Masaryk sa v novom filme zjaví ako diplomat, ale aj vášnivý muž

Bol nositeľ známeho mena, ktoré zaväzovalo. Československý diplomat, minister zahraničia a syn prezidenta T. G. Masaryka Jan je v centre záujmu historickej drámy Masaryk v hlavnej úlohe s Karlom Rodenom.

02.12.2016 12:00
Masaryk Foto:
Karel Roden ako Jan Masaryk a Eva herzigová ako jeho priateľka Madla.
debata (2)

Film príde do slovenských kín až koncom marca, prví diváci ho však môžu vidieť už počas decembra. V limitovanej predpremiére ho bude od 15. do 20. decembra a tiež 29. decembra premietať bratislavské kino Mladosť.

„Masaryk je krásna filmová postava, pretože je samý problém a zároveň chlap, ktorý má veľkú zodpovednosť. On sám by bol radšej umelcom, bohémom, ale mal smolu, pretože pochádzal zo slávnej rodiny. Tá postava má v sebe stále vnútorný konflikt, je to človek, od ktorého sa navonok očakáva práca v mene veľkých vecí, a pritom je to muž s krehkou, vášnivou a boľavou dušou,“ cituje distribútor režiséra Juliusa Ševčíka. „Príbeh nie je iba o republike, ale o Masarykovej duši. Je to o ceste Jana Masaryka z raja do pekla a späť. Nie je to film o ikonických politikoch, ale o ľuďoch. Sú tam ženy, drogy a vysoká politika,“ povedal režisér Českej televízii.

„Dramatický príbeh, venovaný osudom diplomata a neskoršieho československého ministra zahraničia Jana Masaryka sa vracia do obdobia tesne pred druhou svetovou vojnou. Vtedajší veľvyslanec v Londýne sa zrazu stratil z verejného života, prerušil kontakt s politickými kolegami i s priateľmi. Čo sa s ním dialo v období niekoľkomesačného zmiznutia, kdesi v Amerike?“ láka distribútor snímky. Masaryk krátko po „Víťaznom februári“ 1948 zomrel za nevyjasnených okolností. Film sa však zameriava na roky 1937 až 1939. Masaryk bol vtedy veľvyslancom Československa vo Veľkej Británii. Bolo to obdobie, keď sa zrodila mníchovská dohoda, ale aj obdobie, keď Masarykovi necelé dva roky po opustení prezidentského úradu zomrel otec. Film by mal Masaryka predstaviť nielen ako zapáleného diplomata, ale aj ako vášnivého muža s extravagantným súkromným životom.

„Reálie okolo Masarykovcov mám naštudované len zbežne, no myslím, že je mi bližší Jan Masaryk než T. G. Masaryk,“ povedal Karel Roden. Masarykovho otca, prvého československého prezidenta, si zahral začiatkom roka v televíznom projekte Zločin v Polné. Okrem Rodena sa vo filme objavia Oldřich Kaiser ako prezident Edvard Beneš, jednu z Masarykových priateliek stvárnila modelka Eva Herzigová. V koprodukčnom česko-slovensko-nemeckom projekte sa okrem viacerých zahraničných hercov predstavia aj slovenskí, napríklad Emília Vášáryová či Ady Hajdu.

Vo filme sa okrem už spomínaných objavia aj ďalšie historické postavy. Konrada Henleina stvárnil Jiří Vyorálek, britského ministra zahraničných vecí Halifaxa Dermot Crowley a britského premiéra Chamberlaina Paul Nicholas. „Pre úlohu Chamberlaina sme oslovili Jeremyho Ironsa, ale ospravedlnil sa, že toho zbabelca hrať nebude,“ citoval producenta filmu Rudolfa Biermanna portál idnes.cz.

Pod scenárom filmu sú podpísaní Petr Kolečko, Alex Königsmark a režisér Ševčík. Ten má za sebou už dva celovečerné projekty – experimentujúcu drámu Restart (2005) v hlavnej úlohe s Lenkou Krobotovou a triler Normal (2009), ktorý vznikol podľa skutočného prípadu masového vraha (Milan Kňažko) a na filmové plátna sa v ňom po dlhšej prestávke vrátila Dagmar Veškrnová-Havlová.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Karel Roden #Eva Herzigová #Masaryk #predpremiéra #Julius Ševčík