Filmových nedočkavcov potešia klubové predpremiéry

Zástupcovia slovenských filmových klubov sa cez víkend zídu v Bratislave na tradičnom programovacom seminári. Úžitok z toho budú mať aj filmoví nedočkavci.

25.11.2016 12:00
33 asfk 3x Foto:
Nathalie Baye a Gaspard Ulliel vo filme Je to len koniec sveta.
debata

Asociácia slovenských filmových klubov totiž pri tejto príležitosti v Kine Lumiere uvedie v predpremiére viacero očakávaných snímok, ktoré sa do distribúcie dostanú až na budúci rok.

Medzi očakávanými novinkami je aj film Xaviera Dolana Je to iba koniec sveta. Hoci má Dolan iba 27 rokov, tento v súčasnosti najvýraznejší kanadský filmársky talent a miláčik festivalu v Cannes má na konte už šesť celovečerných filmov. Medzi nimi tituly ako Imaginárne lásky (2010) či Mami! (2014). Jeho najnovšia snímka Je to len koniec sveta je kanadským národným kandidátom na cudzojazyčného Oscara a v Cannes získala Veľkú cenu poroty. Príbeh dramatika, ktorý sa vracia po dvanástich rokoch domov, aby rodine oznámil, že zomiera, má hviezdne obsadenie a uvidíte v ňom Nathalie Baye, Vincenta Cassela, Marion Cotillard, Léu Seydoux či Gasparda Ulliela. „Je to film o ľuďoch, ktorí hovoria všetky tie zbytočné a hlúpe veci a uniká im to, čo je podstatné,“ povedal Dolan v rozhovore pre The Los Angeles Times s tým, že jeho film, tak ako aj divadelná hra, podľa ktorej vznikol, hovorí o neschopnosti milovať a načúvať. Do distribúcie príde Dolanova novinka až v januári, v predpremiére ju v kine Lumiere uvedú v piatok o 22. h.

Piatková predpremiéra čaká aj francúzsko-japonský animovaný film Červená korytnačka. Príbeh stroskotanca na ostrove, kde sú mu spoločníkmi len korytnačky, kraby a vtáky, vyrozprával režisér Michaël Dudok de Wit bez slov. Snímku, ktorá je nominovaná na Európsku filmovú cenu v kategórii animovaných filmov, uvedie Lumiere o 16. h, a po nej si prídu na svoje priaznivci severského humoru. Švédska komédia Muž menom Ove vznikla podľa rovnomenného bestselleru Fredrika Backmana. Príbeh samozvaného strážcu poriadku, nevrlého a zatrpknutého, ktorému zmenia život noví pakistanskí susedia, si získal priazeň divákov v rôznych kútoch sveta a na viacerých festivaloch získal cenu divákov. Film je nominovaný na Európsku filmovú cenu v kategóriách najlepšia komédia a herec (Rolf Lassgård).

Dočkajú sa aj priaznivci Jima Jarmuscha. Jeho najnovší film Paterson uvedie Lumiere v piatok o 19.30 h.

V sobotu bude mať predpremiéru belgická komédia Paradise Trips a „druhú šancu“ dostanú aj tí, ktorí na MFF Bratislava nestihli maďarské Rodinné šťastie Szabolcsa Hajdua, ocenené hlavnou cenou na tohtoročnom festivale v Karlových Varoch. Zasmiať sa môžete aj na divokej retrodetektívnej komédii Bruna Dumonta Ospalá zátoka v hlavných úlohách s Juliette Binoche a Valeriou Bruni Tedeschi. Pre rodinné publikum je určená doobedňajšia projekcia v nedeľu o 11. h. Animovaný film Až na severný pól je príbehom pätnásťročnej Saše, ktorá sa vzoprie svojmu osudu a rozhodne sa nájsť svojho dedka – aj keby mala za ním ísť až na severný pól. Asociácia slovenských filmových klubov si v sobotu pripomenie aj jubileum režiséra Dušana Trančíka, tohtoročného držiteľa Výročnej ceny ASFK. O 19.30 h uvedie jeho príbeh z boxerského ringu Víťaz (1978) a tiež jeho výnimočný a oceňovaný krátky debut Fotografovanie obyvateľov domu (1968).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kino Lumiere #Asociácia slovenských filmových klubov