Televízne tipy Pravdy: Spalovač mrtvol Juraja Herza aj Robert De Niro ako Stážista

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 17. do 24. novembra. Televízne tipy pre vás vybrala Helena Dvořáková, redaktorka Magazínu Pravdy.

17.11.2016 14:00
Spalovač mrtvol Foto:
Vlasta Chramostová a Rudolf Hrušínský v snímke Juraja Herza Spalovač mrtvol.
debata

Štvrtok 17. 11.

Profesionálna cudzinka, Dvojka, 21.10
Film o úspešnej slovenskej spisovateľke, ktorá žije v cudzine a presadila sa tam. Irena Brežná emigrovala s rodičmi a od roku 1968 žije vo Švajčiarsku. Je vlastne trocha „cudzinka“ tam aj na Slovensku, ale má aj dva domovy. Zaujímavo to využila vo svojej tvorbe (knihy Na slepačích krídlach, Psoriáza, moja láska, Nevďačná cudzinka).  

Zemský ráj to napohled, ČT1, 21.20
Scenár filmu režisérky Ireny Pavláskovej napísala Tereza Boučková, dcéra Pavla Kohouta. Opísala príbehy, ktoré poznala (ide o 70. roky minulého storočia) z domova. Chodieval k nim aj Václav Havel. Príbehy evokujú mnohé známe postavy z českého disentu, ale uhol pohľadu je žartovný. Boučková hovorí, že režisérka si urobila film po svojom, že to ako autorka musí vždy „predýchať“, ale napokon sa jej zakaždým páči a dojíma ju. Hlavnú úlohu v snímke z roku 2009 hrá Vilma Cibulková.

Občanský průkaz, Markíza, 21.35
Česká komédia z roku 2010 má výborných tvorcov – režisér je Ondřej Trojan, scenár napísal Petr Jarchovský podľa knihy Petra Šabacha. Film pripomenie doby, keď bol ešte občiansky preukaz priam posvätný a mohol zasiahnuť do osudov. Tak je to aj v tejto dráme: s preukazom prišla dospelosť, ale aj problémy. Film rieši rodinné aj spoločenské vzťahy.

Vlasta Chramostová – 90 rokov: Spalovač mrtvol, ČT2, 22.10
Slávny film režiséra Herza z roku 1968. Chramostová je výborná herečka, osud jej postavy vo filme strašidelný. Zbabelý malomeštiacky manžel ju obetuje, lebo je židovka a on sa s ňou bojí. Chce zostať bezúhonným občanom, chce sa páčiť nacistom. Sú to pochmúrne 30. roky minulého storočia. Film, v ktorom hlavnou postavou je zamestnanec krematória, výborne vyjadruje hrôzu a absurdnosť vtedajšej doby.     

Piatok 18. 11.

Zbohom, kura, Jednotka, 22.05
Kriminálky s hercom Linom Venturom majú svoj špecifický rukopis. Tento film je z roku 1975, ale námet je všeobecne platný: Ide o neľútostný boj medzi inšpektorom polície a vplyvným politikom. Kto ešte nemá volieb dosť, nech sa zabáva na voľbách dávnych.

V mene Krista, HBO, 23.00
Celkom nový film známeho režiséra Kevina Reynoldsa: Biblický príbeh o zmŕtvychvstaní Ježiša Krista prerozprával z pohľadu neveriaceho človeka. Rímsky vojenský tribún Clavius je poverený vyriešiť záhadné zmiznutie Kristovho tela pár týždňov po jeho ukrižovaní. Toto vyšetrovanie má zastaviť šírenie rečí o príchode Mesiáša a zabrániť povstaniu ľudu v Jeruzaleme. Režisér si napísal aj scenár, aby sa mohol vyjadriť k stále vzrušujúcej téme. Iste to bude názorová výzva.  

Sobota 19. 11.

Krvavý piesok, Prima family, 22.40
V južnej Afrike, sužovanej apartheidom, sa dvaja detektívi (Orlando Bloom a Forest Whitaker) vydávajú po stopách vraha, ktorý zabil mladé dievča. Do hry vstupuje neznáma chemická látka a vyšetrovatelia budú musieť zápasiť aj s vlastnými démonmi. Film je z roku 2013 a diváka zavedie aj do zoologickej záhrady v Kapskom Meste. Tam sa totiž nájde zohyzdená mŕtvola!

Nedeľa 20. 11.

Zlaté časy, Cinemax, 20.00
Penzisti sa vrhnú na dráhu zločinu! Vykrádajú banky. Pozor, aby táto britská komédia nezapôsobila ako návod!

Robert De Niro a Anne Hathawayová v komédii... Foto: Warner Bros.
Stážista Robert De Niro a Anne Hathawayová v komédii Stážista.

Stážista, HBO, 21.00
Pohodová komédia s oscarovými hercami Robertom De Nirom a Anne Hathawayovou. Sedemdesiatnik De Niro sa z nudy stane stážistom módneho webu, kde si ho všimne veľká šéfka firmy (práve Anne) a dva rozličné svety – džentlmenský a moderný uponáhľaný, pretechnizovaný – sa priblížia. Režisérkou je osvedčená „pohodová“ Nancy Meyers.

Štvrtok 24. 11.

Bostonský maratón: Atentát, HBO, 21.30
Ubehli tri roky od hrozného atentátu. Film mapuje priebeh udalostí od činu po vynesenie rozsudku smrti nad jedným z páchateľov Džocharom Carnajevom. Film obsahuje aj zábery z bezpečnostných kamier a amatérske videá. Prináša rozhovory s ľuďmi, ktorí boli svedkami, ale dokonca aj obeťami atentátu: Ako sa dá žiť s takouto mrazivou skúsenosťou?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert De Niro #program #televízne tipy Pravdy #Stážista #Spalovač mrtvol