Čo spája rodinného priateľa, dezertéra a nápadníka? Nová trilógia Jana Hřebejka

Pripravovaná výpravná trilógia Zahradnictví českého režiséra Jana Hřebejka a scenáristu Petra Jarchovského sa dostane do slovenských kín už na budúci rok. V Českej republike uvedú prvý diel 27. apríla 2017, druhá časť bude nasledovať 28. septembra a posledný film príde do kín 16. novembra.

25.08.2016 09:00
Zahradnictví Jan Hřebejk Foto:
Trilógia ponúkne osudy troch rodín na pozadí dramatických udalostí minulého storočia.
debata

Trojica snímok, ktoré ponesú podtituly Rodinný přítel, Dezertér a Nápadník, bude časovo predchádzať dramédii Pelíšky z roku 1999. Sága, v ktorej herečky Aňa Geislerová, Klára Melíšková a Gabriela Míčová stvárnia sestry, je inšpirovaná históriou Jarchovského rodiny a bude sa odohrávať počas druhej svetovej vojny a v období po nej.

„Vychádzal som zo spomienok mojich rodičov na mojich prarodičov, ich rozprávanie som si zapisoval a nahrával. Smrť môjho otca bola pre mňa impulzom začať rodinné pamäti pretvárať do scenára tejto trilógie. Je to asi najosobnejšia vec, na ktorej som kedy pracoval,“ prezradil Jarchovský.

Rodinnou históriou sa Jarchovský inšpiroval už pri spomínaných Pelíškoch, v ktorých premietol osobnosť svojho starého otca do úlohy Jindřicha Krausa. V trilógii Zahradnictví sa rozhodol k nosnej postave Jindřicha vrátiť. Ako mladý Jindřich, ktorý je manželom jednej zo spomínaných sestier, sa predstaví Martin Finger. Scenárista okrem starého otca prenesie do novinky aj svoju mamu Danielu. Tá sa stane ústrednou postavou rozprávania, ktoré zobrazí dvadsať rokov života rodiny.

Trilógia ponúkne na pozadí dramatických udalostí minulého storočia osudy celkovo troch rodín – rodiny leteckého rádiotelegrafistu, spomínaného Jindřicha, rodiny majiteľa kaderníckeho salónu a rodiny majiteľa záhradníctva. Príbeh sa začne v roku 1939 na území protektorátu Čechy a Morava a postupne vykreslí ľudí, ktorí museli uprostred búrlivých časov prežiť to najlepšie zo svojich životov.

Snímky vznikajú v česko-slovensko-poľskej koprodukcii, na ktorej sa podieľa aj Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS). Nakrúcať plánujú aj na Slovensku, pričom by sa tak malo stať v októbri v Žiline. Herecké obsadenie dopĺňajú Ondřej Sokol, Jiří Macháček, Sabina Remundová, Lenka Krobotová, David Novotný, Karel Dobrý, Miroslav Táborský či Anna Fialová. V novinke sa predstavia tiež slovenskí herci Richard Stanke, Zuzana Mauréry alebo Zuzana Konečná.

Jan Hřebejk s Petrom Jarchovským spolupracovali okrem Pelíškov tiež na snímkach Šakalí léta (1993), Musíme si pomáhat (2000), Pupendo (2003), Horem pádem (2004), Kráska v nesnázích (2006), Medvídek (2007), U mě dobrý (2008), Kawasakiho růže (2009), Nevinnost (2011), Líbánky (2013) či Učiteľka (2016).

debata chyba
Viac na túto tému: #film #RTVS #Jiří Macháček #Jan Hřebejk #nápadník #dezertér #Richard Stanke #Zuzana Mauréry #Trilógia #Aňa Geislerová #Petr Jarchovský #Záhradnictví #Rodinný přítel #Klára Melíšková #Gabriela Míčová #Martin Finger