Kultový priateľ David Schwimmer

V pamäti divákov navždy zostane ako beznádejne romantický paleontológ Ross Geller v jednom z najznámejších seriálov v histórii televízie. Herec David Schwimmer z Priateľov oslávil začiatkom novembra 50. narodeniny.

19.11.2016 05:00
David Schwimmer Foto: ,
David Swimmer dopláca na popularitu Priateľov, divákom sa v iných úlohách až tak nepáči.
debata

Hoci s herectvom začal s príchodom 90. rokov, prvé pokusy sa dajú rátať skôr k testovacím jazdám. Rodák z New Yorku strávil detstvo a mladosť v Los Angeles – mekke všetkých adeptov herectva bažiacich po úspechu a svetlách kamier. Aj to ho čiastočne predurčilo na to, aby pozornosť uprel smerom k televízii a filmu.

Boli to však práve obrazovky v amerických domácnostiach a následne aj v mnohých krajinách sveta, ktoré Schwimmerovi priniesli najväčšiu dávku popularity. Písal sa rok 1994 a televízia NBC práve začínala s projektom pod názvom Priatelia. Dnes by čerstvý päťdesiatnik určite ľutoval, ak by zotrval na pôvodnom rozhodnutí – rolu Rossa najprv odmietol. Našťastie zmenil názor a pri premiérovej časti sa tak aj na neho pozeralo neuveriteľných 22 miliónov Američanov.

Sláva, ktorá s tým prišla, vraj Schwimmera úplne zaskočila. „Zmrvilo mi to vzťahy s ľuďmi na pekných pár rokov a trvalo dlho, kým som si na to zvykol a cítil sa v tej pozícii komfortne,“ uviedol pred časom pre magazín The Hollywood Reporter. Priznal tiež, že prvé roky nakrúcania Priateľov trávil čas s vyhrnutým golierom a čiapkou narazenou do čela, aby ho ľudia nespoznávali. Uvedomoval si však, že seriál mu zároveň poskytol v živote množstvo príležitostí.

American Crime Story: The People v. O. J....
Priatelia (1994)
+3Priatelia (1994)

Popularita televíznych tvárí im, samozrejme, prihrávala aj úlohy na veľkom plátne. Absolvent hereckej školy na Severozápadnej univerzite však doplácal na to, čomu sa hovorí sila jednej postavy. Sitkomového hrdinu Rossa len málokto túžil vidieť v inej úlohe. Swimmerov veľký filmový debut Smútočný hosť z roku 1996 bol skôr prepadákom a nijako neoslnili ani ďalšie jeho filmové projekty.

Úspech televízneho projektu o šestici priateľov, ktorí žijú na Manhattane a prežívajú humorné a občas aj smutné situácie z bežného života, však trval celú jednu dekádu a za ten čas si David Schwimmer otestoval aj iné schopnosti, keď pár epizód zrežíroval alebo spoluprodukoval.

Televízia vždy Schwimmerovi priala viac, čo dokázal aj nedávnou rolou v projekte American Crime Story, kde stvárnil právnika Roberta Kardashiana, ktorý obhajoval O. J. Simpsona. V roku 2001 sa ocitol dokonca v Bratislave, kde nakrúcal televízny film Uprising a tvorcovia z USA zmenili na niekoľko mesiacov prístav v Bratislave na poľské geto, kde sa konalo protifašistické povstanie.

3-krát David Schwimmer

  • Randil napríklad so speváčkou Natalie Imbruglia, oženil sa však s umelkyňou Zoe Buckman.
  • Pôsobí ako tútor a podporuje centrum pre obete znásilnení v Santa Monike.
  • Réžiu si vyskúšal aj pri celovečerných projektoch, napríklad v snímke Trust.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #narodeniny #priatelia #David Schwimmer #The People v. O. J. Simpson #Ross Geller