Do kín príde Únos aj Piata loď

Politický triler Únos, ktorý našiel inšpiráciu v rokoch mečiarizmu, patrí k očakávaným domácim filmovým premiéram. Nakrútila ho režisérka Mariana Čengel Solčanská a do slovenských kín príde už 2. marca.

07.01.2017 05:00
Dano Heriban v pripravovanom filme Únos. Solčanská Foto:
Dano Heriban v pripravovanom filme Únos.
debata

„Nakrútili sme silný politický triler, v ktorom sme sa nechali inšpirovať tým, čo sa v deväťdesiatych rokoch dialo v slovenskej spoločnosti,“ povedala režisérka, ktorá je podpísaná aj pod scenárom. Jeho prvé kontúry začali vznikať pred piatimi-šiestimi rokmi.

„Je to film, ktorého námet i realizácia narážali niekedy na zvláštne prekážky či odporúčania typu – radšej sa v tom nevŕtajte. Ale kto sa má vŕtať v bahne ľudského zlyhania, kto má hľadať ozveny svedomia, ak nie umelci? Aký lepší význam má mať film, než ukázať prstom na skriňu, v ktorej straší kostlivec?“ dodala filmárka, ktorá má na konte historickú drámu Legenda o lietajúcom Cypriánovi, drámu Miluj ma alebo odíď aj rozprávku Láska na vlásku.

Posledná klapka Únosu, ktorý sa zaoberá aj podozrivým prepojením medzi mafiou, tajnou políciou a politickými špičkami, padla koncom júna. Vo filme so sloganom dozvedieť sa pravdu, znamená navždy stratiť ilúzie, diváci uvidia aj Rebeku Polákovú, Dana Heribana, Ingrid Timkovú či Milana Mikulčíka.

Poláková si v Únose zahrala novinárku Martu, ktorá nájde na Nový rok v predzáhradke rodičovského domu odrezanú hlavu svojho brata. To ju vtiahne do príbehu, v ktorom figurujú mocou posadnutí predstavitelia štátu. Predsedu si zahral Maroš Kramár, Ján Greššo stvárnil prezidenta, jeho syna hrá Juraj Hrčka, predsedu parlamentu Boris Farkaš a vo filme účinkujú aj Milan Ondrík, Tomáš Hanák, Ady Hajdu či Kristína Farkašová.

Nový rok prinesie okrem Únosu aj ďalšie očakávané domáce premiéry. Medzi nimi adaptáciu víťazného románu ceny Anasoft Litera Piata loď Moniky Kompaníkovej v réžii Ivety Grófovej (premiéra 16. marca). „Piata loď je príbehom detského dobrodružstva, svet dospelých videný detským pohľadom, svet detí i s tým, čo dospelí nevidia. Je to o deťoch, ktoré sa cítia viac v bezpečí na ulici ako doma, hľadajú záchranné člny medzi rozprávkou a drsnou realitou,“ uvádzajú tvorcovia. Do kín príde aj celovečerný film s Cuky a Luky (20. apríla) či česko-slovenská trilógia Zahradnictví v réžii Jana Hřebejka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #únos #mečiarizmus #Monika Kompaníková #Piata loď #17 udalostí roka 2017