Filmové premiéry: Príbeh Star Wars, ako ho nepoznáme, aj tajomný život Jana Masaryka

Od štvrtka 15. decembra si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť výpravné dobrodružstvo Rouge One: A Star Wars Story, československú historickú drámu Masaryk či film o druhej šanci Collateral Beauty.

15.12.2016 16:00
Rogue One Felicity Jones Foto:
Herečka Felicity Jonesová v novej snímke Rogue One: A Star Wars Story.
debata

Rogue One: A Star Wars Story

Rouge One: A Star Wars Story je prvým zo série nových výpravných samostatných príbehov Star Wars. Výpravné dobrodružstvo netypických hrdinov, ktorí sa spoja v drsných časoch, aby sa vydali na nemožnú misiu, ktorej cieľom je ukradnúť plány najničivejšej zbrane Impéria – Hviezdy smrti.

Masaryk

Prežil život bohéma, miloval ženy, hudbu, veľká gestá i veľké zápasy. Vo vnútri jeho srdca a duše bojovala nespútanosť extravagantného umelca s morálkou a povinnosťou úradníka a diplomata. Smrť Jana Masaryka je dodnes zahalená tajomstvom. Mnohé tajomstvá sa však skrývali i v jeho živote. Dramatický príbeh, venovaný osudom diplomata a neskoršieho československého ministra zahraničia, Jana Masaryka, sa vracia do obdobia tesne pred druhou svetovou vojnou.

Až na Severný pól

Pätnásťročná Saša je dcéra bohatých aristokratických rodičov v Rusku koncom 19. storočia. Sníva o ďalekom severe a smúti nad osudom svojho dedka Olukina, významného vedca a polárnika, ktorý sa doteraz nevrátil zo svojej poslednej expedície, na ktorej sa pokúsil dobyť severný pól. Olukin predal svoje poslanie výskumníka Saše, ale jej rodičia to neschvaľujú a už jej dohovárajú svadbu. Saša sa rozhodne vzoprieť svojmu osudu, utiecť z domu a nájsť svojho dedka… Aj keby mala ísť až na Severný pól.

Collateral Beauty

Všetkých nás niečo spája, láska, čas, smrť. Tieto tri veci spájajú všetky ľudské bytosti na Zemi. Túžime po láske, chceme viac času a bojíme sa smrti. Howard (Will Smith) je skvelý, kreatívny a charizmatický muž. Kedysi miloval život, teraz ho nenávidí. Zažije rodinnú tragédiu a stiahne sa do ústrania. Jeho kamaráti zostavia drastický plán, ako ho z ťažkej situácie dostať skôr, než stratí úplne všetko. Dotlačia ho do krajnosti, donútia ho čeliť pravde prekvapivými a hlboko ľudským spôsobom. Film nakrútil oscarový režisér David Frankel, známy aj z našich kín (Diabol nosí Pradu, Marley a ja, Životná šanca). Odhaľuje, ako i tá najväčšia strata môže priniesť krásne momenty a ako sa láska a smrť v živote prepletajú.

Inkarnácia

Jedenásťročný Cameron (David Mazouz) sa zrazu začne správať zvláštne. Uzaviera sa vo svojej izbe, hovorí zvláštnymi pradávnymi jazykmi a vykazuje aj ďalšie príznaky posadnutosti. Hneď, ako to jeho matka (Carice van Houtenová) zbadá, spojí sa s odborníkmi z Vatikánu, ktorí za chlapcom vyšlú špecialistku na podobné prípady. Tá si na pomoc prizve Dr. Setha Embera (Aaron Eckhart) a jeho tím. Dr. Ember má totiž jedinečnú schopnosť – pri liečbe posadnutých osôb vstupuje priamo do ich mysle a v nej čelí zosobnenému zlu spôsobujúcemu pomätenie mysle. Nepovažuje sa za tradičného „vymetača“ diablov, ale skôr za istého „upratovača“. A jeho chvíľa nastáva vtedy, keď zlyháva snaha tradičných exorcistov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Star Wars #Collateral Beauty #Masaryk #Rogue One #Až na Severný pól