Umelecký mág Robert Wilson sa do SND vráti vo filme

Dva roky po úspešnom divadelnom predstavení sa Robert Wilson opäť vracia na dosky Slovenského národného divadla (SND). Známy divadelný režisér a inscenátor sa tento raz predstaví na striebornom plátne.

02.11.2016 09:00
Robert Wilson Foto: ,
Známy americký divadelný režisér a inscenátor Robert Wilson sa tento raz predstaví na striebornom plátne.
debata

Fanúšikovia Wilsona budú mať jedinečnú možnosť nahliadnuť do sveta jeho tvorby a vnímania umenia priamo pri jeho vzniku. V pondelok 28. novembra o 19:00 sa v historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave uskutoční svetová premiéra filmu A Living Space. Dokument mapuje proces tvorby umenia vo Watermill centre v New Yorku, ktorého zakladateľom je Robert Wilson. Na vzniku filmu spolupracovali slovenský producent Jozef Pavleye a český režisér Jakub Jahn.

Divadelný režisér a výtvarník Robert Wilson a český režisér Jakub Jahn vytvorili jedinečnú spoluprácu, ktorej výsledkom je dokument odhaľujúci zákulisie tvorby Wilsona v letnom tvorivom programe pre umelcov vo Watermill center. Robert Wilson tu totiž každoročne zhromažďuje takmer stovku mladých umelcov z celého sveta a dáva im príležitosť spolupracovať s mnohými svetovými osobnosťami z umeleckého sveta, ako je Jim Jarmusch, Coco Rosie, Philip Glass a Daniel Liebeskind a mnohí ďalší. „Musíme podporovať dnešné umenie, pretože je hlasom a dokumentom našej doby,“ vyjadril hlavnú myšlienku projektu Robert Wilson.

Film A Living Space dokumentuje 50 dní letného programu v newyorskom centre Watermill, vrátane rozhovorov s Robertom Wilsonom, pozvanými umelcami a účastníkmi programu. Rozhovory sa striedajú so zábermi doteraz nezverejnených skúšok z tvorby umeleckých diel. Pozrieť si film o systéme tvorby Roberta Wilsona je podľa riaditeľa Činohry SND Romana Poláka „príležitosť znovu sa utvrdiť v jedinečnosti tohto svetovo uznávaného divadelného tvorcu“. Zostrih z filmu si možno vidieť na www.alivingspacemovie.com.

A Living Space / One Season At Robert Wilson's Watermill Center_trailer from Pavleye art and culture on Vimeo.

Američan Robert Wilson (1941) je umelcom mnohých žánrov. Aj keď jeho domovským médiom zostáva divadlo, v poslednom desaťročí sa stále častejšie objavuje v iných umeleckých prostrediach. Tvorí vlastné inštalácie, vystavuje a tiež draží rekvizity svojich divadelných predstavení alebo inscenuje výstavy iných umelcov či módnych domov. Príkladom je výstava Wilson – Armani v múzeách Guggenheimovej nadácie.

Robert (Bob) Wilson, kedysi radikálny avantgardista, sa dnes venuje hlavne autorským adaptáciám klasických kusov. V Prahe inscenoval Janáčkovu Káťu Kabanovovú či Věc Makropulos Karla Čapka. Na pôde SND sa predstavil na jar 2014. Najskôr na kreatívnej prednáške pod názvom „1 Už ste tu boli (Have you been here before) 2 Nie, toto je prvýkrát (No This Is The First Time)“.

Po prednáške, ktorá mala podobu trojhodinového predstavenia, uviedol na scéne historického sídla SND 28. októbra 2014 svoj medzinárodný projekt 1914 venovaný 100-ročnici vypuknutia 1. svetovej vojny. Wilson však mal v Bratislave premiéru najskôr ako výtvarník. Od decembra 2013 do marca 2014 sa v Slovenskej národnej galérii prezentoval výstavou „Robert Wilson: Videoportréty“.

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #SND #film #režisér #dokument #Robert Wilson #A Living Space