Slovenský filmový „Sex v meste“ má naozaj všetko aj nič

Slovenskú romantickú komédiu Všetko alebo nič podľa knižného bestselleru Evy Urbaníkovej, v hlavných úlohách s Táňou Pauhofovou, Klárou Issovou a Ľubošom Kostelným dokonale vystihuje jej názov.

12.01.2017 12:00
debata (3)
Vo filme podľa bestselleru Evy Urbaníkovej... Foto: Continental Film
Všetko alebo nič Vo filme podľa bestselleru Evy Urbaníkovej Všetko alebo nič zápasia slobodné tridsiatničky Táňa Pauhofová a Klára Issová s nemotornými vzťahmi.

„Slovenský Sex v meste“ recykluje takmer všetky prízemné motívy svojho žánru. Hlavná hrdinka sa zamiluje do zlého chlapca, navyše s ním otehotnie, rozdelení starí milenci si nie a nie priznať osudovosť a párik homosexuálov je taký rozladený, že spolu nedokáže poskladať ani trampolínu.

Je tam všetko, od pohrebu cez pôrod až po pokus o samovraždu. Všetko alebo nič pozýva čitateľky evitoviek do ich vlastného – nedokonalého – sveta, ponúka im romantizujúcu podobu vzťahov priškrtených všednosťou, aby sa naivne utvrdili v tom, že film pomenúva ich vlastné problémy. Linda a Vanda im pri tom padnú do otvorenej rany a s nadšením sa s nimi stotožnia, veď sú rovnako nemotorne sexy ako ony. Eva Urbaníková a režisérka Marta Ferencová celkom dobre vedia, po čom ich diváčky túžia…

„Ak žena celý deň váži vlašský šalát a podáva ho zákazníkom, chce si večer doma prečítať romantickú knižku. On, ona, prekážka a happy end! Nezatracujem to, niektoré ženy takýto únik z reality potrebujú. Nechcú čítať ťažkú literatúru, hoci s Nobelovou cenou, lebo jej nerozumejú. Žijú prostý život,“ definuje spisovateľka, vydavateľka a najnovšie i scenáristka Eva Urbaníková cieľovú skupinu svojho vydavateľstva v rozhovore pre on-line kníhkupectvo Gorila a dokonale vystihuje aj divákov snímky.

Vo filme možno čítať aj Urbaníkovej osobný príbeh – sama sa z podceňovanej spisovateľky „ľahkých ženských románov“ vypracovala na autorku bestsellerov a filmová spisovateľka Linda môže mať literárnych kritikov tiež „na háku“ – ľudí jej príbeh zaujíma, aj keď intelektuál si pravdepodobne bude klásť otázku prečo… Prízemné a prvoplánové motívy, ktoré dokáže Urbaníková ako literátka zahaliť do pomerne kultivovanej a čítavej reči, vo filmovom jazyku stojacom na konkrétnych obrazoch vulgárne a neokrôchane bijú do očí.

Podľa producenta filmu Petra Núňeza film splnil účel, ak sa niekoľkokrát usmejete, aspoň trikrát poriadne zasmejete a dvakrát budete mať slzy na krajíčku. Tí, ktorí sa na Všetko alebo nič vyberú, si zrejme nebudú lámať hlavu recenziami, preto je celkom zbytočné podrobovať film hlbším analýzam – ide vraj o „oddychovku“, tak sami uvidíte, či vás Lindine romantické trampoty zrelaxujú, alebo vyvedú z miery.

Odhliadnuc od nedostatkov, ktorých má snímka viac než dosť – počnúc dramaturgickou rozladenosťou, končiac „domrvenými“ postsynchrónmi, v tuzemskom kinematografickom priestore má svoje miesto a ak nie ste intelektuál, vegetarián, obetavý lekár, úchylný profesor, úspešný biznismen s narcistickými sklonmi, švagriná so zmyslom pre disciplínu či homosexuál a radi čítate Evitu, film Všetko alebo nič by vás nemusel uraziť.

Hodnotenie Pravdy
2 hviezdičky z 5

  • Všetko alebo nič / Slovensko, Česko 2017 / réžia: Marta Ferencová / scenár: Eva Urbaníková, Marta Ferencová / hrajú: Táňa Pauhofová, Klára Issová, Ľuboš Kostelný a ďalší / premiéra 12. januára

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #film #Táňa Pauhofová #Všetko alebo nič #Eva Urbaníková