Vaiana nechce byť tradičná princeznička

V kinách úraduje nová disneyovská princezná, v rodinnom animáku Vaiana vyláka mladú Polynézanku more, aby zažila dobrodružnú plavbu za záchranou svojho ľudu a spoznala sama seba.

08.12.2016 12:00
Vaiana Foto:
Hlavná hrdinka novej disneyovky, Polynézanka Vaiana je "princezná drsňáčka".
debata

Vaiana je z radu exotických animovaných krások podobne ako Číňanka Mulan či Indiánka Pocahontas. Autorská dvojica Ron Clements a John Musker (Malá morská víla, Aladin, Princezná a žaba) stavila na klasickú dobrodružnú výpravu, no príbeh poňala po svojom. Vypustili romantický motív a Vaianu vykreslili z perspektívy superhrdinky. Je múdra, odvážna a odovzdaná svojmu poslaniu. 

Nechceli priniesť iný typ princeznej „nasilu“, Vaianu vraj zo žartu charakterizovali ako "princeznú drsniačku”. Vnímali ju ako akčnú hrdinku, ktorá prekonáva svoje limity, z čoho prirodzene vyplynul aj hlavný motív príbehu – dozrievanie na ženu. Bezpečie domova opúšťa Vaiana po prvý raz, namiesto princov a dievčenských malicherností ju zaujíma osud celého národa. Samozrejme, na to všetko nemôže byť sama, sprevádza ju poloboh Maui, ktorý hľadá stratenú silu. Príbeh pracuje s tichomorskými mýtmi a legendami, ktoré definujú rozprávkový svet. 

"Úžasné dobrodružstvo, farebné explózie a chytľavé skladby. Jedna z najlepších disneyoviek,” píše o snímke britský filmový magazín Little White Lies a pozitívne reaguje aj recenzent na portáli The Verge. Musker a Clements podľa neho vyberajú známe disneyovské motívy, no neopakujú sa, zručne vytvárajú nový kontext. 

Príbeh lemujú piesne o Vaianiných skrytých túžbach, autormi hudby sú samoánsky hudobník Opetaia Foa’i a skladatelia Mark Mancina a Lin Manuel Miranda. Autentickými polynézskymi nástrojmi a chorálom sa snažili navodiť hypnotickú atmosféru. Herci Dwaine Johnson, predstaviteľ poloboha Mauiho, a Auli'i Cravalhová, ktorá požičala hlas hlavnej hrdinke, skladby sami naspievali.

Musker a Clements spolupracovali s animátorom Ericom Goldbergom a dvojhlasne sa zhodujú, že jeho kresliarsky štýl je esenciálny. Goldberg je podľa nich skvelý karikaturista a vystihuje zábavno-muzikálny tón snímky.

Filmári prišli s novou rozprávkou po siedmich rokoch. Priznali, že ide o ich doteraz najväčší film. Pracovali na ňom päť rokov, niekoľkokrát vycestovali do Tichomoria, aby tu urobili dôkladný rešerš.   "Nadviazali sme kontakt s obyvateľmi, ktorí boli skutočne zapálení pre svoju kultúru. Tiež sme sa do nej zaľúbili a cítili sme, že musíme urobiť film, ktorý prijmú a budú naň hrdí,” povedal John Musker pre filmový portál Slashfilms. "Pri našej prvej návšteve ostrovov sme stretli starešinu Papa Mapeho. Povedal, že roky ich ovplyvňuje naša kultúra, preto by sme sa teraz my mohli dať pohltiť tou ich. V tom momente akoby sme s ním uzavreli tichú dohodu, mysleli sme na to počas celého nakrúcania.”

Poetiku príbehu stavali na tradíciách severného Pacifiku, hrdinovia predvádzajú staré polynézske tance a bojové tance Samoáncov. Dabing viacerých postavičiek zverili miestnym obyvateľom vrátane hlavnej hrdinky. Práve výkon Havajčanky Auli’i Cravalhovej vyzdvihujú viacerí zahraniční recenzenti.   „Stretli sme mnoho neuveriteľných ľudí. Lingvistov, antropológov, rybárov, navigátorov, kuchárov, vidiečanov… Dozvedeli sme sa mnoho o histórii navigácie, o tom, aká je pre tunajších ľudí dôležitá. Sú to najlepší navigátori, akých kedy svet poznal. Majú hlboké spojenie s oceánom, hovoria o ňom, akoby bol živý, mal pocity a bol prepojený s ich predkami,“ cituje režiséra Rona Clementsa portál Den of Geek.

Pri poslednej rozprávke Princezná a žaba (2009) stavilo filmárske duo na retro estetiku, prevažuje tu ručná 2D animácia, ktorá evokuje staré kreslené filmy. Pri Vaiane uvažovali tvorcovia filmu predovšetkým nad tým, ako zobraziť personifikovaný oceán a jeho život, sústredili sa preto na textúry, svetlo a uprednostnili počítačovú animáciu. Vaiana je podľa niektorých kritikov najlepším filmom Disney štúdií od rozprávky Snehulienka a sedem trpaslíkov z roku 1937 – tvrdenie, ktoré láka presvedčiť sa na vlastné oči.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #Disney #Vaiana