V Berlíne bude súťažiť aj film so slovenskou účasťou

Koprodukčný film Agnieszky Holland Cez kosti mŕtvych (Pokot), na ktorom sa koprodukčne podieľalo aj Slovensko, je medzi snímkami, ktoré sa uchádzajú o Zlatého medveďa na festivale v Berlíne.

15.12.2016 18:20
28 holland 4x Foto:
Agnieszka Holland s poľskou herečkou Agnieszkou Mandat, ktorá stvárnila hlavnú úlohu vo filme Cez kosti mŕtvych.
debata

Organizátori prestížneho festivalu zverejnili včera prvé mená z hlavnej súťaže. O trofej z Berlína sa uchádza aj film maďarskej režisérky Ildiko Enyediovej, britskej režisérky Sally Potterovej, portugalskej režisérky Teresy Villaverde či fínskeho filmára Akiho Kaurismäkiho.

Film Cez kosti mŕtvych vznikol podľa knižnej predlohy Olgy Tokarczukovej. „Je ťažké povedať, čím ma zaujala. Rástlo to vo mne postupne. Jednak sa mi ten román páčil a jednak sa v jeho hlavnej postave môžu zrkadliť mnohé ženy mojej generácie. Ale to, čo ma zaujalo najviac, bolo, že prináša určité paradoxné spracovanie námetu zla, ktoré je zároveň hravé. Určité veci, ktoré ma zaujímali už dávno, vyjadrila Olga Tokarczuková v tejto knihe úplne iným spôsobom a v inom žánri. V podstate sa nedá povedať, aký je to žáner. To je pre mňa určitá výzva, lebo nič podobné som nikdy nerobila,“ povedala režisérka vlani v rozhovore pre Pravdu.

Jednou z tém jej filmu je staroba. „Starí ľudia, aj keď je ich šialene veľa, sú z našej spoločnosti určitým spôsobom viac a viac vylúčení. Sú vylúčení jednak preto, že ich hodnoty a to, čo je pre nich dôležité, nie sú teraz dôležité pre zvyšok spoločnosti, po druhé preto, že ich vylučuje informačná revolúcia. Vylučuje ich aj glorifikácia mladosti a krásy a konzumný prístup k ľudskej bytosti. Najmä ženy sú úplne priezračné. Môžu niekde sedieť, ľudia idú okolo a nevidia ich. V hrdinke môjho filmu je hlboká vzbura a hnev proti tomu, že jej existencia je pre ostatných nepodstatná, že existencia tých, ktorých má rada, je takisto nepodstatná,“ dodala režisérka o filme, ktorého hrdinkou je excentrická učiteľka angličtiny a milovníčka zvierat. V malej osade na česko-poľskom pohraničí, kde žije, sa odohrá niekoľko záhadných vrážd…

O Zlatého medveďa sa bude uchádzať aj snímka The Dinner, ktorá je adaptáciou rovnomennej knihy holandského spisovateľa Hermana Kocha a podľa pôvodných správ mala byť režijným debutom Cate Blanchettovej. Nakoniec si na režijnú stoličku sadol Oren Moverman a do temného rodinného príbehu dvoch bratov a ich detí obsadil Richarda Gera, Steva Coogana, Lauru Linneyovú či Chloe Sevignyovú. Patricia Clarksonová, Bruno Ganz, Cillian Murphy či Kristin Scott Thomasová sa zase objavia vo filme Sally Potterovej The Party – komédii, ktorá sa„točí okolo tragédie, začína sa oslavou a končí krvou na podlahe“.

Medzi desiatimi snímkami v hlavnej súťaži (ďalšie tituly v súťaži zverejnia organizátori neskôr) je aj dokument Andresa Veiela o nemeckom provokatívnom performerovi a výtvarníkovi Josephovi Beyusovi. Práve dokument si odniesol Zlatého medveďa vlani, keď v Berlíne zvíťazil Gianfranco Rosi s filmom Oheň na mori.

V poradí už 67. ročník Berlinale sa začne 9. februára, víťazov vyhlásia 18. februára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Agnieszka Holland #Berlinale #Zlatý medveď #Cez kosti mŕtvych #Pokot