Chiara Mastroianni si hranie užíva

Filmárčina je príšerná robota, tvrdí maďarský režisér Béla Tarr.

23.06.2016 08:57
APTOPIX Film Cannes Persepolis Foto: ,
Catherine Denevue s Chiarou Mastroianni v Cannes na premiére filmu Persepolis (2008). K tabuľke Catherine Denevue, ktorá bola v Trenčianskych Tepliciach pred niekoľkými rokmi, pribudne tento rok na Mostíku slávy aj tabuľka jej dcéry.
debata

„Neustále bojujete s počasím, časom, financiami. Na pľaci nemáte čas na intelektuálny výkon, musíte točiť. Ale keď viete, čo chcete, neprestanete, kým to nemáte,“ povedal pre indiewire.com jeden z najpozoruhod­nejších filmových tvorcov súčasnosti. Na Medzinárodnom filmovom festivale v Trenčianskych Tepliciach si vo štvrtok prevezme Zlatú kameru.

Do tvorivej dielne režiséra, rozvíjajúceho vo svojich filmoch odkaz Andreja Tarkovského a Miklósa Jancsóa, možno zároveň nazrieť prostredníctvom originálneho celovečerného portrétu Béla Tarr: Byť filmárom. Francúzsky režisér Jean-Marc Lamoure v ňom sledoval slávneho kolegu pri nakrúcaní filmu Turínsky kôň, ktorý získal na Berlinale sošku Strieborného medveďa.

Depresívne porekadlo vždy môže byť horšie skrýva v sebe nemalú dávku nádeje, tvrdí režisérsky tandem Václav Fonk, Jakub Machala vo filme Ve vaně. Násilný útok v autobuse zachytil pubertiak na mobil, ale čo s tým – odpoveď hľadá Michal Blaško v snímke Strach. Kam až sú filmári ochotní zájsť, aby napriek nepriazni osudu nakrútili atraktívny záber, skúma Martin Kazimír v titule Martini Shot.

S trinástkou ďalších uvedie spomínané filmy súťažná sekcia Na ceste, ktorou trenčianskoteplický festival nadväzuje na tradíciu Art Filmu. „O Zlatú žabu súťažia tento rok snímky poslucháčov štyroch filmových škôl – bratislavskej VŠMU, pražskej FAMU, zlínskej Univerzity Tomáša Baťu a Filmovej akadémie Miroslava Ondříčka v Písku,“ uviedla umelecká riaditeľka festivalu Ľudmila Cviková.

Na súčasný európsky a svetový film zaostrí medzinárodná sekcia Náš svet, ktorá privezie divácky prístupnejšie, ale aj národnejšie a inovatívne snímky, ktoré už ocenili na rôznych festivaloch. Napríklad cenami z Montrealu a Mníchova ozdobený nemecký film Chyžná Lynn režiséra Inga Haeba, ktorý prestížny magazín Variety charakterizoval ako „výnimočne citlivý a dôsledný portrét fetišizmu“. Alebo dvoma cenami v San Sebastiane vyznamenaný francúzsky film Evolúcia. Cez každodenný život obyvateľov pobrežného mesta v ňom rozohráva režisérka Lucile Hadzihalilovicová silný príbeh o identite a hľadaní odpovedí na otázky, o ktorých sa nehovorí. Tiež v Karlových Varoch ocenený titul Svet patrí mne, v ktorom debutujúci režisér Hicolae Constantin Tanase vyrozprával príbeh tínedžerky snívajúcej o bohatstve a sláve, ktorá musí prísť na to, čoho všetkého je ochotná vzdať sa kvôli láske.

„V programe sa snažíme mať širšie spektrum filmov. Od rodinných ako premietanie Chaplinových filmov so sprievodnou hudbou na Open Air pre rodiny, cez snímky z histórie svetovej kinematografie ako Dáždničky zo Cherbourgu či Neodolateľný muž s Catherine Deneuvovou až po zaujímavé debuty napríklad Smäd, Rastlinstvo či Svet patrí mne, či film kultového režiséra Takeshiho Kitana,“ spomenula Ľudmila Cviková.

Komédia Pret-a-Porter, triler Parížske vraždy, dráma Cena vraždy, romantický muzikál Piesne o láske, psychologická dráma Čas znova nájdený, detektívka Bastardi spia dobre, komorná psychologická štúdia Tri srdcia… To je len niekoľko z päťdesiatky filmov, v ktorých „hviezdila“ Chiara Mastroianni. Dcéra slávnych rodičov – talianskeho Marcella Mastroianniho a francúzskej herečky Catherine Deneuvovej. Neštudovala herectvo, pretože po nich zdedila talent a pred filmovou kamerou sa veľmi rýchlo presadila.

Mala len sedem, keď si po boku matky zahrala v romantickej kriminálke Útek do bezpečia. Ako dvadsaťjedenročná si – opäť s Catherine Deneuvovou zahrala v dráme Moje obľúbené obdobie. Za postavu Anny ju po prvý raz nominovali na francúzsku filmovú cenu César.

„Prvé roky herectva pre mňa znamenali plač, pred nakrúcaním som stále plakala. Až po mnohých rokoch som sa vďakabohu naučila mať z hrania pôžitok,“ spomenula Chiara Mastroianni, ktorá v sobotu popoludní pripevní na trenčianskote­plickom Mostíku slávy tabuľku so svojím menom.

„Naším cieľom je odpremietať len pozoruhodné a zaujímavé filmy, bude ich viac ako šesťdesiat. V ktorúkoľvek hodinu môže návštevník festivalu vstúpiť do ktoréhokoľvek kina alebo premietacieho priestoru a uvidí dobrý titul, čiže nepotrebuje ani klasický katalóg,“ dodal člen prezídia Medzinárodného filmového festivalu Trenčianske Teplice, režisér a zakladateľ Art Filmu Peter Hledík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zlatá kamera #Chiara Mastroianni #Béla Tarr #MFF Trenčianske Teplice