Snímka Piata loď bude mať svetovú premiéru na Berlinale

Slovenský film Piata loď podľa rovnomennej knihy spisovateľky Moniky Kompaníkovej bude mať svetovú premiéru na filmovom festivale Berlinale v súťažnej sekcii Generation zameranej na filmy pre mladé publikum.

13.01.2017 18:01
Piata loď Grófová Foto:
Film Piata loď bude mať slovenskú premiéru 16. marca.
debata (1)

Snímka v réžii Ivety Grófovej vznikla v slovensko-česko-maďarskej koprodukcii a rozpráva príbeh desaťročnej Jarky, ktorej matka nechce byť matkou. „Jarka za zvláštnych okolností vezme dve batoľatá do opustenej záhradnej chatky. Jej konanie je dojemným a detsky úprimným pokusom napraviť svet dospelých svojou hrou na rodinu, akú by chcela mať,“ uvádzajú tvorcovia.

Hlavnú hrdinku Jarku si zahrala Vanessa Szamuhelová, ktorá mala v čase nakrúcania desať rokov. Ide o jej filmový debut. O kameru sa postarala Denisa Buranová, pre ktorú je Piata loď zase celovečerným debutom. Pod scenárom sú podpísaní Iveta Grófová a Marek Leščák.

Piata loď je adaptáciou víťazného románu ceny Anasoft litera a do slovenských kín príde 16. marca. „Piata loď je príbehom detského dobrodružstva, svet dospelých videný detským pohľadom, svet detí i s tým, čo dospelí nevidia. Je to o deťoch, ktoré sa cítia viac v bezpečí na ulici ako doma, hľadajú záchranné člny medzi rozprávkou a drsnou realitou,“ charakterizujú snímku tvorcovia.

Berlinale sa bude konať od 9. do 19. februára. Slovensko tu budú zastupovať aj koprodukčné snímky Cez kosti mŕtvych režisérky Agnieszky Hollandovej a životopisný film Masaryk, ktorý o Janovi Masarykovi nakrútil Julius Ševčík.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Anasoft litera #Berlinale #Iveta Grófová #Monika Kompaníková #Piata loď #MFF Berlín