Dedo Jozef Július Pántik

Július Pántik dodal charizmu stovkám divadelných a filmových postáv, v pamäti je však navždy zapísaný ako bradatý a láskavý dedo Jozef zo seriálu pre deti Bambuľkine dobrodružstvá. Herec, režisér a pedagóg by sa 15. januára dožil 95 rokov.

21.01.2017 09:00
Zensky zakon  1974   Viera Strniskova  Mara... Foto:
Július Pántik a Viera Strnisková v hre Ženský zákon (1974).
debata (1)

Rodák zo Stredných Plachtiniec, dedinky na juhu Slovenska, bol už v mladosti nadšeným ochotníkom. Prvýkrát sa postavil na javisko ako štvorročný a publikum vtedy prekvapil plačom. Do hlavného mesta odišiel študovať právo a bez dohľadu rodičov, ktorí mu herectvo vyhovárali, prepadol svojej vášni naplno. Stal sa členom ochotníckeho súboru a v roku 1944 predsa skončil s diplomom ako absolvent Štátneho konzervatória v Bratislave. Už počas štúdia sa stal členom činoherného súboru Slovenského národného divadla, na prvé predstavenie Rozbitý krčah vraj takmer nestihol prísť kvôli poobedňajšiemu spánku.  Pántikovo herecké nadanie sa formovalo aj v predstaveniach Sen noci svätojánskej či Ženský zákon, mimoriadne dobre mu sadlo prostredie dediny, kde sa cítil ako doma.  Ako postupne zrel, režiséri získali dôveru v jeho schopnosť dodať postavám psychologickú hĺbku aj vnútornú protirečivosť, čo bolo príznačné najmä pre diela ruských autorov. Pántikova drobnokresba vdýchla život postave Ďurka v Tajovského Statkoch-zmätkoch či Shakespearovmu Othellovi.

Július Pántik a Karol Machata v Othellovi (1978). Foto: SND
Othello 1978 Julius Pantik Othello Karol Machata Jago foto Jozef Vavro Július Pántik a Karol Machata v Othellovi (1978).
S filmom si potykal, ako jeden z prvých hercov, hneď v v 40. rokoch, keď bola tuzemská kinematografia ešte v plienkach a divadelníci nemali pred kamerou takú istotu ako na javisku. Režisér Martin Frič ho vtedy obsadil do prvého slovenského povojnového filmu Varúj…! Pántik tu debutoval ako filmový herec po boku Paľa Bielika. 
Július Pántik a Mária Kráľovičová v hre...
Július Pántik a Viera Strnisková v hre Ženský...
+3Herec Július Pántik.
Vojenskú uniformu si spolu s kolegom hercom Karolom Machatom obliekol ako hlavný hrdina vo filme Prerušená pieseň. Ako jedna z vedľajších postáv sa objavil v snímke novej vlny – vo filme Petra Solana Kým sa skončí táto noc, kde robil spoločnosť Stanovi Dančiakovi a Mariánovi Labudovi. Okrem toho účinkoval v desiatke televíznych filmov a seriálov, no len s jednou postavou si Pántikovu tvár spájajú všetci slovenskí diváci – s dedom Jozefom. „To ste nepočuli ešte, čo sa stalo v našom meste, dedo Jozef dostal balík, veľký ako svet…” spieva sa vo zvučke obľúbeného seriálu z 80. rokov o dievčatku, ktoré sa vynorí zo škatule previazanej stuhou ako prekvapenie pre starého mládenca. Prešedivený "sympaťák“ učil roztopašnú Bambuľku slušnosti a spolu s detskou herečkou Monikou Haasovou vytvorili neodolateľnú televíznu dvojicu.
Július Pántik (vľavo) a Mikuláš Huba v hre Veľa... Foto: SND
Mnoho kriku pre nic 1944 Julius Pantik Mikulas Huba Claudio Július Pántik (vľavo) a Mikuláš Huba v hre Veľa kriku pre nič (1944).

Pántik mal krásny prednes, jeho nezameniteľný hlas sa ozýval okrem iného aj v rozhlasových rozprávkach. Na bratislavskej Vysokej škole múzických umení vyučoval herectvo a venoval sa aj divadelnej réžii, pod jeho taktovkou vznikli inscenácie Električka zvaná túžba či Pštrosí večierok. Július Pántik bol Laureátom štátnej ceny, zaslúžilým umelcom, národným umelcom a v roku 1978 získal televíznu cenu Zlatý krokodíl.

3 krát Július Pántik 

  • Prvú hlavnú úlohu stvárnil vo filme Prerušená pieseň v roku 1960.
  • Herectvo učil napríklad aj Máriu Kráľovičovú.
  • V Bratislave po ňom pomenovali Pántikovu ulicu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Július Pántik #Bambuľkine dobrodružstvá