Návštevnosť kín na Slovensku stúpla, tržby lámali rekordy

Domáca produkcia však prilákala do kín len zlomok z celkového počtu divákov.

31.01.2017 16:00
30 31 hlada sa dory Foto:
Najviac divákov v slovenských kinách prilákala animovaná snímka Hľadá sa Dory.
debata

Návštevnosť kín na Slovensku vlani výraznejšie stúpla a tržby prevádzkovateľov kinosál dosiahli nové maximum od vzniku štátu v roku 1993. Vyplýva to z údajov Slovenskej únie filmových distribútorov. Domáca produkcia však prilákala len zlomok z celkového počtu divákov v kinách.

Na päťmiliónovom Slovensku zavítalo vlani do kín 5,69 milióna divákov, čo v porovnaní s predchádzajúcim rokom znamená nárast o 23,79 percenta a zároveň najlepší výsledok za posledné roky. Zhruba rovnakým tempom rástli aj tržby kín, ktoré vlani dosiahli rekordných 29,17 milióna eur.

Podobne ako v minulosti, aj vlani rebríčku návštevnosti kín dominovali filmy pre deti, ktoré v minulom roku obsadili prvých päť miest najsledovanejších snímok. Vôbec najviac divákov v slovenských kinách videlo animovanú snímku Hľadá sa Dory.

Filmy slovenskej produkcie alebo snímky, na ktorých natáčaní sa podieľali Slováci, prilákali vlani do slovenských kín viac ako 307 000 ľudí. Z celkovej návštevnosti kín to predstavuje podiel 5,39 percenta. Úspech u divákov zaznamenali predovšetkým detektívka Červený kapitán na motívy skutočných udalostí podľa bestselleru slovenského spisovateľa Dominika Dána a film Jana Hřebejka Učiteľka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #tržby #kini #návštevník