Drámu Učiteľka ocenili na festivale v španielskom Gijóne

Česko-slovenská dráma Učiteľka (2016) režiséra Jana Hřebejka získala v sobotu dve ocenenia na 54. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Gijóne v Španielsku.

28.11.2016 12:00
Zuzana Mauréry Učiteľka Foto:
Učiteľka v hlavnej úlohe so Zuzanou Mauréry bola jednou z pätnástich snímok v oficiálnej súťaži hraných filmov.
debata

Učiteľka v hlavnej úlohe so Zuzanou Mauréry bola jednou z pätnástich snímok v oficiálnej súťaži hraných filmov, pričom medzinárodná porota jej udelila Cenu Gila Parronda pre architekta Juraja Fábryho a tiež cenu za hudbu pre Michala Novinského. Film, ktorý na MFF Karlove Vary získal cenu za najlepší ženský herecký výkon, v Gijóne uviedol spomínaný Jan Hřebejk.

Snímka predkladá divákom príbeh o na prvý pohľad láskavej a milej učiteľke (Mauréry), ktorá však rafinovane manipuluje žiakmi a ich rodičmi, aby si získala rôzne materiálne výhody či dokonca ľúbostný vzťah. Z obavy o prospech svojich detí sa väčšina rodičov učiteľke roky poddáva a usiluje sa plniť jej požiadavky, poskytujú jej rôzne služby či nosia dary.

Skupinka niekoľkých odvážnych rodičov sa však napokon učiteľke vzoprie a v snahe zvrátiť situáciu zvolá konšpiratívne rodičovské združenie, kde rokujú s vedením školy o tom, či podpíšu proti učiteľke petíciu.

debata chyba
Viac na túto tému: #ocenenie #Jan Hřebejk #učiteľka #Zuzana Mauréry #Cena Gila Parronda