Po Oscara posielajú Wajdu, Dolana aj švajčiarsky animák

Príbeh herečky, ktorá má najlepšie roky už za sebou a bojuje s alkoholom aj démonmi minulosti - Evu Novú režiséra Marka Škopa - vyslala Slovenská filmová a televízna akadémia do boja o Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov. Kto bude konkurovať snímke v hlavnej úlohe s Emíliou Vášáryovou?

05.10.2016 09:00
Elle Isabelle Huppert Foto:
Francúzsko chce zabodovať so snímkou Elle s Isabelle Huppert.
debata

Vlani sa o sošku o najlepší cudzojazyčný film uchádzalo 80 krajín, rekordný počet štátov, až 83, sa prihlásil v roku 2014. Tento rok sa rekord zvýšil na 86 záujemcov o cuzdojazyčného Oscara.

Množstvo neznámych mien, viacero festivalových hitov, ale aj filmy známych režisérskych osobností – tak každoročne vyzerá zostava cudzojazyčných filmov uchádzajúcich sa o Oscara a inak to nie je ani tento rok. Jedným z najznámejších a zrejme aj najstarších režisérov v tohtoročnom súpise uchádzačov je Andrzej Wajda. Poľský filmár, ktorý v máji oslávil 90. narodeniny, nakrúca už takmer sedem desaťročí. Jeho film prvýkrát Poľsko vyslalo do oscarového súboja už v roku 1969. S drámou Všetko je na predaj oscarovú nomináciu nezískal, to sa mu podarilo až o pár rokov neskôr so snímkou Zasľúbená krajina (1975). Odvtedy ho nominovali ešte trikrát, naposledy za Katyň (2007).

Historicky prvého Oscara za cudzojazyčný film pre Poľsko sa však podarilo získať až vlani Pawlovi Pawlikowskému s čiernobielou drámou Ida. Teraz Poliaci posielajú do boja Wajdovu novinku Afterimage. Bogusław Linda v nej stvárnil avantgardného maliara Władysława Strzemińského, ktorý sa postaví vládnej moci v Poľsku v čase stalinizmu.

„Na rozdiel od verných členov strany a svojich kolegov, ktorí kapitulovali pred socrealistickou doktrínou, slúžiac tak vládnucej strane, Strzemiński vo svojom umení nerobil žiadne ústupky. Nedovolil politike, aby zasahovala do jeho kreatívnej práce,“ cituje tvorcov portál culture.pl. A dodáva: „Hlavný hrdina je veľký umelec, ktorý zostáva verný svojej vlastnej umeleckej vízii, nepodriadil sa režimu, a kvôli tomu musel čeliť dramatickým dôsledkom svojich činov.“

Poliaci posielajú do boja novinku Andrzeja... Foto: Toronto IFF 2016
Andrzej Wajda Afterimage Poliaci posielajú do boja novinku Andrzeja Wajdu Afterimage. Bogusław Linda v nej stvárnil avantgardného maliara Władysława Strzemińského.

Ďalším slávnym režisérskym menom v oscarovom súboji je Pedro Almodóvar. Hoci o španielskom kandidátovi píše svetová tlač v porovnaní s niektorými inými filmármi o čosi viac, je to skôr vďaka jeho slávnemu menu než aktuálnemu filmu Julieta. Príbeh v poradí už dvadsiateho filmu slávneho Španiela sa inšpiroval poviedkami nobelistky Alice Munro. Jeho hrdinkou je čerstvá vdova Julieta, ktorá pátra po svojej dcére a hľadá k nej cestu. Hoci kritika film nestrhala, viacerí recenzenti sa zhodli, že španielsky filmár má vo svojej filmografii aj lepšie kúsky. Navyše Julieta nenadchla ani domáce španielske publikum. Istú úlohu zrejme zohral aj fakt, že propagáciu filmu, v ktorom mala pôvodne hlavnú úlohu stvárniť Meryl Streepová, poznačila aféra Panama Papers, v ktorej sa spomínalo aj meno Almodóvar.

Neznámym menom medzi oscarovými uchádzačmi nie je ani Paul Verhoeven. Holandský filmár sa po úspechoch doma presadil na prelome 80. a 90. rokov aj v Hollywoode, kde nakrútil snímky ako RoboCop (1987), Total Recall (1990) či Základný inštinkt (1992). Neskôr sa vrátil do Európy. Holandsko zastupoval v oscarovom súboji v roku 2007 s vojnovou snímkou Čierna kniha, teraz bude zastupovať Francúzsko s koprodukčným psychologickým trilerom Elle v hlavnej úlohe s Isabelle Huppert. Je to Verhovenov prvý film od Čiernej knihy.

Švajčiarsko zastupuje animovaný príbeh o sirote... Foto: Praesens-Film/csfd.cz
Cuketka Oscar Švajčiarsko zastupuje animovaný príbeh o sirote prezývanej Cuketka.

Huppert vo filme stvárnila šéfku úspešnej firmy, ktorú znásilní neznámy muž a ona sa rozhodne ho vypátrať… „Je to film, ktorý sa nebojí zobraziť rozpoltenosť pôžitku, ktorá doháňa k šialenstvu, a zisťuje, že túžba jednoducho nepozná slušné správanie,“ napísal Slant Magazine o znepokojujúcej snímke, ktorá zo značnej časti stojí aj na výkone Isabelle Huppert.

Kanadu bude v Los Angeles zastupovať novinka Xaviera Dolana Je to iba koniec sveta. Príbeh spisovateľa, ktorý sa po dvanástich rokoch vracia domov, aby rodine oznámil, že umiera, si z Cannes odniesol Veľkú cenu poroty aj Cenu ekumenickej poroty. Snímka s hviezdnym obsadením – Gaspard Ulliel, Vincent Cassel, Marion Cotillard či Léa Seydoux – však príliš nenadchla kritiku. Filmová publicistka Anne Thompson na portáli Indiewire.com po zverejnení tejto nominácie pripomenula, že hoci film ocenili v Cannes a Dolan patrí k najväčším kanadským filmárskym talentom, americká filmová akadémia mu nemusí prísť na chuť.

Medzi kandidátmi na cudzojazyčného Oscara je aj dokument Gianfranca Rosiho Oheň na mori. Víťazný film z tohtoročného festivalu v Berlíne zobrazuje život na ostrove Lampedusa uprostred utečeneckej krízy a reprezentuje Taliansko. Hraný film neposlali do oscarového súboja ani Švajčiari, ktorí sa netradične rozhodli pre animák. Prihlásili príbeh chlapčeka s prezývkou Cuketka, ktorému zomrie mama a on sa dostane do detského domova.

Národnými kandidátmi na Oscara sú aj ďalšie známe mená. Rusko reprezentuje so snímkou Raj Andrej Končalovskij, Bosna a Hercegovina posiela do Ameriky Smrť v Sarajeve Danisa Tanoviča, životopisný film Neruda Pabla Larraina zastupuje Čile, Obchodný cestujúci Asghara Farhadiho je iránskym želiezkom v ohni. Česko vybralo film Petra Zelenku Stratení v Mníchove.

Ktorá zo snímok sa dostane do užšieho okruhu deviatich filmov, z ktorého americkí akademici vyberú päticu nominovaných, bude známe 17. januára. Oscarové nominácie sa svet dozvie o týždeň neskôr.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar #Pedro Almodóvar #Andrzej Wajda #Xavier Dolan #Eva Nová #Paul Verhoeven