Be2Can priveje vietor z filmových festivalov

Do dvadsiatichšiestich slovenských kín už po tretíkrát dorazí výber toho najlepšieho, čo rezonovalo na troch najprestížnejších filmových festivaloch v Cannes, Berlíne a Benátkach.

21.10.2016 14:00
40 be2can Foto:
Drámu Ja, Daniel Blake od odborníka na sociálne témy Kena Loacha môžete vidieť v rámci filmovej prehliadky Be2Can.
debata

Toni Erdmann, Ja, Daniel Blake alebo novinka Bratov Dardennovcov či Alexandra Sokurova. Tu je pár tipov, na čo sa oplatí od pondelka do 30. októbra v programe filmovej prehliadky Be2Can zamerať.

To naj podľa kritikov

Britský filmár Ken Loach už viac ako štyridsať rokov neúnavne sonduje diery v sociálnom systéme. Na nespravodlivosť nahliada cez individuálne príbehy malých ľudí aj v Zlatou palmou ocenenej dráme Ja, Daniel Blake. Denník Guardian označil snímku o ľuďoch zápasiacich s byrokraciou a paradoxnými požiadavkami za Blakeov najrozhnevanejší film a kritici sa zhodujú, že je nevyhnutné vidieť ho. Po komédii Anjelský podiel a filme Jimmyho tančiareň sa Loach opäť spojil so scenáristom Paulom Lavertym a priestor dal neokukaným hercom na čele s Daveom Johnsom, ktorý je esenciou postavy Daniela Blakea.

Debut Venezuelčana Lorenza Vigasa Zďaleka je štúdiou samoty a vlani si zaslúžil benátskeho Zlatého leva. Milostná dráma o mladom prostitútovi a mužovi v stredných rokoch, odohrávajúca sa na periférii Caracasu – hlavného mesta Venezuely, skladá fragmenty nevyrovnaného a agresívneho vzťahu dvoch mužov. Vigas umocňuje pocit odcudzenia a samoty odťažitým dištancovaním sa od postáv a kreslí atmosféru ticha a chladu.

Satirická dráma Smrť v Sarajeve bosnianskeho režiséra Danisa Tanovića – držiteľa Oscara za najlepší cudzojazyčný film za snímku Zem nikoho – mapuje „rozorvanosť balkánskeho ľudu“. Na Berlinale získala Veľkú cenu poroty. Tanović sa inšpiroval divadelnou hrou francúzskeho dramatika Bernard-Henri Levyho Hotel Európa a prináša fresku rozvrátenej súčasnosti povojnovej Bosny.

Starí známi

Festivalovou udalosťou roka bol aj návrat lídra rumunskej novej vlny Cristi Puia, režiséra snímky Smrť pána Lazaresca (2005). Kritikov si získal už krátkymi filmami, jeho Cigarety a káva, kde svojsky koketuje so slávnym titulom Jima Jarmuscha Káva a cigarety, ocenili pred dvanástimi rokmi na Berlinale Zlatým medveďom. Puiu, ktorý sám seba nepovažuje za autora s patentom na natáčanie filmov, premiéroval tento rok v Cannes drámu Sieranevada. V príbehu sa zíde početná rodina, aby sa rozlúčila s nebohým otcom. Za múrmi malého bytu zbiera filmár vzorkovník charakterov, aby odkryl absenciu hodnôt a nadhľadu. Jeho nekompromisná komédia dvíha pokrievku postkomunistickej reality.

Bratov Jeana Pierra a Luca Dardennovcov netreba filmovým fanúšikom obzvlášť predstavovať, len nedávno rezonovala ich snímka Dva dni, jedna noc (2014) s Marion Cotillard v úlohe ženy krvopotne zápasiacej o svoje pracovné miesto. V dráme Neznáme dievča sa Belgičania priklonili k detektívnemu príbehu. Keď sa mladá lekárka dozvie, že cudzie dievča, ktorému odmietla pomôcť, bolo zavraždené, zamotá sa do odhaľovania okolností jej smrti.

Oceňovaná britská režisérka Andrea Arnold tento rok ohúrila v Cannes s roadmovie American Honey a odniesla si odtiaľ Cenu poroty. Hlavnou hrdinkou je, podobne ako vo filme Fish Tank, mladá outsiderka z rozvrátenej rodiny. Na pozadí ľúbostného príbehu so Sashou Laneovou a Shia LeBoufom v hlavných úlohách zotiera naivné predstavy o americkom sne, slobode aj láske.

Novinkou tretieho ročníka Be2Can sú masterclassy. O Arnoldovej tvorbe sa môžete viac dozvedieť od nekompromisného českého kritika Víta Schmarca, jedného z moderátorov filmovej relácie Čelisti. Prednášať bude v piatok 28. októbra v bratislavskom kine Mladosť po projekcii filmu American Honey. Schmarcov kolega Aleš Stuchlý sa v sobotu 29. októbra v Kine Film Europe zameria na tvorbu bratov Dardenovcov po skončení ich filmu Neznáme dievča.

Prehliadka Be2Can v slovenských mestách:

Bratislava – kino Film Europe, kino Lumiére, kino Mladosť, DK Zrkadlový háj, Bytča – Filmový klub, Brezno – kino Mostár, Martin – Mestská scéna, Nitra – FK Tatra, Košice – Kasárne Kulturpark, kino Úsmev, Kremnica – kino Akropola, Nové Mesto nad Váhom – kino Považan, Nové Zámky – kino Mier, Poprad – kino Tatran, Klub Film Europe, Prešov – kino Scala, Piešťany – kino Fontána, Dom umenia, Liptovský Mikuláš – Dom kultúry, Sereď – kino Nova, Spišská Nová Ves – kino Mier, Trenčín – Artkino Metro, Rimavská Sobota – kino Orbis, Žilina – Stanica Záriečie, Trnava – kino Hviezda, Vranov nad Topľou – kino Mladosť

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #kiná #Be2Can