Televízna silvestrovská zábava opäť nastavila divákom zrkadlo

Oslavy Nového roka sú za nami a už tradične chceli byť ich súčasťou aj slovenské televízne stanice. Rovnako ako minulý rok však platilo, že ak dali diváci pred sledovaním silvestrovských špeciálov prednosť celkom inej aktivite, o veľa neprišli.

02.01.2017 12:00
Chart Show Foto:
Moderátorka Chart Show Adela Banášová s hosťami silvestrovského špeciálu, kapelou Snap!
debata (80)

Dopoludnie posledného dňa v roku patrilo filmom. Slávnostnú atmosféru navodila hneď na úvod ruská rozprávka Mrázik, kto sa rozhodol pre verejnoprávnu Jednotku, už zrána ho tešila animovaná Ovečka Shaun vo filme, ktorá prišla do slovenských kín len minulý rok. Prvý kanál RTVS patril hranej tvorbe až do večerných správ. Okrem slovenskej televíznej produkcie, ktorú zastúpili snímky ako Dúhenka či Rysavá jalovica, opäť dostali priestor aj rozprávky bratov Grimmovcov či americká komédia Škola rocku. Dvojka si zase prostredníctvom dokumentárnych filmov pripomenula slávny kabaret Tatra revue, rok 1975 na Bratislavskej lýre či zosnulého speváka Georgea Michaela.

Obe komerčné televízie siahli po starších filmových tituloch. Markíza po Mrázikovi zaradila napríklad komédiu z roku 1986 Krokodíl Dundee, konkurenčná JOJ zase siahla po treťom, neveľmi úspešnom, pokračovaní Jurského parku (2001). Kredenc a seriál Horná Dolná z dielne Markízy, Silvestrovské inkognito na JOJ – televízie popoludní akoby v menších dávkach svojmu divákovi ponúkali ochutnávku večerných špeciálov. Markíza a Dvojka si prostredníctvom zostrihov zaspomínali aj na staršie silvestrovské programy.

Na Silvester sa pripravili aj televízne spravodajské relácie. Aj tentoraz ponúkli rad nepodarených vstupov či rôznych brbtov, ktoré redaktori zbierali počas celého roka. V komerčných televíziách priestor dostali aj politici, ktorí mali divákov zabaviť nie vždy podareným vtipom. Po nich už nasledovali špeciály zábavných programov.

V silvestrovskom špeciáli relácie Milujem... Foto: RTVS/Patrik Ratajský
Milujem Slovensko V silvestrovskom špeciáli relácie Milujem Slovensko sa striedala strohosť so samopašnou náladou.

Na Markíze sa už po niekoľký raz objavila zostava hercov ako Juraj Kemka, Petra Polnišová, Zuzana Šebová či Michal Kubovčík. Skeč šou Kredenc sa tentoraz rozhodla spojiť svoje sily so seriálom Horná Dolná. Prepájanie postáv z rôznych relácií do jedného špeciálu nie je žiadna novinka, ak však relácia stavia len na prvoplánovosť a to, že ľudia postavy jednoducho poznajú, humor môže pokojne uviaznuť na bode mrazu.

Podobná atmosféra sa niesla aj na Jednotke počas relácie Milujem Slovensko s moderátorom Martinom Nikodýmom a Adelou Banášovou a Danielom Danglom ako kapitánmi tímov zložených z rôznych osobností. Strohosť, ktorú bolo miestami z osobností cítiť, sa zase občas striedala so samopašnou náladou, keď hostia akoby celkom zabudli na prítomnosť televíznych kamier.

JOJka s Inkognitom stavila na „východniarsky humor“ Michala Hudáka a Mariána Čekovského, ktorí ľudí bavili „improvizovanými“ speváckymi vstupmi. Netradičné povolania a totožnosť osobností, ktoré si pre nich pripravil moderátor Vlado Voštinár, hádali spoločne so Zdenou Studenkovou a Sajfom. Napriek známym osobnostiam, ktoré silvestrovské Inkognito navštívili, však program pôsobil všedným dojmom. V porovnaní s ostatnými reláciami, ktoré humor často silili, bolo však Inkognito svetlým priemerom.

Program televízie JOJ rovnako ako minulý rok sprevádzala zmena programu. Po Inkognite mala pôvodne nasledovať česká komédia Kameňák 2, no nahradila ju zábavná šou Veselý nový rok s hudobnou skupinou Kandráčovci, počas ktorej opäť dostali priestor aj známe tváre televízie JOJ. V tom čase im už však zdatne konkurovali programy ako Chart Show či špeciál Jednotky – Zlatý Silvester.

Chart Show na Markíze opäť patril Adele Banášovej, jej hosťom a rebríčku zostavenému z dvadsiatky najväčších hitov dobrej zábavy. Ako moderátorka sama priznala, zabaviť sa dá aj na menej kvalitných skladbách a tých sa do silvestrovskej kompilácie dostalo neúrekom. Okrem domácich skladieb sa muselo počítať aj s hitmi zahraničných hostí – speváka Limahla a nemeckej skupiny Snap!, ktorí šou navštívili.

Príjemným prekvapením bol program Zlatý Silvester, silvestrovský špeciál relácie Zlaté časy s Elenou Vacvalovou a Danom Heribanom. Hostia pôsobili nenútene a zárukou humoru boli najmä spontánne improvizácie herca Juraja Kemku. Sklamaním však bolo polnočné prekvapenie, keď sa z tajomnej truhlice vynoril Majster N ako vrchol večera.

Najlepšie momenty tesne po polnoci priniesla Dvojka, keď na obrazovkách ponúkla nestarnúci humor dvojice Lasica + Satinský. Vtipné  a inteligentné dialógy razom schovali do vrecka dovtedajší program a len s trpkosťou pripomenuli, kam sa za tie roky posunula televízna zábava. V zásade však stále platí, že aj tohtoročný silvestrovský program reagoval len na dopyt divákov. Pokým budú takýto typ relácií aj naďalej vyhľadávať, je prirodzené, že im ich televízie budú prinášať. A to aj na Silvestra, ktorý chce byť výkladnou skriňou televíznej zábavy.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Adela Banášová #Silvester #inkognito #Kredenc #Milujem Slovensko #Chart Show