Rok 2017: Do kina láka Jarmusch aj Scorsese. Zvedavosť vyvoláva novinka Terrencea Malicka

Na čele väčšiny rebríčkov svetových filmových magazínov hviezdila koncom roka oceňovaná dráma nemeckej režisérky Maren Ade Toni Erdmann či horúci kandidát na Oscara - nekonvenčný muzikál s Emmou Stoneovou a Ryanom Goslingom v hlavných úlohách La La Land Damiena Chazelleho. Tento rok sa majú na čo tešiť cinefilovia aj fanúšikovia mainstreamových žánrov.

09.01.2017 09:00
Mlčanie Foto:
Historická dráma Mlčanie Martina Scorseseho je jedným z očakávaných filmov roka 2017 a v našich kinách bude mať premiéru 16. februára.
debata

Už v januári príde do slovenských kín snímka Jima Jarmuscha Paterson, Dolanov Je to len koniec sveta, vráti sa Blade Runner, Trainspotting a koncom roka bude mať premiéru ôsmy film kultovej série Star Wars. Novinky majú aj Terrence Malick (Strom života), Yorgos Lanthimos (Homár) či Sofia Coppola.

Jarmusch, Scorsese aj Hollandová v našich kinách

Mladík Paterson (Adam Driver) pracuje ako šofér autobusu, žije v malom pokojnom mestečku so svojou krásnou, no neposednou manželkou Laurou. Paterson každú voľnú minútu venuje písaniu básní, Laura sa túži naučiť hrať na gitare a napiecť čo najkrajšie koláčiky na víkendový trh. Jarmusch sleduje naoko fádnu rutinu manželov a s humorom odhaľuje jej malé zázraky. Skláňa sa pred všednosťou, ktorú dennodenne zachraňuje láska a tvorivosť. Paterson je film plný poézie a nevtieravého humoru, do našich kín príde 26. januára.

Už na budúci štvrtok má premiéru jeden z najdiskutova­nejších filmov minulého roka – dráma Je to len koniec sveta kritikmi a divákmi milovaného režiséra, scenáristu a herca Xaviera Dolana. Snímka o mladíkovi, ktorý prichádza domov, aby oznámil rodine, že trpí nevyliečiteľnou chorobou, už obletela svetové festivaly, pozbierala niekoľko cien vrátane Veľkej ceny v Cannes a zastúpenie mala aj v programe viacerých slovenských festivalových prehliadok. Xavier Dolan dal ako obyčajne dokopy skvelú hereckú zostavu – vo filme si zahrali Nathalie Bayeová, Marion Cotillardová, Léa Seidouxová či Vincent Cassel.

Exotické Japonsko uchvátilo oscarového režiséra Martina Scorseseho (Vlk z Wall Street) a zasadil doň príbeh svojho najnovšieho filmu – historickej drámy Mlčanie. Mystický príbeh sa odohráva v 17. storočí a dominujú mu herci Andrew Garfield a jeden z najväčších súčasných mladých talentov Adam Driver. Ako mladí mnísi sa vydávajú do Japonska hľadať svojho zmiznutého učiteľa. Kresťanstvo je v krajine vychádzajúceho slnka zakázané a prísne trestané, počas nebezpečnej cesty tak prechádzajú osobnou skúškou a prehodnocujú i svoju vieru. Adaptácia rovnomennej knihy významného japonského autora Shusaku Endoa príde do našich kín už 16. februára.

Uznávaná poľská filmárka Agnieszka Hollandová (Horiaci ker) sa po réžii niekoľkých dielov úspešného seriálu Dom z kariet či televíznom remake Polanského hororu Rosemary's Baby vracia s celovečerným filmom Cez kosti mŕtvych. Dej sa odohráva v malej dedinke na česko-poľských hraniciach, kde sa udeje séria záhadných vrážd, obeťami však nie sú ľudia, ale divá zver. Obyvatelia dediny sú k udalostiam ľahostajní, no hlavnú hrdinku – starú učiteľku angličtiny Janinu Duszejko (Agnieszka Mandatová) udalosti nenechajú chladnou. Agnieszka Hollandová nepodlieha žánrovým schémam, na príbeh nahliada z netradičných uhlov, preto možno očakávať, že literárna predloha Olgy Tokarczukovej bude mať v jej podaní podmanivý filmový tvar. Slovensko je jedným z koproducentov a tuzemská premiéra filmu Cez kosti mŕtvych je naplánovaná na 6. apríla.

Agnieszka Hollandová (vľavo) s poľskou herečkou... Foto: Robert Palka
28 holland 4x Agnieszka Hollandová (vľavo) s poľskou herečkou Agnieszkou Mandatovou, ktorá stvárnila hlavnú úlohu v pripravovanom filme Cez kosti mŕtvych.

Terrence Malick robí tajnosti

Pre mnohých bolo poetické podobenstvo Strom života mystifikátora Terrencea Malicka filmovým highlitom roka 2011. Jeho novinka Song to Songs by mala mať svetovú premiéru 10. marca. Na pozadí moderného milostného príbehu dvoch párov, ktoré sa prepletú vo vzájomných vzťahoch, mapuje hudobnú scénu texaského Austinu. Pôvabným a zároveň zradným rokenrolovým svetom sprevádzajú pesničkári Faye (Rooney Mara) a BV (Ryan Gosling), hudobný magnát Cook (Michael Fassbender) a čašníčka, ktorú práve „ulovil“ (Natalie Portmanová).

Vo filme účinkuje rad svetových hudobníkov od rockovej babičky Patti Smithovej, cez Iggyho Popa, kapely Red Hot Chili Peppers či Arcad Fire, až po speváčku Likke Li a mnoho ďalších. Malick nakrúcal päť rokov, materiál zbieral aj na texaských hudobných festivaloch a koncertoch, v Song to Songs teda zaručene zaznie hudba, ktorú viacerí počúvali ako tínedžeri.

Rokenrolovým svetom v snímke Song to Songs budú... Foto: Van Redin/Broad Green Pictures
Song to Songs Rokenrolovým svetom v snímke Song to Songs budú sprevádzať pesničkári Faye (Rooney Mara), BV (Ryan Gosling) či hudobný magnát Cook (Michael Fassbender, v strede).

Sofia Coppola sa pustila do remaku rovnomennej drámy zo 70. rokov The Beguiled, v ktorej hviezdil Clint Eastwood. Hlavnú predstaviteľku jej staršieho filmu Smrť panien (1999) Kristen Dunstovú doplnili Elle Fanningová a Nicole Kidmanová. Študentky dievčenskej školy sa rozhodnú pomôcť vojakovi na úteku (Colin Farrel), aj napriek tomu, že je na znepriatelenej strane. Charizmatický mladík sa im však dostane pod kožu…

The Killing of a Sacred Deer, to je názov novinky gréckeho filmára Yorgosa Lanthimosa (Psí zub, Homár). Viac ako sľubné je obsadenie filmu, Lanthimos si prizval Nicole Kidmanovú a Colina Farrella. Ten stvárnil hlavnú postavu aj v jeho poslednom filme – utopistickej sci-fi paródii na spoločenské konvencie a partnerské vzťahy Homár. Podľa portálu Indievire by malo ísť o psychologický triler ozvláštnený nadprirodzenými prvkami. Farrell sa objaví v úlohe chirurga, ktorý si vezme do opatery tínedžera. Toto rozhodnutie nepredvídateľne ovplyvní jeho život, keď sa u chlapca začnú prejavovať podivne temné stránky… V prípade Lanthimosa pôjde zaručene o poriadne bizarnú filmovú jazdu.

Yorgos Lanthimos si do snímky The Killing of a... Foto: Despina Spyrou
Colin Farrell Yorgos Lanthimos si do snímky The Killing of a Sacred Deer prizval Colina Farrella, ktorý stvárnil hlavnú postavu aj v jeho poslednom filme Homár (na snímke).

Hercov Idrisa Elbu, Benicia del Tora, Al Pacina a Roberta Pattinsona spojil režisér kurióznych filmov Gummo či Kids, Američan Harmony Korine. Jeho novinka s krimi zápletkou The Trap bude zrejme opäť poriadne obskúrnou záležitosťou. Newyorský mumblecore sa tento rok rozrastie o novinku od režiséra, ktorý bol aj hosťom minulého ročníka bratislavského filmového festivalu, Alexa Ross Perryho Golden Exits (Zlaté východy), Noama Baumbacha (Frances Ha) a svižnú komédiu Lady Bird nakrútila aj hviezda Baumbachových filmov a ikona spomínaného žánru Greta Gerwigová. Baumbach je jedným z najuznávanejších mladých nezávislých filmárov, inšpirujú ho problémy stredostavovských intelektuálov a s obľubou ich vyťahuje z komfortných zón. V jeho novinke Yeh Din Ka Kissa dostane opäť „slovo“ Ben Stiller (Kým sme mladí) a obsadenie posilnili Adam Sandler, Dustin Hoffman či Emma Thompsonová.

Návrat kultoviek

Najväčšie očakávania vzbudzuje návrat príbehu, ktorý v 90. rokoch zasiahol milióny divákov po celom svete – Trainspotting. Hrdinovia adaptácie literárnej predlohy Irvina Walesha uprednostnili slobodu pred spoločenskými dogmami. Režisér Danny Boyle nakrútil sequel Trainspotting 2 s pôvodným obsadením a už 2. februára sa môžeme presvedčiť, či mu znovuzrodenie kultu vyšlo, alebo nie.

Denis Villeneuve (Sicario) sa tento rok postaral o poriadny rozruch filozofickou sci-fi drámou Prvý kontakt. Tento rok v októbri by sa mal dostať vďaka nemu do kín sequel filmu Blade Runner 2049. Sci-fi klasika Ridleyho Scotta vychádza z knihy Philipa K. Dicka a odohráva sa v Los Angeles v roku 2019, Villeneuve sa oprel o poviedku Hamptona Fanchera a dej posunul o 30 rokov neskôr. Ako Replicant Hunter sa vráti Harrison Ford a hereckú zostavu doplnia Ryan Gosling či Jared Leto.

Ridley Scott zas siahol po vlastnej kultovke Votrelec z konca sedemdesiatych rokov. Sci-fi Votrelec: Covenant príde do kín 18. mája a v decembri sa dočkáme aj druhého dielu novej trilógie Star Wars, ktorá bude v poradí ôsmym filmom nesmrteľnej ságy o prepletených galaktických vojnách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cez kosti mŕtvych #Je to len koniec sveta #Paterson #Song to Songs #The Beguiled