Filmové premiéry: Dojímavá Psia duša aj strhujúci film Nebo a ľad

Od štvrtka 2. februára si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť dokument oscarového režiséra Luca Jacqueta Nebo a ľad aj triler Pyroman.

02.02.2017 16:00
Dennis Quaid Foto:
Dennis Quaid vo filme Psia duša.
debata

Nebo a ľad

Oscarový režisér Luc Jacquet (Putovanie tučniakov) v svojom novom celovečernom dokumente popisuje sériu dobrodružných ciest francúzskeho polárnika a vedca Clauda Loriusa za polárny kruh, ktoré viedli až k objaveniu a popísaniu javu, dnes dobre známeho ako „globálne otepľovanie“. Na príbehu odvážneho vedca a jeho prelomového objavu ukazuje režisér, aký dopad môže mať správanie človeka na budúcnosť našej planéty.

Psia duša

Vo filmovom spracovaní obľúbenej knihy W. Bruca Camerona prináša renomovaný režisér Lasse Hallström na plátna kín príbeh oddaného chlpáča, ktorý postupne prichádza na to, že na svet prišiel preto, aby ľudí učil smiať sa a milovať. Duchaplné, dojímavé, a neraz aj vtipné rozprávanie jedného psa ponúka jeho vlastný psí pohľad na medziľudské a ľudsko-psie vzťahy. Okrem iného nám pripomína, že láska nikdy neumiera, skutoční priatelia nás nikdy neopustia a každé stvorenie má na svete svoje jedinečné poslanie.

Pyroman

Rok 1978. Okolo dediny na juhu Nórska začínajú horieť lesy a opustené stavby. Devätnásťročný syn náčelníka hasičov Dag sa márne snaží zapadnúť do komunity a do pracovného kolektívu. Túla sa po lesoch s kanistrou benzínu a zápalkami. Požiar je pre neho jedinou udalosťou, kedy sa cíti sebaistý. Drobné ohne na čistinách mu už nestačia. Osamelého teenagera začnú lákať obývané stavby. Majster severského thrilleru Erik Skjoldbjærg prichádza s mrazivým portrétom pyromana inšpirovaným skutočnými udalosťami.

Kruhy

Kruhy sa odohrávajú trinásť rokov po udalostiach predchádzajúcej časti. Príbeh o vraždiacom filme je považovaný len za hororovú historku, no napriek tomu študentku Juliu znepokojuje zmena správania jej priateľa Holta, ktorý údajne toto video videl. Napriek jeho varovaniu si video zvedavé dievča pozrie. Nepochopiteľný zostrih zdanlivo nesúvisiacich scén korunuje telefonát, v ktorom jej neznámy hlas oznámi, že presne za týždeň zomrie. Keďže ju od tej chvíle začnú rôzne desivé udalosti sprevádzať doslova na každom kroku, neberie Julia varovanie na ľahkú váhu. Čoskoro jej tiež dôjde, že jedinou nádejou na prežitie je pochopenie videa, ktorým Samara, dievča zo studne, vyslala svetu zašifrovaný odkaz. Pátranie po Samariinom desivom osude zavedie Juliu na cestu, kde je jej život v rovnakom ohrození, ako keby na smrť odovzdane čakala doma.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéry #Psia duša #Nebo a ľad #Pyroman