Slovenské filmové klenoty sa rozleteli po Európe

Päť filmov zo zlatého fondu a päť z novodobej histórie našej kinematografie prináša desaťdielna blue-ray kolekcia Slovenský film.

18.07.2016 09:00
V kolekcii filmov je aj Všetko čo mám rád... Foto:
V kolekcii filmov je aj Všetko čo mám rád (1992) Martina Šulíka.
debata

Obsahuje aj Foremanovou cenou zo San Francisca ovenčenú drámu Boxer a smrť, Zlatou sirénou zo Sorrenta vyznamenané podobenstvo Vtáčkovia, siroty a blázni či Strieborným medveďom z Berlinale ozdobenú romantickú drámu Ja milujem, ty miluješ. Nechýbajú v nej ani vynikajúce dokumenty – laureát International Emmy Award Sila ľudskosti – Nicolas Winton či Hlavnou cenou Golden Spire v San Franciscu dekorované Papierové hlavy.

„Výber nebol jednoduchý, je to vždy vec kompromisu. Našou snahou bolo od začiatku prezentovať filmy, ktoré patria k základným pilierom slovenskej kinematografie. Som rád, že práve týchto desať titulov sa dostane do sveta,“ povedal Peter Dubecký, riaditeľ Slovenského filmového ústavu, ktorý desaťdielnu blue-ray kolekciu vydal. Vznikla s cieľom predstaviť „klenoty“ slovenskej filmovej tvorby v zahraničí v čase, keď Slovensko predsedá Rade Európskej únie. „Vo výbere nemohla chýbať športová dráma režiséra Petra Solana Boxer a smrť, ktorá dodnes žne úspechy na americkom kontinente, ani príbeh o emocionálnom dozrievaní dvojice mladých Slnko v sieti, ktorou režisér Štefan Uher otvoril cestu filmovému zázraku, ktorý sa nazýva nová vlna,“ pokračoval Peter Dubecký.

Pre zaujímavosť, po premiére označili súdruhovia z Ústredného výboru KSS Slnko v sieti za protištátny film. Zakázali publikovať pozitívne recenzie aj premietanie v zahraničí. Režisér sa rozhodol zákazy neakceptovať s tým, že „kompetentní“ sa o film už viac zaujímať nebudú.

Projekt Slovenský film, ktorý stál 208-tisíc eur, sa pripravoval štyri roky. Desiatka titulov bola v rámci projektu obnovy a záchrany audiovizuálneho dedičstva v spolupráci s ich tvorcami zdigitalizovaná a zreštaurovaná. Nejde o celkom originálny nápad, v roku 2012 pripravilo výber toho najlepšieho zo svojej kinematografie Dánsko. Kolekcia slovenských filmov však po prvý raz vychádza na blue-ray nosičoch.

Navyše každý film z desiatky tých, čo vydržali v skúške času, má šesť jazykových verzií – zvoliť si možno titulky v angličtine, nemčine, vo francúzštine, v španielčine, taliančine či ruštine. Nepočujúcim divákom ponúka aj slovenské titulky. Dvojjazyčný booklet prináša informácie o filme a jeho tvorcoch s fotografiami aj dobovým plagátom.

„Všetky filmy z posledných rokov už majú svojho európskeho distribútora, ktorý sa ich snaží exploatovať. Na získanie živých práv by nám rozpočet nestačil. Skúšal som to, ale majitelia autorských práv žiadali nehorázne sumy,“ vysvetlil riaditeľ Slovenského filmového ústavu. Slovenské ambasády môžu filmy z desaťdielnej blue-ray kolekcie využívať na nekomerčné projekcie do konca decembra. „Pätica filmov z nezávislého producentského prostredia je viazaná iba na krajiny Európskej únie, kým prvých päť filmov možno uvádzať vo všetkých krajinách so slovenským zastupiteľstvom,“ dodal Peter Dubecký. Kolekcia Slovenský film je rozdelená na dva boxy, jeden stojí 50 eur.

Slovenský film (Blue-ray kolekcia)
Boxer a smrť (1962), réžia: Peter Solan
Slnko v sieti (1962), réžia: Štefan Uher
Vtáčkovia, siroty a blázni (1969), réžia: Juraj Jakubisko
Ja milujem, ty miluješ (1980), réžia: Dušan Hanák
Chodník cez Dunaj (1989), réžia: Miloslav Luther
Všetko čo mám rád (1992), réžia: Martin Šulík
Papierové hlavy (1995), réžia: Dušan Hanák
Sila ľudskosti – Nicolas Winton (2002), réžia: Matej Mináč
Slepé lásky (2008), réžia: Juraj Lehotský
Pokoj v duši (2009), réžia: Vladimír Balko

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenský film #Slovenský filmový ústav #predsedníctvo v Rade EÚ #blue-ray