V Karlových Varoch tlieskali filmu Anthropoid

Slávnostné otvorenie, atraktívny program sprevádzaný vtipným komentárom Marka Ebena, veľa hviezd a hviezdičiek – taký bol už tradične úvod 51. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch (1. 7 – 9. 7. 2016). Nechýbal ani herec svetového mena Willem Dafoe, ktorý si prevzal Krištáľový glóbus za mimoriadny prínos svetovej kinematografii.

03.07.2016 16:00
Herec Jamie Dornan (vľavo) s prezidentom... Foto:
Herec Jamie Dornan (vľavo) s prezidentom festivalu Jiřím Bartoškom.
debata (1)

Dafoe hral u Larsa von Triera v Antikristovi, u Scorseseho hral Krista, spolupracoval s takými režisérmi ako Oliver Stone, Paul Schrader a Wes Anderson. Bol jedným z najkratšie hovoriacich ocenených – poďakoval za cenu, ktorú si váži, poprial obecenstvu príjemný večer a rýchlo sa stratil z pódia. Vieme o jeho súkromí zatiaľ toľko, že s Abelom Ferrarom sú dvaja Američania žijúci v Ríme a že obdivuje Pasoliniho.

Krištáľový glóbus si vo Varoch prevzal herec... Foto: KVIFF.COM
Willem Dafoe Krištáľový glóbus si vo Varoch prevzal herec Willem Dafoe.

Očakávaný triler Anthropoid britského režiséra Seana Ellisa, ktorý vznikol v česko-francúzsko-britskej koprodukcii, mal na festivale svetovú premiéru. V Karlových Varoch sa o ňom veľa hovorilo už na vlaňajšom ročníku, vtedy prišiel aj idol mladých dievčat Jamie Dornan známy z filmu Päťdesiat odtieňov sivej. Tohto roku bol opäť členom hádam najpočetnejšej filmovej delegácie. Snímka bude mať premiéru 12. augusta v USA a približne v tom čase ho uvedú aj vo Veľkej Británii a Írsku. Koncom roka ho možno uvidia aj diváci aj na Slovensku. V distribučnej spoločnosti Falcon predpokladajú, že by to do konca tohto roku mali v Česku stihnúť.

Zmiešané pocity

To, že sa za operáciou Anthropoid skrýva atentát na Reinharda Heydricha, hádam netreba osobitne zdôrazňovať. Azda ani to, že išlo o hrdinský čin dvoch parašutistov, Čecha Jana Kubiša a Slováka Jozefa Gabčíka, vyslaných československou exilovou vládou vykonať mnohými obdivovaný, ale aj zatracovaný čin. Presne tak, ako ho v tom čase rozporne vnímali obyvatelia oboch krajín, sa prijal aj film. Môj názor je kdesi uprostred. Po profesionálnej stránke je to výborne vykonaná práca, rozporné pocity rozhodovania sú podané zrozumiteľne aj mladej generácii a, samozrejme, aj po formálnej stránke nezabudli film zatraktívniť.

Osobitú pozornosť si zaslúžia aj herecké výkony, najmä Cilliana Murphyho v úlohe Jozefa Gabčíka, ktorý zatienil Jamieho Dornana (Jan Kubiš). Pozoruhodný výkon podala aj Anna Geislerová ako Gabčíkova milá, čo je nóvum, pretože doteraz sme vedeli len o Kubišovej láske Marii (Charlotte Le Bon). Vôbec celý herecký ansámbel zvládol svoju prácu na výbornú. Je to film nakrútený podľa skutočných udalostí, no nie dokument, ale hraný, takže si pre dramatickosť deja mnohé môže dovoliť. Na tlačovej besede sa všeobecne konštatovalo, že takto prezentovanú Prahu roku 1942 ešte nikto nevidel.

Herečka Jitka Čvančarová s manželom Petrom...
Herečka Martha Issová.
+25Režisér David Ondříček a Martha Issová.

Odkaz pre mladých

"Môj film je iný ako atentát Jiřího Sequensa. Jeho snímka je príbehom dvoch vojakov s kamennou tvárou a veru som nevedel, ktorý je Gabčík a ktorý Kubiš. Preto som sa rozhodol charakterovo ich čo najviac odlíšiť, inak by to nemalo zmysel,“ povedal Ellis. Na komentár, že veľa nezodpovedá skutočnosti, režisér dodal: "Áno, zmenil som niekoľko vecí, napríklad Gabčík sa pri páde padáka zraní, stretnú sedliaka, a ten ich okamžite zavedie k odbojárom. No aký by to bol dramatický úvod, keby všetko išlo hladko. To isté som si dovolil aj pri odrezanej hlave jednej hrdinky.“ Napriek výhradám sa všetci zhodli, že film je dôležitý najmä pre mladú generáciu, ktorá o dejinách nič nevie, dokonca sa o ne nezaujíma.

V hlavnej súťaži zaujal ľahkosťou a humorom posledný film nedávno zosnulého režiséra Jana Němca Vlk z Královskych Vinohrad. Snímku síce sám nedokončil, ale pomocný režisér Tomáš Klein sa okamžite zmobilizoval a film si tak našiel miesto v súťažnej časti. Nakrúcalo sa vraj partizánsky v Cannes, New Yorku, Kalifornii, ale aj v Karlových Varoch. Němec hovoril o svojom diele ako o rozprávke pre dospelých. Dodávam, že milej a originálne Němcovej.

Podľa známeho románu škótskej autorky A. L. Kennedy nakrútil nemecký režisér Sven Taddicken snímku Prvotné šťastie s Martinou Gedeckovou a Ulrichom Tukurom v hlavných úlohách. Vzťah nešťastne vydatej ženy a filozofujúceho psychológa prechádza vážnou skúškou, a kým si nepriznajú a neodkryjú aj svoje zatajované temné stránky, nemajú šancu na zblíženie. Zaujímavý, ale veľmi komplikovaný film.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jamie Dornan #2016 #Willem Dafoe #Jiří Bartoška #Karlove Vary #Anthropoid #MFF Karlove Vary