Anča Award pre melancholickú líšku aj krotiteľku múch

Medzinárodný festival animácie Fest Anča je za nami. „Pútnickým“ miestom filmárov a fanúšikov animovaného filmu a videohier bola od stredy do nedele tradične Žilina. Fest Anča začínal ako komornejšie podujatie, pomaly, ale iste však naberá na objeme. Nemusíte sa báť, Anči pár kíl navyše neuškodilo. Stále sa nesie v duchu veľkolepej záhradnej párty.

04.07.2016 07:00
Hlavnú cenu Anča Award udelili španielskemu... Foto:
Hlavnú cenu Anča Award udelili španielskemu filmu Tri muchy na mieru.
debata

Festival ponúkol nádielku pestrých balkánskych animákov, na vlastnej koži sa testovali novinky z videoherného sveta a počas sobotnej búrky diktovali rytmy tajomní Poliaci RSS Boys a Pjoni. Náladu rozprúdil aj tradičný súboj v dabovaní a bizarné nočné premietania na čele s filmami Cyriaka či seriálom Happy Tree Friends.

Na dvore Stanice Žilina Záriečie sa v sobotu učilo animovať bez kamery s Kanaďanom Stevenom Woloshenom a v preplnenej kinosále ste si možno sadli vedľa bratov Quayovcov, majstrov filmového surrealizmu. Počas premietania ich filmov praskala sála vo švíkoch a veľký záujem bol aj o masterclass, kde prezradili svoje inšpirácie.

Rodení Američania sú milovníci európskeho umenia a prispel k tomu aj Franz Kafka, ku ktorému sa dostali prostredníctvom plagátu. Začali pátrať po význame "záhadného” slova Kafka a trvalo im hodnú chvíľu, kým sa v amerických knižniciach dozvedeli, že ide o významného spisovateľa. Postupne však objavili nielen jeho, ale aj diela Bruna Schulza či filmy Waleriana Borowczyka a Jana Švankmajera a ich osud bol spečatený. Nakazení európskym umením zostali žiť po štúdiu na univerzite v Anglicku. Dvojčatá sú skvele zohraté kombo, funguje medzi nimi zvláštna telepatia. Počas filmovania nemajú za chrbtom tím animátorov, svoje vízie oživujú svojpomocne, zatiaľ čo jeden stojí za kamerou, druhý pred ňou animuje.

V šedivom lese s matnými stopami svetlušky panuje riedka tma a rozlieha sa básnivé ticho. Bytosť na úteku pred vlastným pohľadom, stratená v neprehľadných zámeroch, v zabúdaní. Hrdinka poetického animovaného filmu Mila Fog padá do nekonečna a splýva s chladnou tmou. Definitívna ako hviezdy a krehká ako dych. Absolventský film Marty Prokopovej Mila Fog vyhral hlavnú cenu v Slovenskej súťaži krátkych filmov. Tento rok súťažilo osem snímok, ktoré vznikli v uplynulých dvoch rokoch, z toho dva videoklipy. Aj keď porota ocenila Prokopovej animovanú báseň o hľadaní svetla, sekcia bola tento rok vyrovnaná a slovenská animácia je na najlepšej ceste stať sa svetovou.

U publika zarezonoval aj rodinný animák Hviezdny taxík Juraja Krumpolca, ktorý dostal špeciálnu distribučnú cenu. V kinách bude premietaný ako predfilm vybranej celovečernej snímky, nedávno sa tak k divákom dostal krátky animák Kovbojsko Dávida Štumpfa.

Ani bábkový animovaný film Braček jelenček neodišiel naprázdno, porota ocenila skvele zvládnutú fázovú animáciu Zuzany Žiakovej čestným uznaním.

Tri muchy, jeden dom s tajomstvom a žena, ktorá chce pomocou rituálov ovládnuť život a smrť. Medzinárodnú súťaž vyhrala španielska snímka Tri muchy na mieru Maríe Álvarez a Elisy Morais. Porota vyzdvihla najmä osobitú naráciu plnú prekvapivých momentov a vizuálno postavené na výtvarnej jednoduchosti. Najlepším videoklipom je Amnézia štátu mexického filmára Estebana Azuela.

Ocernení na Festivale Anča

Anča Award
Tri muchy na mieru, réžia: María Álvarez, Elisa Morais (Sois de Traca) (E)

Čestné uznanie
Nedeľný obed, réžia: Celine Devaux (FR)
Nœvus, réžia: Samuel Yal (FR)

Anča Student Award
Ruben odchádza, réžia: Frederic Siegel (CH)

Čestné uznanie
Kozm(o)etika, réžia: Martina Scarpelli

Anča Music Video Award
Amnézia štátu, réžia: Esteban Azuela (MEX)

Čestné uznanie
Now It’s Over, réžia: Dave Merson Hess (USA)

Anča Slovak Award
Mila Fog, réžia: Marta Prokopová

Čestné uznanie
Braček jelenček, réžia: Zuzana Žiaková

Anča D Award
Hviezdny taxík, réžia: Juraj Krumpolec

Anča Kids' Award
Raz, dva, (s)tr(om)y, réžia: Yulia Aronova (FR)

Víťaz Pitching fóra
projekt: Journey (SK), autor: Marek Jasaň (SK)

Čestné uznanie pitching fóra
projekt: Muflón Anciáš (SK), autori: Igor Derevenec a Juraj Krumpolec

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fest Anča #Anča Award #Tri muchy na mieru #María Álvarez #Elisa Morais (Sois de Traca)