Dokument nie je čudo. Presvedčte sa v Jihlave

Dokumentárny film má popri zážitkovejších žánroch hraného filmu u divákov sťažené podmienky, skôr ako po dokumente siahnu po percepčne menej náročných filmoch.

26.10.2016 13:00
Diera v hlave Foto:
Dokument o rómskom holokauste Roberta Kirchhoffa Diera v hlave súťaží v sekcii Medzi moriami.
debata

No zahĺbiť sa do sveta a pomôcť pochopiť jeho štruktúru dokáže zo všetkých filmových druhov najlepšie práve dokumentárny film. O tom, že ani zďaleka neoslovuje len úzko špecifikované publikum, sa môžete presvedčiť tento týždeň v českej Jihlave.

Práve tu totiž odvčera prebieha najväčší festival dokumentárneho filmu v strednej a vo východnej Európe. Festival včera otvoril svoj dvadsiaty ročník a počas šiestich dní ponúkne 310 snímok, okrem medzinárodných titulov uvedie premiérovo jedenásť českých dokumentov a zaostrí na turecký región.

O holokauste a ľudových piesňach

O cenu sa v Jihlave uchádza aj nová snímka Roberta Kirchhoffa Diera v hlave a dokument fotografky a filmárky Lucie Nimcovej Bajka. Oba súťažia v sekcii pozostávajúcej z filmov zo strednej a z východnej Európy – Medzi moriami.

V slovensko-českom koprodukčnom filme Diera v hlave sa dokumentarista Robert Kirchhoff (Kauza Cervanová) upriamil na rómsky holokaust, ktorému sa v histórii doteraz nevenoval dostatočný priestor. Zahmlenú kolektívnu nepamäť „resuscituje“ formou dokumentárnej esejistickej fresky. Kirchhoff uvažoval nad paralelami medzi vyvražďovaním Rómov, ich programovým prehliadaním a súčasnou spoločenskou situáciou, kde rezonuje xenofóbia a rasová neznášanlivosť.

O hromadné hroby s rómskymi obeťami sa po druhej svetovej vojne nik nezaujímal. Kirchhoff sa snaží oživiť a doplniť spomienky a udalosti odkrývané prostredníctvom výpovedí pamätníkov kombinuje s inscenovanými pasážami. Kľúčovým motívom jeho dokumentu Diera v hlave je minulosť dobiehajúca prítomnosť, ktorá si nechce pamätať…

Premiéru má aj film Bajka – improvizačno-observačný dokument Slovenky Lucie Nimcovej. Tá sa vo svojej tvorbe programovo zameriava na ukrajinský región a najnovšie sa inšpirovala nespútanosťou ľudovej piesne. Autorka sa pri pozorovaní západnej Ukrajiny neriadi striktnými žánrovými ani tematickými koncepciami. Výrazné kontrapunktné postavenie k „fotograficky“ statickým obrazom tu zaujíma hudba. Zvukárom filmu Bajka je škótsky skladateľ Sholto Dobie.

Učiť sa od svetových filmárov

Jihlavský festival má aj tento rok v zásobe pozoruhodných hostí. Taliansky strihač Jacopo Quadri spolupracoval s dokumentaristom Gianfrancom Rosim na filme Oheň na mori – dokumente o utečeneckej kríze, ktorý získal Zlatého medveďa na tohtoročnom Berlinale. Quadriho sobotný masterclass poodhalí, ako s osemdesiatho­dinovým filmovým materiálom naložili v strižni a princípy strihovej skladby vysvetlí aj na svojom autorskom dokumente Letná škola. Svoj najnovší dokument Horizont príde do Jihlavy predstaviť Islanďan Fridrik Thór Fridriksson. Na pozadí portrétu krajinkára Georga Guðniho rozvíja reťaz vzťahov medzi umelcom, dielom a divákom. Fridriksson bol za dokument Deti prírody nominovaný na Oscara a známy je aj jeho dokument Diablov ostrov o amerikanizácii Islandu.

Martin Kollár nie je len úspešný slovenský fotograf, ale aj kameraman filmov Koza či 66 sezón a režisér filmu 5. október – atmosférickej obrazovej eseje, v ktorej vystupuje jeho brat. Kollár bude prednášať v sobotu po premietaní filmu 5. október. V rámci industry programu sa o cenu Silver Eye Award uchádza aj dokument Mira Rema Cooltúra, ktorý má kvôli nevysporiadaným autorským právam s protagonistami znemožnenú distribúciu a slovenskí diváci ho môžu vidieť len v rámci putovného projektu Dokument na kolesách. Nový dokument Zuzany Piussi o vplyve islamizmu na českú spoločnosť Český Alah bude prezentovaný v rámci sekcie Work in Progress.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Diera v hlave #MFF Jihlava