Krotiteľky duchov nie sú celkom na odstrel

Od čias, keď sa v kinách objavil prvý diel kultovej komédie Krotitelia duchov v réžii Ivana Reitmana, prešlo neuveriteľných tridsaťdva rokov.

30.07.2016 16:00
160686965 c7acd1 Foto:
Melissa McCarthyová v komédii Krotitelia duchov.
debata (2)

Rodený Komárňančan vtedy netušil, že z filmu vychádzajúceho z okrajových žánrov – hororu a fantasy sa stane celosvetový fenomén a z outsiderov „poľujúcich“ na duchov v smiešnych kombinézach superhrdinovia. Pre veľký úspech nakrútil v roku 1989 pokračovanie. A hoci nešlo o takú „bombu“, akou bola jednotka, fanúšikom to neprekážalo a pýtali si viac. Pre Reitmana síce dvojkou Krotitelia duchov „zhasli“, no fenomén pretrval a včera mal v našich kinách premiéru rovnomenný remake.

Názory fanúšikov aj recenzentov sa rôznia, niektorým je nový „prepis“ blízky, iní sú znechutení tým, ako grobiansky bol ich nostalgický kult „obchytkaný“. Ak ste zvedaví, ako sa to s Krotiteľ(ka)mi skončilo, najlepšie sa presvedčíte sami v kine.

Mesto majú pod palcom ženy

Krotitelia duchov sú späť po takmer troch dekádach. Zabudnite na Venkmana, Raya, Egona a Winstona, novinka má čisto ženské obsadenie. „Refreš“ snímky si vzal pod palec režisér Paul Feig (Sám doma: Stratení na letisku) a štvoricu ikonických parapsychológov na čele s nezabudnuteľným cynikom Billom Murraym vystriedal tím vedkýň, priateliek, ktoré spája rovnaká vášeň.

Oproti predošlým filmom je najzásadnejšou zmenou nálada filmu a tú ovplyvňuje predovšetkým humor. Základná esencia, na ktorej snímka stojí a s ktorou zároveň padá. Reitmanov maskulínny „hrubovtip“ vystriedal naturálny „tínedžerský“, postavený na primitívne infantilných gagoch a sexistických narážkach.

Erin Gilbertová (Kristen Wiig), Abby Yatesová (Melissa McCarthyová), Jillian Holtzmannová (Kate McKinnonová) a Patty Tolanová (Leslie Jonesová) – štvorica žien sa už v bleskovej expozícii ocitne na voľnej nohe. Ako čerstvé „freelancerky“ sa oduševnene pustia do toho, čo ich baví najviac – hľadanie a likvidovanie duchov. Premotivované hrdinky horia emóciami, sú živelné a celkom ľahko im to celé uveríme. Sú síce tridsiatničky, no pojašenosťou konkurujú osemnástkam. Snímka sa zavďačí skôr mladšej generácii divákov, ktorá nemá melancholické väzby na filmy s Billom Murraym.

Byť múdry je cool

Krotiteľky sú klasické čudáčky – nadpriemerná inteligencia a podivná vášeň ich automaticky pasujú za lúzerky, no odhodlanie zachrániť mesto pred zeleným slizom a vyčistiť ho od duchov z nich robí „superhrdinky“. Rovnako odvážne, ako boli ich mužskí predchodcovia. O tom, že svoje vedecké hypotézy nepúšťali len tak do vetra, sa presvedčia na vlastnej koži, o duchov v New Yorku totiž rozhodne nie je núdza. Navyše občas na nás vyskočia v nepríjemne nečakanej chvíli…

Ak uprednostňujete americké komédie postavené na jednoduchých, „fekálne“ priamočiarych vtipoch, nebudete sa ohliadať za starými dobrými Krotiteľmi. Krotiteľky sú pomerne plastické postavy a na diváka sa naliepajú, takže ak zahodíte zábrany, môžete sa v kine dobre zabaviť. Aj počas premiéry sa väčšina vtipov odrazila z publika smiechom.
Krotitelia duchov sa nehanbia za to, že sú hlúpy film, zaradiť ich môžeme ku komédiám Prci, prci, prcičky a spol. Nie všetky gagy vyšli podľa plánov, zápletka je absolútne primitívna a vzťahy jednoduché, no od bláznivej duchárskej komédie nič iné čakať netreba. A práve v tom je skrytá krása tohto filmu, pri Kortiteľoch duchov sa totiž nemusíte v kine hanbiť za smiech ani hrať inteligentného. Ak sa vám bude chcieť, „spustite sa“ pokojne s hrdinkami, a ak vás ich humor neosloví, bez výčitiek z kinosály odíďte. Erin, Abby, Jillian a Patty sa to určite nedotkne…

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bill Murray #Melissa McCarthyová #Krotiteľky duchov