Privítajte leto v animovanej komnate na Fest Anča

Medzinárodný festival animácie Fest Anča sa od stredy už po deviaty raz vydáva na objavnú cestu v animovanej krajine, jeho základňou je tradične Žilina. "Hľadáme a odkrývame spojitosti medzi animovaným filmom a inými druhmi umenia, medzi laikmi a profesionálmi. Snažíme sa otvárať všetkým," hovorí riaditeľka festivalu Žofia Bosáková a dodáva, že tento rok by chceli upriamiť pozornosť návštevníkov na zdanlivo nesúrodé prepojenia.

30.06.2016 12:00
30 31 ulica krokodilov Quay Quayovci Foto:
Na Feste Anča by bol hriech premeškať svojských surrealistov bratov Quayovcov. Masterclass budú mať na Stanici Žilina Záriečie v sobotu o 16. h.
debata

Fest Anča ponúka filmovú nádielku toho najlepšieho, čo sa v posledných dvoch rokoch na animovanom poli urodilo, a predstavuje svetových filmárov. Žilina bude hostiť legendárnych animátorov – bratov Quayovcov a Kanaďana Stevena Woloshena.

Po minuloročnom estónskom fokuse si môžete urobiť slušný prehľad v balkánskej animovanej tvorbe v rámci sekcií Balkan now a Balkan legends, naučiť sa unikátnu animačnú techniku priamo od Stevena Woloshena alebo nazrieť do zákulisia a otestovať najnovšie videoherné trendy. Anča štartuje letnú sezónu, je najvyšší čas zbaviť sa gravitácie, veď v prítmí kinosály je povolené uletieť…

Na dvore s filmovými legendami

Otlčené bábky v tlmenom svetle temne surreálneho sveta, kde sa fantázia celkom odtrhla z reťaze. Sobota bude zasvätená bratom Timothymu a Stephenovi Quayovcom. Rodení Američania už ako mladí prepadli európskej literatúre, Kafkovej Prahe aj filmom Jana Švankmajera. V retrospektívnej prehliadke, samozrejme, nemôžu chýbať ich najvýznamnejšie snímky Ulica krokodílov ani Maska. „Trápil nás pocit nepokoja a túžba objavovať hlbšie, skryté európske dedičstvo,“ prezradili filmári v rozhovore pre Fest Anča. Film odišli študovať do Anglicka a v Európe napokon zostali.

„K literárnej mape, ktorá pre nás vtedy predstavovala územie Schulzovho Drohobyczu, Kafkovu Prahu, Walserovu švajčiarsku psychiatrickú liečebňu a sčasti dokonca i Uruguaj Felisberta Hernándeza, sme chceli byť bližšie aj fyzicky.“ V ich tvorbe dominujú surrealistické tendencie, inšpiroval ich Švankmajer a aj preto sú k nemu často prirovnávaní. S českým animátorom majú spoločné práve vzývanie imaginácie. Quayovci predstavia svoju tvorbu na Stanici Žilina Záriečie v sobotu o 16. h.

Montrealčan Steven Woloshen sa bez svojej filmovej výbavy nepohne ani na krok. Priekopník špeciálnej „vyškrabávacej“ techniky animuje bez kamery, kreslí totiž priamo na filmový pás a robí to skutočne kdekoľvek a kedykoľvek. V sobotu o 10. h na dvore Stanice Žilina Záriečie to naučí aj návštevníkov festivalu. Na iných workshopoch sa môžete ponoriť napríklad do radikálneho vyšívania alebo si vyrobiť virtuálne okuliare z obyčajného kartónu.

Nebojte sa animákov

Anča sa tento rok púšťa do objavovania. „Dôležité a zaujímavé je prepojenie neprofesionálnej a profesionálnej sféry a chceme návštevníkom ukázať nečakané súvislosti, prekvapiť ich,“ hovorí riaditeľka festivalu Žofia Bosáková.

„Premietaniami na Hlinkovej ulici v epicentre Žiliny sa otvárame aj publiku, ktoré nemá k animovanému filmu až tak blízko. Chceme v ľuďoch vzbudiť záujem o animovaný film a spájať laikov s profesionálmi.“ V piatok o 19.30 h sem vezmite deti na celovečerný animák Snoopy a Charlie: Peanuts vo filme. Stredoškoláci si zas môžu doplniť učivo z literatúry snímkou True Štúr.

Vo filme Mila Fog Marty Prokopovej zaváňa temná noc prázdnou zimou. Slovenská súťaž krátkych filmov má tento rok zaujímavých titulov viac než dosť. Hviezdny taxík, Braček Jelenček, Rudavského Pravidlá hry, Okupácia, Balónové dievča, ale aj dva videoklipy. Jeden vytvorila Veronika Obertová pre kapelu Monikino kino k skladbe Prázdniny, druhý je od Andreja Kolenčíka a Veroniky Kocourkovej k piesni Duch mesta Jany Kirschner.

Podľa dramaturga festivalu Maroša Broja je dôležité, aby si divák vytváral vzťah k animovanému filmu už ako dieťa, pretože dospeláci bez skúseností môžu mať problém nabehnúť na jeho osobitý jazyk. Projekcie v bábkovom divadle sú v nedeľu určené práve deťom. Na programe sú večerníčky z 90. rokov a úspešný seriál o dvoch kamarátkach Mimi a Líza uvedie jeho režisérka Katarína Kerekesová. Na plátne ožije aj dvojica ikonických domácich majstrov Pat a Mat. Na krku majú neuveriteľnú štyridsiatku. O víťazovi Medzinárodnej súťaže krátkych filmov pre deti rozhodnú naslovovzatí odborníci – deti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #animácia #Fest Anča 2016 #bratia Quayovci #Steven Woloshen