Bratia Affleckovci - tento rok patrí Caseymu

Casey Affleck dáva, na rozdiel od Bena, prednosť komornejším príbehom pred komerčnými trhákmi.

01.02.2017 16:00
Casey Affleck Foto: ,
Casey Affleck počas udeľovania Gotham Independent Film Awards v New Yorku.
debata

„Sú určité postavy, ktoré majú v srdciach miliónov ľudí špeciálne miesto. Táto úloha si vyžaduje sústredenie, cit a ten najlepší výkon, aký môžem podať. Nemôžem sa venovať obom prácam na dostatočnej úrovni,“ odôvodnil herec a režisér Ben Affleck rozhodnutie zrieknuť sa réžie pripravovanej snímky The Batman, na ktorej sa okrem toho, že stvárni hlavnú postavu, podieľal aj ako spoluscenárista. Affleck si kostým netopierieho muža obliekol už v snímke Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti (2016). Do Brucea Waynea sa prevtelil aj vo filme Justice League, so slovenskou premiérou 16. novembra, a urobí tak aj v jeho pokračovaní Justice League Part Two. Zrejme ho neodradilo, že snímka Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti u kritikov pohorela…

No zatiaľ čo Benova kariéra sa načas zadrhla – ani jeho film Pod rúškom noci nenamútil mnoho vody, hviezda menej známeho brata – herca Caseyho Afflecka začína svietiť čoraz intenzívnejšie. Ako hrdina drámy Miesto pri mori, ktorá príde do slovenských kín 2. marca, získal tento rok Zlatý glóbus pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe a v rovnakej kategórii si vo februári možno siahne na svojho prvého Oscara.

Herec Ben Affleck. Foto: SITA/AP, Charles Sykes
Ben Affleck Herec Ben Affleck.

Ben Affleck je jednou z najväčších hollywoodskych superstar súčasnosti – hviezdil v blockbustroch ako Armaggedon, Pearl Harbor či Stratené dievča, so spoluscenáristom – hercom Matom Damonom získal Oscara aj Zlatý glóbus za príbeh filmu Dobrý Will Hunting a pred štyrmi rokmi ho odmenili Zlatým glóbusom za réžiu snímky Argo. Tento rok mu však ani neúnavné pracovné nasadenie – účinkovanie v štyroch „celovečerákoch“ – z ktorých jeden sám napísal a režíroval – neprinieslo úspech.

Affleckovi sa, naopak, ušla hanba – komiksovka Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti kraľuje nomináciám na neslávne Zlaté maliny a jeho film Pod rúškom noci bol v amerických kinách prepadákom, aj keď Affleck svoje režisérske, scenáristické a herecké zdatnosti dnes už nemusí nikomu dokazovať – od roku 2007 má za sebou réžiu štyroch celovečerných filmov a všetky boli prijaté pozitívne.

Jeho Pod rúškom noci však zapadne medzi priemerné retrokrimidrámy. No aj keď je nevyvážený, zdĺhavý a emocionálne i príbehovo nemastný-neslaný, svoje kvality nepochybne má. Sympatický je najmä rozvláčny rozprávačský štýl, ktorý sa pomerne vkusne vyhýba zabehnutým a predvídateľným schémam, a skvelé herecké obsadenie na čele so „selfmademanom“ – Benom Affleckom ako odheroizovaným kriminálnikom so srdcom na správnom mieste.

Ben Affleck zveril bratovi hlavnú úlohu vo svojom režijnom debute Gone Baby Gone (Zbohom Baby) v roku 2007 a rola bostonského detektíva pátrajúceho po nezvestnom dievčatku Caseyho hereckú kariéru poriadne „vyživila“. Kritici uznali, že Ben Affleck vie režírovať a všimli si aj mladšieho brata slávneho Hollywoodčana, ktorý presvedčil, že má skutočne talent, len ho zatiaľ nemal kde ukázať.

Casey mal v roku 2007 rovno dve zásadné príležitosti – po boku Brada Pitta účinkoval vo westerne Zabitie Jesseho Jamesa zbabelcom Robertom Fordom – režisér Andrew Dominik ho obsadil skôr ako Ben – a americká filmová akadémia Caseyho výkon vo vedľajšej úlohe odmenila oscarovou nomináciou. Ale Casey Affleck už vtedy nebol žiadnym nováčikom, účinkoval napríklad v Dannyho jedenástke, dvanástke aj trinástke a hlavnú úlohu mu zveril tiež herec – režisér Steve Buscemi v trpkej komédii Samotár Jim. Po boku Mata Damona sa objavil v metaforickej dráme Gerry o dvoch mladých mužoch stratených v „púšti života“. Kostru príbehu kreovali Damon a Affleck s režisérom Gusom Van Sant a pri natáčaní slobodne improvizovali. Gus Van Sant ho obsadil už do snímky Zomrieť pre…, Casey mal vtedy osemnásť a sekundoval herečke Nicole Kidmanovej.

Casey Affleck dáva, na rozdiel od Bena, prednosť komornejším príbehom pred komerčnými trhákmi. Dôkazom je aj snímka Miesto pri mori v réžii newyorského dramatika Kennetha Lonergana, už v minulosti nominovaného na Pulitzerovu cenu aj Oscara. Affleck sa v príbehu konfrontuje s temnou minulosťou, keď sa po smrti brata vráti do rodného mesta ako poručník dospievajúceho synovca. Filmová obec zbystrila zrak už po premiére drámy na festivale v Sundance, keď spoločnosť Amazon kúpila snímku za desať miliónov dolárov – vysokú sumu považovali za jasné znamenie výnimočnosti. Miesto pri mori odvtedy zbiera výhradne pozitívne recenzie, vyzdvihujúce práve Affleckov výkon.

Na jeho herectve sa podľa neho do veľkej miery podpísal režisér Kenneth Lonergan. „Verí svojim hercom, no presne vie, kam by mala scéna smerovať, ako najlepšie fungujú dialógy. Je skvelý: usmerňoval moje herectvo trpezlivo a citlivo. Nikto mi nemohol byť viac nápomocný ako on,“ prezradil Casey Affleck v rozhovore pre magazín Indiewire.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ben Affleck #Casey Affleck #Miesto pri mori