Filmový rozprávkar Steven Spielberg má sedemdesiat

V deväťdesiatych rokoch asi viacerí precitli zo sna s pocitom, že ich naháňa obrí žralok z trileru Čeľuste či oživší tyranosaurus číhajúci v Jurskom parku.

31.12.2016 09:00
Steven Spielberg Foto: ,
Steven Spielberg na filmovom festivale v Cannes.
debata

Zraniteľný kamarát z vesmíru E. T. – Mimozemšťan je zas pre väčšinu symbolom detstva a slávneho archeológa s bičom Indiana Jonesa považujú za najodvážnejšieho hrdinu všetkých čias. Ich stvoriteľ, režisér Steven Spielberg, má sedemdesiat.

Oscarovky Zachráňte vojaka Ryana, dráma o židovskom holokauste Schindlerov zoznam či najnovšie rozprávka Kamoš Obor, žáner, ku ktorému sa Spielberg s obľubou vracia.  Najznámejší súčasný hollywoodsky guru nepozná žánrové obmedzenia a jeho filmy sú esenciou pravého Hollywoodu, kde čistý hrdina bojuje vždy za správnu vec.

Režisér Steven Spielberg (druhý sprava) s... Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Steven Spielberg Režisér Steven Spielberg (druhý sprava) s manželkou Kate Capshawovou, herečkou Ruby Barnhillovou a herečkou Rebeccou Hallovou.
Spielberga musí ponúknutý scenár strhnúť, pri čítaní potrebuje cítiť čarovné chvenie, ktoré ho vnútorne presvedčí o tom, že príbeh funguje. „S filmom sa žením, musím cítiť, že je to skutočná láska,“ priznal tento rok v rozhovore pre magazín Wire.
Steven Spielberg a jeho dcéra Destry Spielberg...
Manželia Kate Capshaw a Steven Spielberg.
+3Steven Spielberg.

Na príbehoch o E. T. – Mimozemšťanovi – komerčne najúspešnejšom filme všetkých čias, aj najnovšej rodinnej rozprávke Kamoš Obor má zásluhu bývalá manželka Harrisona Forda, scenáristka Melissa Mathisonová, ktorá minulý rok umrela. S režisérom sa zoznámili po premiére jeho filmu o Indiana Jonesovi Dobyvatelia stratenej archy v Tunisku. Spielberg vycítil, že sčítaná a citlivá budhistka je hollywoodskou raritou a mohla by mať pochopenie pre jeho najnovší nápad. Vyrozprával jej príbeh o chlapcovi Elliottovi a jeho priateľovi z vesmíru, ktorý nosil v hlave, a Mathisonová sa ujala scenára. Film inšpirovaný rozchodom režisérových rodičov bol svojho času najlepšie zarábajúcou snímkou v histórii a takmer okamžite po premiére sa stal kultovým.

Už Spielbergov prvý kinofilm Sugarlandský expres s Goldie Hawnovou v hlavnej úlohe bol na festivale v Cannes nominovaný na Veľkú cenu poroty. Trilerom Čeľuste z roku 1975 sa Spielberg už zaradil medzi hollywoodsku špičku. 

Podľa režiséra je esenciou poctivej filmárčiny schopnosť predstaviť si celú scénu takmer s matematickou presnosťou najprv v hlave, až potom sa chopiť kamery. Jeho tretia celovečerná snímka – sci-fi dráma Blízke stretnutia tretieho druhu figuruje na zozname najslávnejších sci-fi a kameraman Vilmos Zsigmond si vyslúžil Oscara za kameru.

Spielberg bol ako dieťa utiahnutý outsider, typický „klarinetista“ – ako sám žartoval. Jeho hrdinovia tiež vybočujú z masy a vedú zápas s veľkým svetom.  Už ako malý vymenil hračky za otcovu kameru a natočil mnoho amatérskych filmov. Keď mal šestnásť, jeho film Firelight sa premietal za vstupné v miestnom kine. Ako profesionálny filmový režisér debutoval televíznym filmom Duel. Bol vtedy najmladším autorom v histórii, s ktorým Hollywoodske štúdiá uzavreli dlhoročnú zmluvu. Mal vtedy dvadsaťdva rokov.

Otec, počítačový inžinier, bol podľa Spielberga vorkoholik, Stevena a jeho sestry vychovávala matka. Tá im bola skôr veľkou sestrou. „Bola Peter Pan, odmietala dospieť,“ priznal filmár. Keď mal devätnásť, rodičia sa rozviedli, s čím sa ťažko vyrovnával.  Steven Spielberg považuje za najväčší zázrak detstvo a aj vďaka jeho filmom sa k nemu môžeme kedykoľvek vrátiť.  

3-krát: Steven Spielberg

  • Ako dieťa nevynikal v škole ani v športoch, hral na klarinete 
  • Je majster v natáčaní s deťmi. Scény nakrúca chronologicky, aby žili príbeh s postavou 
  • Oscara aj Zlatý glóbus získal za snímky Zachráňte vojaka Ryana a Schindlerov zoznam

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Steven Spielberg #sedemdesiat