MFF Bratislava privíta Nočné zvieratá aj Zrodenie národa

Počas 18. ročníka Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Bratislava, ktorý sa uskutoční v dňoch 11. - 17. novembra, uvedú aj oceňované festivalové snímky. Návštevníci a návštevníčky sa tak môžu tešiť na projekcie historickej drámy Zrodenie národa (Birth of a Nation) od Nata Parkera a noir trileru Nočné zvieratá (Nocturnal Animals), za ktorým stojí módny návrhár a filmár Tom Ford. Spomínané filmy organizátori predstavia v rámci sekcie Cinema Now.

21.10.2016 09:00
Nocturnal animals Nočné zvieratá Amy Adams Foto:
Amy Adams stvárňuje vo filme Nočné zvieratá Susan, úspešnú kurátorku v losangeleskej galérii.
debata

Dráma Zrodenie národa získala na filmovom festivale Sundance dve hlavné ceny – Cenu poroty a Cenu divákov. Pre spomínaného Nata Parkera je to režisérsky debut, pričom si v ňom zahral aj hlavnú úlohu. Snímka sleduje príbeh mladého pastora Nata Turnera, ktorý v roku 1831 vyburcovaný útlakom a násilím páchaným na černošských otrokoch, viedol vo Virgínii ich vzburu.

Nočné zvieratá je druhý filmový projekt Toma Forda, ktorý si zaň odniesol Veľkú cenu poroty na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach. Triler inšpirovaný románom Tony & Susan (1993) od Austina Wrighta (v českom preklade vyšla v roku 2013 pod názvom Tony & Susan, pozn. SITA) sleduje úspešnú kurátorku v losangeleskej galérii Susan, ktorú stvárňuje herečka Amy Adams. Tá dostane rukopis knihy od bývalého manžela Edwarda v podaní Jakea Gyllenhaala, ktorý jej dielo venoval. Čím viac Susan knihu číta, tým viac cíti nepríjemné pocity a úzkosť, pričom si postupne uvedomuje, že ide o dôkladne pripravenú pomstu od Edwarda, ktorému kedysi ublížila.

Dráma Zrodenie národa získala na filmovom... Foto: Fox Searchlight Pictures
Zrodenie národa Dráma Zrodenie národa získala na filmovom festivale Sundance dve hlavné ceny – Cenu poroty a Cenu divákov.

MFF Bratislava sa bude konať v kinách Lumiere, Mladosť a Nostalgia, a tiež v Gorila.sk Urban Space. Návštevníci a návštevníčky sa môžu okrem spomínaných filmov tešiť napríklad aj na snímky Keď otvorím oči (2015), Toni Erdmann (2016) a Môj život ako Cuketa (2016) nominované na Cenu Lux, ktorú udeľuje Európsky parlament na podporu rozmanitosti európskej kultúry, či filmovú sekciu Európa, v ktorej uvedú tituly zastupujúce súčasnú európsku kinematografiu.

Hosťom podujatia bude nezávislý americký filmár a herec Alex Ross Perry, ktorý na ňom uvedie všetky svoje celovečerné filmy a o svoje názory a skúsenosti sa podelí s návštevníkmi aj počas samostatného masterclassu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #festival #film #MFF Bratislava #Nočné zvieratá #Zrodenie národa