Padla posledná klapka trileru z obdobia mečiarizmu Únos

Slovenská režisérka Mariana Čengel Solčanská v stredu ukončila nakrúcanie filmu Únos a teraz ju čaká práca na postprodukcii. Príbeh politického trileru vychádza z udalostí okolo únosu syna bývalého prezidenta Slovenskej republiky Michala Kováča.

01.07.2016 14:00
Dano Heriban v pripravovanom filme Únos. Solčanská Foto:
Dano Heriban v pripravovanom filme Únos.
debata (17)

Dej sa začína v momente, keď novinárka Marta nájde pred domom v igelitovej taške hlavu svojho brata. V tej chvíli ešte netuší, že tento zločin je iba kúskom roztrieštenej skladačky, ktorej súčasťou sú aj najvyšší predstavitelia štátnej moci. Rozhodne sa hľadať pravdu na vlastnú päsť a nechtiac sa ocitne uprostred obludného kruhu násilia. „Nakrútili sme silný politický triler, v ktorom sme sa nechali inšpirovať tým, čo sa v 90. rokoch dialo v slovenskej spoločnosti. Politický príbeh tu zasahuje do života obyčajných ľudí. Keď sa hlavná hrdinka, mladučká novinárka Marta, začne zaujímať o veci, ktoré sa okolo nej dejú, zistí, že žije vo veľmi pokrivenej dobe. Politická moc sa v tých časoch ocitla v rukách, ktoré sa nezdráhali namočiť do krvi nevinných ľudí,“ uviedla režisérka, ktorá je tiež autorkou scenára.

Na nakrúcaní jednej scény sa zúčastnila aj Anna Remiášová, matka zavraždeného podnikateľa Róberta Remiáša. „Príprava filmu bola veľmi zložitá, prvé kontúry scenára vznikali minimálne pred piatimi-šiestimi rokmi. Je to film, ktorého námet i realizácia narážali niekedy na zvláštne prekážky či odporúčania typu – radšej sa v tom nevŕtajte. Ale kto sa má vŕtať v bahne ľudského zlyhania, kto má hľadať ozveny svedomia, ak nie umelci? Aký lepší význam má mať film, než ukázať prstom na skriňu, v ktorej straší kostlivec?,“ vyhlásila Čengel Solčanská, ktorá režírovala aj snímky Legenda o lietajúcom Cypriánovi (2010) či Láska na vlásku (2014).

V snímke, ktorej premiéru naplánovali na 2. marca 2017, sa predstavia Rebeka Poláková, Dano Heriban, Ingrid Timková, Milan Ondrík, Milan Mikulčík, Vladislav Plevčík, Maroš Kramár, Juraj Hrčka, David Hartl alebo Tomáš Hanák.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #únos #Michal Kováč #Mariana Čengel-Solčanská #mečiarizmus #únos prezidentovho syna