Tippi Hedrenová spomína: Hitchcock ku mne chodil cez tajné dvere

Jej hviezdnu hereckú kariéru odštartoval Alfred Hitchcock, keď ju ako neznámu modelku, ktorú si všimol v reklame, obsadil do titulnej úlohy svojho kultového filmu Vtáci (1963). Na toto obdobie však Tippi Hedrenová nemá len pekné spomienky. Zhrnula ich vo svojej autobiografii Tippi, ktorá vyšla včera, a herečka v nej tvrdí napríklad aj to, že slávny režisér ju sexuálne obťažoval.

02.11.2016 16:00
Tippi Hedren Foto: ,
Herečka pózuje s maketou vtáka pri príležitosti uvedenia televízneho filmu Dievča (2012).
debata

„Nikdy som o tom nerozprávala do detailov ani nikdy nebudem. Poviem jednoducho to, že ma zrazu schmatol a položil na mňa svoje ruky. Bolo to sexuálne, bolo to zvrátené, bolo to odporné, nemohla som byť viac šokovaná a zhnusená. Čím viac som s ním bojovala, tým bol agresívnejší. Potom k tomu začal pridávať hrozby, akoby mi mohol spraviť ešte niečo horšie, než to, o čo sa práve v tej chvíli pokúšal,“ píše v pamätiach Tippi Hedrenová o tom, čo sa dialo počas nakrúcania s legendárnym režisérom, s ktorým okrem Vtákov nakrútila aj film Marnie (1964). Režisér k nej do šatne chodil cez tajné dvere, ktoré pri nakrúcaní filmu Marnie nechal umiestniť medzi jeho pracovňu a Hedrenovej šatňu, píše britský Telegraph.

Hitchcock sa herečke okrem obťažovania mal vyhrážať, že zničí jej kariéru a vraj prinútil štúdio Universal, aby jej výkon neprihlásilo do oscarového zápolenia. Neskôr jej zakazoval pracovať s inými režisérmi, čo si mohol dovoliť vďaka dvojročnej zmluvnej viazanosti. Takto sa mu vraj podarilo zabrzdiť jej kariéru, ktorú jej sám pomohol rozbehnúť.

Hedrenová v knihe tiež spomína, ako v období nakrúcania sedela v limuzíne spolu s Hitchcockom, keď ten sa zrazu na ňu bez varovania vrhol a snažil sa ju pobozkať. „Bol to hrozný, hrozný okamih, ktorý som vždy chcela vymazať zo svojej pamäti,“ cituje herečkine memoáre denník USA Today.

Tippi Hedrenová a Alfred Hitchcock na návšteve... Foto: SITA/AP, Jean Jacques Levy
Tippi Hedren Alfred Hitchcock Tippi Hedrenová a Alfred Hitchcock na návšteve filmového festivalu v Cannes v roku 1963.

V čase, keď sa to stalo, o obťažovaní nehovorila, pretože pojmy ako sexuálne obťažovanie či stalking podľa jej slov začiatkom 60. rokov minulého storočia neexistovali. „Okrem toho, on bol Alfred Hitchcock, jedna zo superhviezd štúdia Universal, a ja som bola malá blond modelka, na ktorú sa usmialo šťastie (…). Kto z nás dvoch mal pre štúdio väčšiu hodnotu – on alebo ja?“ citoval herečkinu knihu portál BBC.

Komplikovaný vzťah Hitchcocka a Hedrenovej bol známy už predtým, až teraz však herečka zašla do takýchto detailov. Hoci napríklad scéna v limuzíne je aj súčasťou filmu Dievča (2012), ktorý rozpráva práve o vzťahu Hitchcocka a herečky. Nakrútil ho režisér Julian Jarrold, Tippi Hedrenovú si v snímke zahrala Sienna Millerová, Hitchcocka stvárnil Toby Jones.

To, že s hercami nemal Hitchcock idylické vzťahy, bolo všeobecne známe. Takisto ako to, že má rád blondínky. Tvrdil o nich, že sú najlepšími obeťami, pretože sú ako čerstvý sneh – vyniknú na nich krvavé stopy. Tradovalo sa, že hercov Hitchcock označoval za dobytok, čo on „vyvracal“. „Nikdy som nepovedal, že sú dobytok. Povedal som, že by sa s nimi malo zaobchádzať ako s dobytkom“.

Hoci jej režisér sľúbil, že vo filme bude... Foto: Universal Studios
Tippi Hedren Vtáci Hoci jej režisér sľúbil, že vo filme bude bojovať iba s maketami vtákov, na pľaci na ňu v niektorých scénach nakoniec útočili živé zvieratá.

Samotná Tippi Hedrenová by o tom vedela rozprávať. Aj bez obťažovania režisérom, ktorý ňou bol vraj posadnutý a zamrzol vždy, keď sa rozprávala s iným mužom, si pri nakrúcaní filmu Vtáci vytrpela svoje. „Uvedomila som si, že Hitch si vybral neznámu herečku, pretože žiadna slávna herečka, ktorá by bola pri zmysloch, by s ním tento film nerobila,“ povedala kedysi pre The Times.

Hoci jej režisér sľúbil, že vo filme bude bojovať iba s maketami vtákov, na pľaci na ňu v niektorých scénach nakoniec útočili živé zvieratá. Vo svojej autobiografii herečka tvrdí, že aj takto sa jej slávny režisér chcel pomstiť za to, že mu nebola po vôli.

Kariéru s Hitchcockom odštartovala aj Shirley MacLaineová, medzi hviezdy jeho filmov patrili aj Kim Novaková či Grace Kellyová. Napriek tomu, že ho obklopovali filmové divy, prežil Hitchcock celý život s jednou ženou – Almou Revilleovou, ktorá bola zároveň jeho pravou rukou. V životopisnom filme z roku 2012 si ju zahrala Helen Mirrenová, Hitchcocka v ňom stvárnil Anthony Hopkins.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obťažovanie #Alfred Hitchcock #Vtáci #Tippi Hedrenová #Marnie #Julian Jarrold