Ako by ste stretli Božieho syna osobne. Režisér novej snímky o Kristovi si verí

Úvahy o tom, kam by sa mohla kinematografická forma v súvislosti s vývojom nových médií posúvať, sú stálou témou filmárov. Benátsky filmový festival, ktorý sa začne už na budúcu stredu, premietne film ponúkajúci jednu z odpovedí.

29.08.2016 07:00
Jesus VR - The Story of Christ Foto:
Ježiša v najnovšom filme stvárni Tim Fellingham.
debata (1)

Raritou 73. ročníka festivalu bude štyridsaťminútová ukážka z deväťdesiat­minútovej historickej drámy Jesus VR – The Story of Christ (Ježiš virtuálna realita – príbeh Krista), prvého dlhometrážneho titulu natočeného a dizajnovaného vo formáte hyper – immersive 360 – vo virtuálnej realite.

Virtuálna realita je považovaná za novú formu expresívneho vyjadrenia. Odborníci odhadujú, že má potenciál redefinovať filmové formy aj celý mediálny priemysel. Tvorcom ponúka nové obzory, nové kreatívne nazeranie na stavbu príbehu a vizuálne riešenie scén a mohla by viesť k revolučnej zmene filmového jazyka. Uvidíme… Benátsky filmový trh každopádne predstaví aj šesť ďalších filmových VR projektov, ktoré hľadajú financie na svoj vznik.

Neštandardný a technicky náročný projekt Jesus VR so sebou prináša špeciálne podmienky, na to aby divák do virtuálnej reality vstúpil, si musí nasadiť špeciálne okuliare a použiť technológiu kompatibilnú s dátami VR produktov a značiek. Špeciálne musia byť aj sedadlá.

Organizátori benátskeho festivalu, ktorý podporuje nové médiá, sú poctení, že práve oni predstavia priekopnícku snímku. Doteraz totiž nevznikol dlhometrážny film natočený v tomto formáte a spektakulárny príbeh o živote Ježiša Krista by mal odhaliť potenciál novej formy i komunikácie s divákom. Tie boli doteraz limitované iba krátkymi formátmi.

Veľkovýpravná historická dráma odohrávajúca sa pred dvetisíc rokmi je príbehom Ježiša Krista a sleduje celý jeho život od narodenia až po ukrižovanie a znovuzrodenie. Ako Ježiš sa vo filme predstaví herec Tim Fellingham a obsadenie dopĺňajú Mish Boyko, Christian Serritiello, Rhys Howells či Matteo Carlomagno.

Režisér filmu David Hansen sľubuje divákom, že z filmu Jesus VR budú mať podobný zážitok, akoby sa stretli so samotným Božím synom. Divák podľa neho zažije intenzívny pocit, že je „vtiahnutý“ do deja a priamo s postavami prekonáva konflikty. Prísť v tomto kontexte s príbehom Ježiša Krista je premysleným ťahom producentov, ktorí lákajú na hyperreálne zábery mesiášovho umučenia. Tie pomerne naturálne vykresľoval už film Umučenie Krista v réžii Mela Gibsona. Naturalistické scény mučenia vyvolávali u divákov rozporuplné reakcie. O to zaujímavejšie bude sledovať, ako prijmú snímku Jesus VR a s ňou spojený nadštandardný kinematografický zážitok.

Podľa producenta filmu Enza Sistiho má film Jesus VR potenciál prepísať aj produkčné kritériá. Výroba filmu v takomto formáte totiž podlieha celkom špecifickým podmienkam vyplývajúcim z formátu virtuálnej reality. A špecifická bude aj jeho distribúcia. Snímku sprístupnia počas tohtoročných Vianoc najväčšie virtuálne platformy Google Cardboard, Playstation VR, HTC Vive, Samsung Gear a Oculus Rift.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #virtuálna realita #MFF Benátky #Ježiš Kristus #Jesus VR - The Story of Christ #David Hansen