Toronto čaká na návrat Siedmich statočných

Jeden z najslávnejších amerických westernov sa po vyše šiestich desaťročiach od svojej premiéry dočkal veľkolepého remaku. V novej verzii príbehu mestečko Rose Creek ohrozuje banda bezohľadného priemyselníka Bartholomewa Boqua (Peter Sarsgaard), ktorej sa postaví sedem najatých renegátov.

08.09.2016 09:00
The Magnificent Seven Sedem statočných Foto:
Nová verzia Sedmich statočných príde do slovenských kín 22. septembra.
debata (1)

Snímka režiséra Antoina Fuquu otvorí štvrtok večer vo svetovej premiére festival v Toronte a premietať sa bude aj na festivale v Benátkach. Práve odtiaľ si v roku 1954 odniesol Strieborného leva za réžiu Akira Kurosawa so snímkou Sedem samurajov. Film sa o pár rokov neskôr stal inšpiráciou pre legendárny western Sedem statočných režiséra Johna Sturgesa.

„Najťažšie na tom bolo uistiť sa, že film bude súčasný. Nie staromódny, ale s rešpektom k žánru,“ povedal režisér Antoine Fuqua pre portál Collider.com. Veľa inšpirácie našiel Fuqua aj v Kurosawovom origináli. „Vec, ktorú som naozaj chcel zachovať, bola DNA postáv. Denzelova postava je tichá rovnako ako v Siedmich samurajoch,“ povedal Fuqua s tým, že najdôležitejšie pre neho bolo, aby udržal nažive myšlienku tyranie.

„Nevideli ste začiatok, ten je veľmi silný. Spália kostol, zabijú ľudí, je to veľmi podobné terorizmu,“ hovoril novinárom po tom, čo videli 15-minútovú ukážku z jeho filmu. Tyrania a bezmocnosť voči nej bola podľa Fuquu dôležitá tak pre Kurosawu, ako aj pre Sturgesa.

V novinke režiséra, ktorý má na konte snímky ako Bojovník (2015) s Jakom Gyllenhaalom či Training Day (2001) s Denzelom Washingtonom a Ethanom Hawkom, sa medzi siedmimi statočnými objavia Chris Pratt, Ethan Hawke, Vincent D'Onofrio, Lee Byung-hun, Manuel Garcia-Rulfo a Martin Sensmeier, ich vodcom je tentoraz Denzel Washington.

„Keď som povedal: Čo tak obsadiť Denzela Washingtona do úlohy, ktorú predtým hral Yul Brynner?, nastal v miestnosti šum. Malo to veľa dôvodov. Prvým bolo, či by to vôbec vzal. Western? Druhým nepochybne to, že je Afroameričan. Povedal som, že pre všetky tieto dôvody by sme sa mali pokúsiť Denzela Washingtona presvedčiť, aby to spravil,“ povedal režisér.

Do slovenských kín príde novinka 22. septembra, diváci ju budú môcť porovnať aj s americkým „originálom“. Film Johna Sturgesa s Yulom Brynnerom, Elim Wallachom, Stevom McQueenom, Charlesom Bronsonom aj Horstom Buchholzom sa na plátna slovenských kín vráti v rámci putovnej prehliadky Projekt 100 v novembri.

Na festivale v Toronte premietnu takmer 400 filmov z vyše 80 krajín sveta. Slovensko, ktoré vlani s filmom Marka Škopa Eva Nová získalo v Toronte Cenu FIPRESCI, tentoraz chýba, premietať sa však bude český seriál Pustina z dielne HBO aj nový český film Petra Václava Nikdy nie sme sami.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ethan Hawke #Chris Pratt #MFF Benátky #Denzel Washington #Akira Kurosawa #Sedem statočných #Toronto Film Festival #Peter Sarsgaard #Antoine Fuqua