdina príbehu amazonský šaman Karamakate sa snaží odhaliť tajomstvo posvätnej zázračnej rastliny chakruny. Ide vôbec o prvý kolumbijský film, ktorý sa dostal do užšej nominácie na prestížnych Oscarov.

Trenčianskoteplický festival sa rozhodol spolupracovať s Európskou filmovou akadémiou. Prvým výsledkom je uvedenie výberu krátkych filmov, ktoré boli minulý rok nominované na európskeho Oscara pod názvom Short Matters! Tour. „Existujú nominačné festivaly, ktoré rozhodujú o nomináciách najmä krátkych filmov. A k tomu smerujeme,“ vysvetlil Peter Hledík. Špeciálna sekcia I Shorts zas uvedie päť krátkych snímok, ktoré tento rok súťažili o najslávnejšiu pozlátenú sošku filmového sveta – Oscara.

Päťdesiate výročie založenia hudobného festivalu Zlatá lýra pripomenie predpremiéra dvoch častí desaťdielneho projektu. „Formou hudobnej historickej eseje sa vraciame k dejinám Zlatej lýry, ale aj k dobe, ktorú sme prežívali. S odstupom času sme sa snažili odkrývať to, čím žila celá spoločnosť, nielen hudobnú scénu, ale aj historicko-sociálne pozadie,“ povedal Peter Hledík, ktorý cyklus režíroval.

Kino pod holým nebom bude žiť v znamení Večerov s Chaplinom. „Je to symbolické, pretože v roku 1993 sme začínali scénickou citáciou z filmu Kid a hudobným posolstvom Svetlá rámp. Trenčianskoteplický festival je vo fáze, v ktorej sa vracia k bodom, ktoré boli vtedy dôležité pre Art Film a dnes sú dôležité pre Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice,“ vysvetlil Peter Hledík. Kto okrem Chiary Mastroianni pripevní na Moste slávy tabuľku so svojím menom, sľúbil prezradiť o týždeň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trenčianske teplice #Peter Hledík #Béla Tarr