Filmové premiéry: Koniec sveta očami Xaviera Dolana aj filmová verzia bestselleru Všetko alebo nič

Od štvrtka 12. januára si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť snímku Xaviera Dolana Je to len koniec sveta, novinku Bena Afflecka Pod rúškom noci či film Všetko alebo nič podľa bestselleru Evy Urbaníkovej.

12.01.2017 16:00
Je to len koniec sveta Foto:
Herečka Marion Cotillardová v snímke Xaviera Dolana Je to len koniec sveta.
debata

Je to len koniec sveta

Louis je spisovateľ a je smrteľne chorý. Po rokoch sa preto rozhodne, že navštívi svoju rodinu, aby im oznámil, že zomiera. Rodinné stretnutie je plné napätia a hádok. Celý film sa odohráva počas jedného dňa a je adaptáciou divadelnej hry. Režisér Xavier Dolan získal v Cannes za film Veľkú cenu poroty aj Cenu ekumenickej poroty.

Pod rúškom noci

Amerika a búrlivé 20. roky minulého storočia. Probihícia umožňovala takmer každému s dostatkom ambícií a nervov získať moc a peniaze. Joe Coughlin (Ben Affleck) je synom policajného dôstojníka a už dávno rezignoval na zákony aj na prísne zásady svojho otca. Vytvoril si svoje vlastné. S kumpánmi kradne peniaze iných a je len otázkou času, kedy sa jeho cesta skončí.

Všetko alebo nič

Najpredávanejšia kniha Evity Urbaníkovej sa dočkala svojej dlho očakávanej filmovej podoby. Začiatok roku 2017 bude v slovenských kinách patriť nerozlučnej trojici, Linde (Táňa Pauhofová), Vande (Klára Issová) a Edovi (Ľuboš Kostelný), kde každý z nich je iný, každý z nich má svoj príbeh, no spája ich vrúcne, oddané priateľstvo. Ich bláznivo plynúci život naruší Jakub (Michał Żebrowski), ktorý vnesie do Lindiných dní plno vášne a prísľubov na nový vzťah, no rozdielnosť pováh a náhľadu na svet robí ich vzťah komplikovanejším, ako by sa zdalo…

Smrť v Sarajeve

Politický thriller, provokatívna dráma, inovatívna divadelná adaptácia – myšlienkovo podnetná sonda do princípov nestálej „balkánskej duše“ a výbušného európskeho storočia. Danis Tanović na pôdoryse jedinej budovy skĺbil filozoficko-historickú rozpravu o konfliktoch európskeho kontinentu, civilnej ľudskej (tragi)komédii o jednom neúspešnom zamestnaneckom štrajku a modelový príbeh. Filmu dominujú nápadito koncipované dlhé zábery interiérov a symbolická hierarchia jednotlivých poschodí lévyovského Hotela Európa.

Lichožrúti

Lichožrúti! Malé neviditeľné tvory, ktoré môžu za to, že nám ľuďom z každého páru ponožiek často zostáva len jedna. Ponožkami sa totiž živia! Hlavného hrdinu príbehu, malého lichožrúta Chichúnika, čakajú vo filme veľké dobrodružstvá. Keď ho navždy opustí milovaný deduško Lamor, u ktorého vyrastal, musí Chichúnik prekonať strach, vyliezť z okna do veľkého sveta a vydať sa hľadať strateného strýka Padreho. Okrem odvahy mu na novej ceste plnej prekážok pomáha aj to, čo mu celý život vštepoval starý otec – láska k rodine, dobrá výchova a lichožrútske „desatoro“. Týmto zásadám verí, ale v novom prostredí sa aj vďaka nim ocitá v nebezpečných situáciách.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmová premiéra #Všetko alebo nič #Pod rúškom noci #Smrť v Sarajeve