Nik Xhelilaj Winnetouom novej generácie zrejme nebude

Pokrvní bratia Winnetou a Old Shatterhand sa po rokoch opäť stretli.

28.12.2016 13:00
Nik Xhelilaj  a Wotan Wilke Möhring Foto:
Nik Xhelilaj ako Winnetou a Wotan Wilke Möhring ako Old Shatterhand.
debata (15)

Na druhý sviatok vianočný priniesla Jednotka divákom prvú časť očakávanej trojdielnej filmovej série z dielne nemeckej televízie RTL. Na Slovensku ju RTVS uviedla len deň po celosvetovej premiére v Nemecku.

Filmári od začiatku sľubovali fanúšikom, že ani v novej sérii nebudú chýbať odkazy na pôvodné filmy zo 60. rokov. Aj tentoraz sa väčšina scén nakrúcala v Chorvátsku, nechýbala ani ústredná hudobná melódia, no snímku sa podľa ich slov rozhodli poňať tak, aby dokázala zaujať aj diváka v 21. storočí. Líši sa však aj príbehom, ktorý sa viac pridŕža knižnej predlohy.

Old Shatterhand ako alter ego Karla Maya

Na úvod prvého dielu s názvom Nový svet sme sa zoznámili so zememeračom Karlom Mayom. Ten sa vydáva do neznámej krajiny za oceán, aby pracoval pre železničnú spoločnosť, ktorá stavia trať naprieč americkým Divokým západom. Nemec, ktorý verí v logiku a technologický pokrok, však čoskoro zisťuje, že je svedkom progresu sprevádzaného nerešpektovaním ľudských práv a túžbou po moci. Postupne sa obracia k duchovným hodnotám a stáva sa z neho "stará drviaca ruka“ alias Old Shatterhand.

Nie je náhoda, že jeden z hlavných hrdinov nesie meno práve podľa nemeckého spisovateľa, ktorý ho vytvoril. Karl May písal svoje dobrodružstvá z Divokého západu najskôr v tretej osobe, neskôr však prešiel do prvej osoby, čím romány získali určitú autobiografickosť. Dôvodom bola večná túžba po dobrodružstve a objavovaní, ktorá však bola do značnej miery obmedzená možnosťami jeho rodiny. Romány a stotožnenie sa s "greenhornom“ alebo "zelenáčom z Východu“ boli v tomto smere istou kompenzáciou.

Práve na postavu Old Shatterhanda a jej vnútorný vývin sa v značnej miere sústreďuje aj prvá časť novej série. Zabudnite však na neochvejného a hrdinského priateľa Apačov, akého sme poznali pri Lexovi Barkerovi. V podaní nemeckého herca Wotana Wilkeho Möhringa sa známa biela tvár spočiatku javí skôr ako naivný neskúsený rojko. Keď však vstúpi do sveta bez akýchkoľvek pravidiel, kde proti sebe stoja ľudia hnaní mamonom a indiáni brániaci svoju vlasť, musí sa rozhodnúť, na ktorú stranu sa postaví.

Nik Xhelilaj ako Winnetou. Foto: RTL
Nik Xhelilaj Nik Xhelilaj ako Winnetou.

Winnetou bez charizmy

Pokým vo Winnetouovi Haralda Reinla z roku 1963 sme sa s ďalším hlavným hrdinom, náčelníkom Apačov Winnetouom, stretli hneď na úvod, v Novom svete režiséra Philippa Stölzla ho stretávame oveľa neskôr. V koži albánskeho herca Nika Xhelilaja sa však z rozvážneho a spravodlivého bojovníka stáva skôr nezrelý divoch, ktorému navyše chýba charizma filmového predchodcu Pierra Bricea. Autori série francúzskeho herca dokonca oslovili, aby si v snímke zahral Winnetouovho otca Inču-čunu. Nebola to jeho smrť, ktorá filmárom ich zámer minulý rok prekazila. Brice vraj z takejto ponuky nebol vôbec nadšený.

Okrem oboch hrdinov sa stretávame aj s radom ďalších známych postáv ako napríklad Winnetouovou setrou Nšo-či či zálesákom Samom Hawkinsom. Pokým však v pôvodných snímkach bola postava oskalpovaného poloblázna zárukou humorných výrokov, v modernom spracovaní mu zostala len "čudáckosť“ bez vtipu.

Nie je to len humor, na ktorý nedokáže Nový svet na úspechy filmov minulého storočia nadviazať. Okrem hereckých výkonov či nepresvedčivých "záporákov“ je problémom aj prílišná rozťahanosť s absenciou napätia. Celá akcia sa na priestore 120 minút redukuje len do dvoch či troch scén. Viac pozornosti sa sústreďuje na realistické vykreslenie dobových reálií a prerodu Karla Maya na skutočného Old Shatterhanda, čo by mohlo vyjsť pri psychologickom trileri, nie však pri reboote slávnych mayoviek, kde nebola o dobrodružstvo núdza.
Nik Xhelilaj ako Winnetou a Wotan Wilke Möhring...
Nik Xhelilaj ako Winnetou.
+3Nik Xhelilaj ako Winnetou a Wotan Wilke Möhring...

Rozhodnú zvyšné diely

Názory slovenských divákov na sociálnych sieťach sa po prvej časti rozchádzajú. Pokým niektorí priaznivo hodnotia realistickejšie spracovanie pôvodného materiálu a tešia sa na ďalšie diely, iní Nový svet a novú podobu hrdinov hodnotia ako slabé napodobeniny. Pri prvotných upútavkách na novú sériu si tvorcovia prisvojili heslo: Každá generácia má svojho Winnetoua. Po prvej časti sa však zdá, že Nik Xhelilaj štafetu po slávnejšom kolegovi nepreberie. Reputáciu si ešte môže napraviť zvyšnými dvoma dielmi Tajomstvo Strieborného jazera, ktorý Jednotka odvysiela už dnes večer a Posledný boj, ktorý si diváci môžu pozrieť 30. decembra.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Winnetou #RTL #Nik Xhelilaj