Karlove Vary v siedmom filmovom nebi s Dafoem aj Dornanom

Karlovarský červený koberec sa má aj tento rok na čo tešiť, prejdú sa po ňom herci Willem Dafoe, Jean Reno aj jeden z najosobitejších súčasných filmárov Charlie Kaufman. Filmový ošiaľ v Karlových Varoch sa začal v piatok a potrvá do 9. júla.

02.07.2016 09:00
Americký herec Willem Dafoe s prezidentom... Foto:
Americký herec Willem Dafoe s prezidentom festivalu Jiřím Bartoškom.
debata

Premiéry nielen v hlavnej súťaži

V poradí už 51. ročník festivalu otvorila svetová premiéra filmu Anthropoid. Snímka sa zameriava na udalosti z roku 1942, keď česko-slovenskí výsadkári spáchali v Prahe atentát na nacistického funkcionára Reinharda Heydricha. Koproducentom výpravnej historickej drámy je aj Česká republika, réžia pripadla Angličanovi Seanovi Ellisovi a okrem hereckých hviezd Jamieho Dornana či Cilliana Murphyho obsadil Aňu Geislerovú, Alenu Mihulovú aj Václava Neužila ml. K delegácii sa vo Varoch pridali aj herci Toby Jones a Marcin Dorociński.

V hlavnej súťaži sa pobije dvanásť snímok. Premiéru bude mať česká komédia Vlk z královských Vinohrad nedávno zosnulého režiséra Jana Němca, aj česko-slovenská koprodukčná dráma Učiteľka v réžii Jana Hřebejka v hlavných úlohách so Zuzanou Mauréry a Petrom Bebjakom.

Adriana Ugardeová, hviezda Almódovarovho najnovšieho filmu Julieta, príde snímku osobne uviesť pred karlovarské publikom. Keď Juliete umrie manžel, ako vdova a matka zápasí s náhlou stratou rovnováhy. Almodóvar zo ženských hrdiniek vyťahuje smútky aj záchvevy obyčajného šťastia, aby odhalil komplikované emócie a nevyspytateľnú hru osudu.

Kríza identity aj nová allenovka

Michael Shannon a záhadná femme fatale Rachel Weisz sú hlavnými hviezdami konverzačnej drámy Známa neznáma režiséra Joshua Marstona. Filmár debutoval v roku 2004 snímkou Mária, milosti plná, už vtedy si naklonil kritikov a z festivalu v Sundance odišiel s Cenou divákov. Za scenár filmu Krvné odpustenie (2011), odohrávajúci sa v Albánsku, mu na Berlinale udelili Strieborného medveďa.

Známa neznáma je filmová polemika o identite jedinca. Podľa magazínu Variety presvedčivo odkrýva závesy každodennej pretvárky a odhaľuje v ľuďoch hercov mnohých rolí. Producent filmu Jan Vay Hon, člen hlavnej poroty festivalu, spolu s Michaelom Shannonom a Joshuom Marstonom prídu film osobne uviesť do karlovarského Mestského divadla 8. júla.

Festival 9. júla veľkolepo uzavrie najnovšia „allenovka“ Café Society. Húževnatý filmár Woody Allen vzdal romantickou tragikomédiou poctu zlatej ére Hollywoodu i New Yorku 30. rokov. Tentoraz bola jeho múzou herečka Kristen Stewartová a v zamotanom ľúbostnom trojuholníku ju dopĺňa Blake Livelyová a Jesse Eisenberg. Mimo súťaže premietnu aj najnovší film Toma Tykwera (Lola beží o život) Hologram pre kráľa v hlavnej úlohe s Tomom Hanksom.

Cena prezidenta festivalu je pripravená pre scenáristu a režiséra Charlieho Kaufmana, herca Jeana Rena a českú herečku Jiřinu Bohdalovú. Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii si zaslúžil americký herec Willem Dafoe, festivaloví hostia mu mohli zamávať už včera pred Veľkou sálou hotela Termal. Už dnes o 22.30 h osobne uvedie životopisnú drámu Pasolini, v ktorej stvárnil jedného z najkontrover­znejších talianskych filmárov všetkých čias – milovaného i nenávideného Piera Paola Pasoliniho.

Dafoe bol nominovaný na Oscara za účinkovanie vo vojnovej dráme Olivera Stonea Čata, v roku 2001 sa k Oscarovi priblížil vďaka hororu V tieni upíra. Zahral si vo filmoch takých machrov ako David Lynch (Divokosť v srdci), Martin Scorsese (Posledné pokušenie Krista), Lars von Trier (Antichrist, Nymfomanka) či Wes Anderson (Grandhotel Budapešť).

Jean Reno je neodmysliteľnou súčasťou filmov francúzskeho neobarokistu – režiséra Luca Bessona. Mnohí ho máme v pamäti ako freedivera miznúceho v čiernych morských hĺbkach (Magická hlbočina) či profesionálneho zabijaka Leona, ktorému dvanásťročná Matilda (Natalie Portman) prevráti život naruby. Film Leon je bez debaty kultovou záležitosťou a bude nasledovať po slávnostnom odovzdaní ceny.

Oscarový scenárista (Večný svit nepoškvrnenej mysle) Charlie Kaufman sa minulý rok vrátil na scénu s krehkou animovanou komédiou o neobyčajnej všednosti. Film Anomalisa režíroval spolu s Duke Johnsonom a 7. júla ho vo Varoch osobne uvedie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jamie Dornan #Willem Dafoe #Jiří Bartoška #MFF Karlove Vary #Jean Reno