Televízne tipy Pravdy: Vôňa ženy s Al Pacinom aj Krátky film o láske

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 29. septembra do -6 októbra. Televízne tipy pre vás vybrala Helena Dvořáková, redaktorka Magazínu Pravdy.

29.09.2016 09:00
Al Pacino Foto:
Al Pacino vo filme Vôňa ženy.
debata

Štvrtok

Houston, máme problém, HBO, 20.00
Filmy, v ktorých sa rieši cesta človeka do vesmíru, sú vždy zaujímavé. V tomto filme je kozmický námet spojený ešte aj s politikou – v 60. rokoch vraj mal prezident Tito tajný program na ovládnutie vesmíru, ktorý predal Amerike. Aj sám Tito je dnes zaujímavá historická postava, uvidíme, ako je vo filme stvárnený. A – ďalšie lákadlo v prospech filmu – je populárny filozof Slavoj Žižek, ktorý okrem iných o tom rozpráva. Vraj je to najmä o tom, ako sa dá všetko prekrútiť! No, treba si vedieť z informácií vybrať! Aj z filmových, kde to je čierne na bielom.

Mistři, ČT2, 22.15
Výborne obsadený film (Jan Budař, Klára Melíšková, Tomáš Matonoha) je o českej vášni pre hokej. Tento príbeh sa však neodohráva v rušnom meste ani na žiadnom štadióne, ale v pustej pohraničnej obci, kde je život bezútešný a nudný. Vášne ožívajú práve pred kaziacim sa televízorom v úbohej krčmičke, kde sa miestni chlapi stretávajú počas majstrovstiev sveta v hokeji a cítia sa ako majstri sveta.

Rím, Dvojka, 23.35
S trochou čierneho humoru by sa dalo povedať, že vo filme budú hrať „staré rímske vykopávky“, ale to je práve to lákadlo. Veď tam uvidíme také nesmrteľné hviezdy ako  M. Mastroianni, F. Fellini, A. Sordi, A. Magnani. A možno aj ozajstné vykopávky, veď v Ríme ich je plno.

Piatok 30.9.

Svet na hojdačke, Cinemax, 21.40
Toto bude určite pútavé najmä pre diváčky – maniodepresívny otec sa stará o dve malé dcérky v štáte Massachusetts, kým jeho afroamerická manželka študuje obchodnú školu v New Yorku. Jej vzdelanie má rodinu zachrániť pred finančným krachom, ale napokon ju naštartuje neskutočná energia ich dcér. Je to komédia!

Sobota 1.10.

Láska jako trám, ČT1, 14.25
Vo filme hrajú staré české hviezdy ako Jiřina Šejbalová, Bohuslav Záhorský (boli aj skutoční manželia) a Jiří Pivec. Manželia majú výročie svadby, pri ktorom sa tak povadia, že začnú uvažovať aj o rozvode. Je to skvostná komédia, ktorá získala ocenenie na festivale Zlatá Praha v roku 1968!

Malé oslavy, Dvojka, 20.15
Dospievajúca Agáta žije so svojou mamou Magdou, ktorá si otvorí kaderníctvo. Vďaka podvodníkovi a nešťastnej hre osudu však príde o všetky investované peniaze i o strechu nad hlavou. Sťahujú sa do sociálnej ubytovne, kde 14-ročná Agáta objavuje zakázaný svet. Príbeh by to bol dosť tuctový, ale do deja vstúpi česko-kanadský emigrant Yuri a osud sa zamotáva.

Nedeľa 2.10.

Do posledného dychu, Cinemax, 20.00 Táto dráma na mori sa vraj skutočne odohrala. Vo februári 1952 rozčesla búrka na pobreží Nového Anglicka ropný tanker a potápajúca sa loď uväznila viac než tridsať námorníkov. Kto ich zachráni? Budú to štyria muži v obyčajnej drevenej bárke? Akčný triler sa odohráva vo vlnách na rozbúrenom mori. Dobre sa to sleduje, keď je človek v suchu! 

Vôňa ženy, Jednotka, 21.20
Krásny film o starom mužovi a mladom chlapcovi. Najprv sa zdá, že starému už zostáva len cynizmus a rezignácia, ale zrazu si obaja muži navzájom odovzdajú energiu a vznikne priateľstvo. A priatelia už žijú celkom inak – než pacient a jeho opatrovateľ, čím boli dovtedy. Samozrejme, že v tom je láska, hudba, tanec a krásna žena. Je to dráma, za ktorú dostal Al Pacino Oscara (1992).

Pondelok 3.10.

Krátky film o láske, Dvojka, 22.35
Na Kieslowského filmoch je najpôsobivejšia atmosféra, ktorú dokáže vo filme vytvoriť. Tajomná, plná napätia a očakávania. Vždy ide o viac, ako sa na prvý pohľad zdá. Aj v príbehu mladého Tomka, ktorý sleduje ďalekohľadom atraktívnu tridsiatničku Magdu… Je to rozšírená verzia šiesteho dielu televízneho projektu Dekalóg režiséra Krzysztofa Kieslowského, v ktorom ide o dve podoby lásky: zmyselnú túžbu a platonický cit.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pravda #televízne tipy #Krátky film o láske #Vôňa ženy