Debbie Reynoldsová - americké zlatíčko, pre ktoré aj nemožné bolo možné

Len deň po smrti svojej dcéry, herečky Carrie Fisherovej, zomrela aj Debbie Reynoldsová.

30.12.2016 09:10
Debbie Reynolds Foto:
Debbie Reynolds pózuje pri svojej hviezde na Chodníku slávy v Hollywoode.
debata

Hollywoodska diva žala najväčšie úspechy v 50. a 60. rokoch minulého storočia, keď patrila k najväčším hviezdam štúdia MGM. Celkovo jej kariéra presiahla šesť desaťročí. „Zlatá éra Hollywoodu. Našťastie, to je môj život. Môj život je zlatý,“ povedala v roku 2015 pre Entertainment Weekly. Podľa jej syna Todda Fishera Reynoldsovej srdce nevydržalo stres zo smrti jeho sestry a jej dcéry. Predtým, ako naposledy vydýchla, povedala, že chce byť s Carrie. Carrie sa preslávila ako princezná Leia z Hviezdnych vojen.

„Nasledujem jej príklad a rešpektujem, kým je. Ak som hocakým spôsobom ako ona, som veľmi, veľmi šťastná,“ povedala Fisherová v šou Oprah Winfreyovej pred piatimi rokmi, keď bola jej hosťom spolu s mamou. Fisherová s matkou predtým spolu nevychádzala, dokonca desať rokov spolu takmer nehovorili. Komplikovaný vzťah matky a dcéry zaznamenala Carrie Fisherová vo svojej sčasti autobiografickej knihe Postcards From The Edge (1987), o tri roky napísala podľa nej scenár rovnomenného filmu, ktorý sa u nás premietal pod názvom Pohľadnice z Hollywoodu. Matku s dcérou si v ňom zahrali Shirley MacLaineová a Meryl Streepová.

Debbie Reynolds (vľavo) s dcérou  Carrie... Foto: Reuters
Debbie Reynolds, Fischer Debbie Reynolds (vľavo) s dcérou Carrie Fisherovou v roku 2015.

Spievanie v daždi? Žiadna selanka

Debbie Reynoldsová sa k herectvu dostala koncom 40. rokov po tom, čo ju lovci talentov objavili ako 16-ročnú na súťaži Miss Burbank. Na svoj najúspešnejší film nemusela čakať dlho. Už v roku 1952 sa objavila v muzikáli Spievanie v daždi, ktorý je dodnes považovaný za nedosiahnuteľnú klasiku. V príbehu z obdobia nástupu zvukového filmu si zahrala mladú herečku Kathy, ktorá sa zoznámi s populárnym milovníkom Donom (Gene Kelly). Jeho herecká partnerka má nepríjemný hlas, a tak najmú Kathy, aby ju potajme dabovala. Podvod však vyjde najavo… „Gene Kelly bol trochu tvrdý a počas nakrúcania zvykol na mňa kričať,“ spomínala neskôr herečka pre britský Sunday Express na nakrúcanie, ktoré nepatrilo k najľahším. „Nikdy ma nechcel v Spievaní v daždi. Keď mu šéf štúdia Louis B. Mayer povedal, že budem jeho hlavnou filmovou partnerkou, Gene na mňa zazrel a povedal: Čo si predtým nakrútila? Povedala som: ,Nič… ale vyhrala som súťaž krásy Miss Burbank! Potom sa Gene spýtal: Vieš tancovať? Opäť som odpovedala nie. V tom čase som nevedela tancovať, ale chcela som byť vo filme, či sa mu to páčilo, alebo nie a mala som tri mesiace na to, aby som sa naučila tancovať. Nebolo to možné, ale chcela som to skúsiť.“

Slávnu tanečnú scénu Good Morning, ktorá trvá asi tri minúty, nakrúcali podľa Reynoldsovej od ôsmej ráno do jedenástej večer. Kellyho nezastavilo ani to, že Reynoldsovej z toľkého tanca už krvácali nohy. Navyše, nakoniec použil zábery, ktoré nakrútili hneď ráno na prvú klapku.

Ako povedala Carrie Fisherová, keby nič iné, matka ju naučila, ako si v živote poradiť s ťažkosťami najrôznejšieho druhu. „Prechádzala tými neuveriteľne ťažkými vecami a odkaz bol jasný: Robiť nemožné je možné. Akurát to nie je zábava,“ povedala Fisherová v rozhovore pre The New York Times.

Debbie Reynolds v Los Angeles obklopená... Foto: SITA/AP, Frank Filan
Debbie Reynolds Debbie Reynolds v Los Angeles obklopená fanúšikmi v roku 1952.

Ide Taylorová! Muža zavrite do garáže!

Hoci Reynoldsová Kellymu pred nakrúcaním Spievania v daždi vravela, že nemá nič za sebou, nebola to celkom pravda. Ešte predtým sa totiž objavila napríklad v malej, ale dôležitej úlohe v muzikáli Tri slovíčka (1950) v hlavnej úlohe s Fredom Astairom. Za film získala nomináciu na Zlatý glóbus pre najsľubnejšieho nováčika. Ďalšia nominácia na Zlatý glóbus sa jej ušla za film Uzlík radosti (1956). V muzikálovej komédii si zahrala slobodnú predavačku, ktorá nájde opustené dieťa a prijme ho za svoje. Zábava sa začne, keď jej kolegovia predpokladajú, že dieťa je jej vlastné a má ho so synom majiteľa obchodu. Toho si zahral Eddie Fisher, za ktorého sa Reynoldsová vydala rok predtým. Neskôr ju opustil kvôli Elizabeth Taylorovej, z čoho bol veľký škandál.

„Musela si vziať kohokoľvek, s kým chcela byť. Chcela, aby to bola trofej. Bola pevne rozhodnutá, že nebude tá, ktorú porazia. A viete čo? Nikdy ani nebola. Nepoznám žiadneho muža, ktorý by jej vedel odolať,“ povedala po rokoch denníku Telegraph s tým, že po siedmich rokoch Taylorovej odpustila, že jej ukradla manžela. „Elizabeth nebola typ dievčaťa, ktoré by ste mali nenávidieť. Bola naozaj milujúca a štedrá. Len ste sa, keď prišla na návštevu, museli uistiť, že váš muž je zavretý v garáži.“

Ďalším Reynoldsovej manželom bol obuvnícky magnát Harry Karl. Vydala sa za neho v roku 1960 a neskôr zistila, že vďaka jeho záľube v hazarde je zadlžená a prišla o veľkú časť majetku. Tretíkrát sa vydala v roku 1984 za podnikateľa Richarda Hamletta. Rozviedli ich v roku 1996.

Žena ako truhla s pokladom

Reynoldsovej doménou boli v 50. a 60. rokoch najmä muzikály a komédie, vďaka čomu sa stala „americkým zlatíčkom“. Cenu pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe od Národnej rady amerických filmových kritikov jej vynieslo účinkovanie v komédii Svadobné raňajky (1956), v ktorej sa objavila po boku Bette Davisovej a Ernesta Borgninea. Jedinú oscarovú nomináciu získala za hlavnú úlohu v muzikáli Ctihodná Molly Brownová (1964), v ktorom stvárnila chudobné dievča, ktoré sa rozhodne vo veľkom svete nájsť šťastie aj manžela a podarí sa jej prežiť stroskotanie Titaniku. Medzi jej hereckými partnermi sa počas rokov vystriedali Bing Crosby, Tony Curtis či Frank Sinatra, s ktorým sa spriatelila. Hoci mu ženy padali k nohám, na ňu nikdy nič neskúsil – vraj nebola jeho typ.

Hviezda  Debbie Reynoldsovej na Chodníku slávy... Foto: Reuters, PHIL MCCARTEN
REYNOLDS Hviezda Debbie Reynoldsovej na Chodníku slávy v Hollywoode.

V neskorších rokoch účinkovala na Broadwayi, objavovala sa v televíznych šou a občas aj vo filmoch. Po boku Elizabeth Taylorovej, Shirley MacLaineovej a Joan Collinsovej sa objavila v televíznej komédii Tri staré grácie (2001). K jej posledným úlohám patrila matka klaviristu Liberaceho v televíznom filme Liberace (2013) Stevena Soderbergha.

V roku 1957 účinkovala v muzikáli Tammy a starý mládenec (1957). Pesnička Tammy, ktorú v ňom spievala, získala oscarovú nomináciu a stala sa najpopulárnejšou ženskou piesňou v roku 1957. Reynoldsová vydala tiež viacero albumov a roky vystupovala v Las Vegas. Mala aj rôzne ďalšie podnikateľské aktivity a v roku 2010 vystriedala po pätnástich rokoch Ivanu Trumpovú v magazíne Globe v rubrike, v ktorej radila čitateľom.

Rada spomínala na zlaté časy Hollywoodu. „Bola to éra, keď zobrali neznáme dievča a cez noc z nej spravili hviezdu. Mala som šťastie. Boh bol ku mne veľmi dobrý,“ povedala pre Hollywood Reporter. „Ženy boli vtedy oveľa zvodnejšie a oveľa tajomnejšie. Žena by mala byť ako truhla s pokladom. Najskôr by ste ju mali objaviť, potom nájsť kľúč a ak nie, spraviť si taký kľúč, ktorý bude pasovať. Nemalo by to byť ľahké,“ dodala v rozhovore pre Telegraph.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Carrie Fisher #Debbie Reynolds