Film: Pohľad do zákulisia avantgardy

Výnimočnú inscenáciu režiséra Roberta Wilsona pod názvom z čísiel – 1914 - uviedli na scéne SND pred dvoma rokmi. Bolo to k výročiu prvej svetovej vojny.

27.11.2016 12:00
A4 ALS Pavleye bez napisu Poster HORIZONT print Foto:
A Living Space.
debata

Tento koprodukčný projekt Národného divadla Praha, SND a Vígszínház Budapešť bol vtedy udalosťou sezóny (najmä pre znalcov), lebo americký experimentálny režisér a dramatik Wilson je v divadelnom svete známy naozaj netradičnými postupmi. Narodil sa 4. októbra 1941 v Texase a dnes je podľa médií v brandži najpopulárnejší na svete. Počas svojej rozsiahlej kariéry pracoval ako choreograf, umelec, maliar, sochár, videoumelec a zvukový či svetelný dizajnér a spájal sa s veľkými osobnosťami. Pracoval napríklad s Philipom Glassom na projekte Einstein on the Beach (Einstein na pláži – známa minimalistická opera z roku 1976, autorom hudby a libreta je Glass, réžiu mal a dizajn navrhol Wilson), s Heinerom Müllerom, Michailom Baryšnikovom, Darryl Pinckneyom či Lady Gaga.

Teraz sa „vrátil“ Robert Wilson do SND vo filmovej podobe. Nie je však režisérom filmu, je jeho námetom. Film A Living Space je dielom českého režiséra Jakuba Jahna, ktorého si Wilson sám vybral. Snímku uvedú 28. novembra v historickej budove SND. Bude to svetová premiéra dokumentu, ktorý mapuje prostredie Watermill Centre v New Yorku. Zakladateľom tohto centra je práve Robert Wilson a táto inštitúcia „školí“ mladých umelcov z celého sveta. Robert Wilson ich každý rok zhromaždí asi sto a dáva im príležitosť spolupracovať s mnohými svetovými osobnosťami, ako sú napríklad Jim Jarmusch, Coco Rosie, Philip Glass, Daniel Liebeskind. „Musíme podporovať dnešné umenie, pretože je hlasom a dokumentom našej doby,“ hovorí o projekte.

Jakub Jahn, režisér filmu A Living Space, je dokumentarista a vizuálny umelec, ktorý žije v Prahe. Na spoluprácu si ho vraj vybral sám Wilson, čo je pochopiteľné, lebo Jahn sa venuje fascinujúcim námetom zo sveta súčasného umenia a módy. Jadro jeho práce tvoria predovšetkým krátkometrážne filmy. V poslednom čase sa čoraz viac zaoberá aj možnosťami videoinštalácií a neštandardnými formami videoartu. Jeho film A Living Space dokumentuje päťdesiat dní letného programu centra a obsahuje aj rozhovory s Robertom Wilsonom, pozvanými umelcami a mladými účastníkmi projektu. Rozhovory sa striedajú so zábermi z doteraz nezverejnených skúšok, ktoré prezrádzajú, ako vznikajú umelecké diela. Divákovi dáva film možnosť spoznať a precítiť silu a spôsob Wilsonovej práce. Toto zaujímavé svedectvo vzniklo aj vďaka slovenskému producentovi Jozefovi Pavleye.

„Verím, že bude podnetné pre slovenské divadelné publikum aj pre divadelných odborníkov, pozrieť si film o systéme tvorby Roberta Wilsona. Je to príležitosť znovu sa utvrdiť v jedinečnosti tohto svetovo uznávaného divadelného tvorcu,“ povedal o filme riaditeľ Činohry SND Roman Polák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #A Living Space #Jakub Jahn