Éterická Amélia z Montmartru oslávila štyridsiatku

Pre pohľad plachej srnky a nežný zjav prirovnávajú Audrey Tautou k slávnej Audrey Hepburn.

03.09.2016 09:00
Audrey Tautou Foto:
Herečka Audrey Tautou vo svojej najslávnejšej úlohe - Amélii z Montmartru.
debata (1)

Romantická Amélia z Montmartru aj hľadačka svätého grálu v Da Vinciho kóde Audrey Tautou je dnes najpopulárnejšou francúzskou herečkou. Čerstvá štyridsiatnička okolo seba rozruch nerobí.

Keď sa povie Audrey Tautou, okamžite každému napadne Amélia – útla čiernovlasá čašníčka so srnčími očami, ktorú by ste chceli stretnúť v kaviarni na parížskej Montmartre. Rodáčka z francúzskeho Beaumontu, dcéra učiteľky a zubára, vraj veľmi skoro vedela, čím chce byť, no svoje tajomstvo si chvíľu nechala pre seba. Štúdium biológie vymenila za literatúru na parížskej Sorbone, až "pričuchla” k herectvu malou rolou v televíznom seriáli. 
Francúzska herečka Audrey Tautou v róbe z...
Francúzska herečka Audrey Tautou sa tiež...
+3Herečka a moderátorka záverečného ceremoniálu v...
Dnes je Tautou hviezdou a tvrdí, že svetoznámou sa stala "nechtiac”. V roku 2001 zažiarila ako ikonická Amélia v snímke Jean-Pierre Jeauneta Amélia z Montmartre – v jednom z najúspešnejších francúzskych filmov všetkých čias. Jeaunet urobil správne, že neobsadil Angličanku Emily Watson, aj keď na ňu myslel už pri písaní scenára. Rola fantaskne detskej a živelne nevyspytateľnej Amélie sadla Tautou ako uliata a ponuky sa začali hrnúť zo všetkých kútov sveta, vrátane L.A.   Francúzka však hollywoodskemu lesku dlho odolávala. Iné herečky by po ponukách účinkovať v blockbusteroch siahli bez váhania, Tautou však zostala verná menším, prevažne domácim produkciám. Zlomil ju však režisér Ron Howard, keď prijala ponuku zahrať si po boku Toma Hanksa v snímke nakrútenej podľa bestselleru Dana Browna Da¤Vinchiho kód.
Francúzsky filmár Michel Gondry ju obsadil do filmu podľa kultovej knihy Borisa Viana Pena dní. Audrey tu ako krehká Chloé trpí záhadnou chorobou a láska jej života Colin sa ju snaží za každú cenu vyliečiť. Kto pozná Gondryho, dobre vie, že jeho svet nepodlieha zákonom gravitácie a Tautou sa vraj pod jeho vplyvom počas natáčania cítila ako osemročné dievčatko. Naposledy ju filmár zlákal vlani, objavila sa v úlohe matky jedného z chlapcov – hlavných hrdinov komediálnej roadmovie Mikrób a Gasoil.  Hviezda francúzskeho filmového neba si na svojej hereckej kariére nezakladá, ba práve naopak, má mnoho iných záujmov – píše, fotografuje a maľuje.

"Milujem byť herečkou, no sláva ma skutočne nezaujíma, nemám rada ten pocit, keď som pod drobnohľadom,” hovorí. Pre hereckú hviezdu, ktorú nazývajú druhou Audrey Hepburn, je divné, keď sa na ňu ľudia na ulici pozerajú. Chcela by žiť ako obyčajná Audrey, chodiť metrom a byť anonymná, no jej tvár dnes pozná každý, aj preto sa snaží za každú cenu strážiť svoje súkromie. 

Sláva jej jednoducho nie je pohodlná, na otázky zvedavých novinárov často odpovedá tajomne a zavádza ich vtipnými inotajmi. Sama je však presvedčená, že žijeme "dobu zabúdania” a upokojuje ju predstava, že keby prestala hrať, o pár rokov si na ňu nik nespomenie. A čo by robila? Rada by sa stala hoci aj moreplavkyňou… 

3 krát:

  • Je prísna perfekcionistka a všetko jej trvá „veľmi, veľmi, veľmi dlho“. 
  • Vraj sa dokáže krásne porozprávať aj o ničom.
  • Súkromie si stráži tak, že verejnosť nevie ani len to, či má životného partnera a koho.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #herectvo #Paríž #Audrey Tautou #Amélia z Montmartru