Novinka Toma Forda či Zrodenie národa? Na MFF Bratislava

Nočné zvieratá Toma Forda, veľkolepé Zrodenie národa aj poľská snímka Všetky tie prebdené noci, ktorá si zaslúžila cenu za réžiu na tohtoročnom Sundance.

28.10.2016 12:00
32 mff bratislava Foto:
Jake Gyllenhaal stvárnil v trileri Toma Forda Nočné zvieratá tajomného spisovateľa. Film môžete vidieť v novembri na MFF Bratislava.
debata

Medzinárodný filmový festival Bratislava predstaví okrem iného snímky s tematikou mesta, prezidentských volieb v Amerike a posvieti si na chorvátsku kinematografiu. Zoznámenie s hlavným hosťom – jedným z najvýraznejších mladých talentov amerického nezávislého filmu – Alexom Rossom Perrym je lákavejšie o to viac, že jeho filmy budú uvedené na Slovensku po prvý krát. Osemnásty ročník MFF Bratislava bude v hlavnom meste od 11. do 17. novembra.

Drámu Aquarius Brazílčana Klebera Mendonça Filha považuje programový riaditeľ festivalu Pavel Smejkal za najsilnejšiu spomedzi všetkých snímok tohtoročného programu. Filho rozpráva mnohovrstevnatý príbeh o vdove zápasiacej s developerom, ktorá sa snaží uchrániť rodnú štvrť pred necitlivými stavebnými zásahmi. „Je to krásny film o hodnote a význame spomienok,“ hovorí Smejkal. Podľa magazínu Variety kreslí Filho precíznu štúdiu charakteru a jeho Aquarius je inteligentnou meditáciou o tom, ako priestor, v ktorom jestvujeme, preteká našou identitou.

Herec Nate Parker pracoval na scenári svojho debutu Zrodenie národa sedem rokov a stvárnil v ňom aj hlavnú postavu – černošského otroka na plantáži vo Virginii a revolucionára, ktorý sa v 19. storočí zapísal do americkej histórie ako bojovník proti otrokárstvu. Zrodenie národa je film plný bolesti a poníženia a rovnaké emócie intenzívne prenáša na diváka. Mnohí kritici filmu predpovedajú nomináciu na Oscara pre najlepší film.

Druhý celovečerný film režiséra a svetoznámeho módneho guru Toma Forda (Single man) Nočné zvieratá je adaptáciou knihy Tony a Susan spisovateľa Austina Wrighta. Temný triler s Amy Adams a Jakeom Gyllenhaalom, ktorí sú vo filme obsadení rovno v dvojrolách, zatiaľ zbiera iba priaznivé kritiky. Nočné zvieratá preverujú limitmi reality nepríjemne znepokojujúco. Susan je úspešná galeristka, no aj napriek luxusu trpí samotou. Keď jej bývalý manžel Tony adresuje rukopis románu Nočné zvieratá, Susan sa do znervózňujúceho textu ponorí a rozprávanie filmu sa zameria na hrdinov záhadnej knihy. V desivom príbehu o zločine nachádza samu seba a bývalého manžela, ktorého pred rokmi zranila.

Tridsiatnik Alex Ross Perry je podľa niektorých odborníkov najvzrušujúcejším americkým režisérom súčasnosti a bude hlavným hosťom bratislavského festivalu. „Vo svojej tvorbe zvláštne balansuje, jeho filmy spája istá nostalgia a cítiť v nich rôznorodé vplyvy. Scenáre jeho filmov sú veľmi precízne napísané, sám sa hlási k literárnym vzorom ako Philip Roth,“ hovorí dramaturg festivalu Tomáš Hudák.

Perry debutoval absurdnou komédiou Impolex (2009), ktorá je neobvyklou adaptáciou knihy Gravity's Rainbow. Vojak tu putuje na konci druhej svetovej vojny, aby našiel nemeckú raketu a v snovej atmosfére lesa sa zamotáva do surreálnych situácií. Čiernobiela komédia Farebné koleso (2011) sa nesie v duchu subžánra mumblecore a režisér v nej stvárnil hlavnú postavu. Príbeh o dvoch súrodencoch – „tak trochu looseroch“ – na cestách je variáciou na žáner road movie. Za komediálnu drámu Počúvaj, Filip o newyorskom spisovateľovi (Jason Schwartzman), egocentrikovi a mizantropovi, ktorý čaká na vydanie svojho nového románu, získal cenu na festivale v Locarne. Jeho zatiaľ poslednou snímkou je Kráľovná Zeme (2015). Znepokojujúca dráma o dvoch priateľkách odkazuje na filmy Romana Polanského či Bergmana a hraničí s hororom. Všetky filmy budú uvedené v sekcii Profil: Alex Ross Perry.

Sekcia Lexikón je tento rok zameraná na používanie farby vo filme a predstaví unikátne farebné filmy z roku 1910. Na veľké plátno sa vráti aj kultové fantasy z roku 1939 – priekopnícke dielo v umeleckom využití farby – Čarodejník z krajiny Oz s Judy Garlandovou v hlavnej úlohe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MFF Bratislava #Tom Ford #Aquarius